Käänteet huippugolfissa voivat olla nopeita. Vaikka Tiger Woods kirjaimellisesti ontui neljänteentoista major-voittoonsa vuoden 2008 U.S. Openissa, harva kuvitteli, että hänen seuraavaan major-mestaruuteensa kuluisi aikaa lähes yksitoista vuotta.
Kun Rory McIlroy voitti neljännen majorinsa vuoden 2014 PGA Championshipinsä, ja samalla neljännen tittelinsä reiluun kolmeen vuoteen, hänestä näytti tulevan se pelaaja, joka täyttää Tiger Woodsin jättämän aukon. 18 major-turnausta myöhemmin McIlroyn viidettä titteliä odotellaan yhä.
On aivan mahdollista, että Brooks Koepkalle käy vielä samoin, mutta juuri tällä hetkellä hän näyttää lähes pysäyttämättömältä. Siitäkin huolimatta, että hän oli vähällä hukata PGA Championshipin päätöskierroksella seitsemän lyönnin johtonsa.
Koepka, joka PGA Championshipin alla totesi majorien olevan turnauksista helpoimpia voittaa, on nyt vienyt nimiinsä kahdeksasta viimeksi pelaamastaan majorista tasan puolet. Neljän voiton lisäksi tilillä on samalta ajanjaksolta myös Mastersin kakkossija. Nykyisen major-kokoonpanon aikakaudella yhtä lyhyen ajan sisällä neljään major-voittoon ovat kyenneet vain – arvannet jo – Jack Nicklaus ja Tiger Woods.
Nicklaus ylsi neljään voittoon nopeimmillaan Koepkan tavoin juuri kahdeksassa perättäisessä majorissa (The Open 1970–U.S. Open 1972). Woodsin niin kutsuttu Tiger Slam, neljä perättäistä major-voittoa kausilla 2000–2001, säilyy sarjassaan luonnollisesti lyömättömänä ennätyksenä.
Voi hyvin olla, että major-pokaaleista vanhimman, The Open -voittajalle ojennettavan Claret Jugin, kylkeen Koepkan nimeä ei koskaan kaiverreta, mutta kolme muuta, Yhdysvalloissa pelattavaa majoria ovat nykyasetuksilla kuin sovitettuja Koepkan pelille.
Varsinkin hyvin samankaltaisin virityksin viime aikoina pelatut U.S. Open ja PGA Championship ovat kuin Koepkan valtakuntaa. Hän on nyt voittanut molemmat kahdesti peräkkäin. Samaan temppuun, kahteen perättäiseen voittoon majoreissa, joissa molemmissa pelaaja on yhtäaikaisesti puolustava mestari, ei ole kyennyt kukaan muu, ei edes Woods.
Juuri tällä hetkellä näyttää lähes väistämättömältä, ettei vasta 29-vuotias Koepka ole vielä voittanut viimeistä, tai edes toiseksi viimeistä, majoriaan. Jos Koepkan dominanssi on yhä jatkuakseen, hänestä on tulossa yksi huippugolfin kaikkien aikojen suuruuksista. Lajilegenda.
Ja nyt puhutaan pelaajasta, jonka saama mediahuomio, myös Koepkan itsensä mielestä, on jäänyt saavutuksiin nähden selvästi paitsioon. Se tosin on hyvää vauhtia korjaantumassa.
Koepkan suuruus alkaa asettua oikeaan valoon, kun hänen mestaruuksiensa määrää vertaa lajin muihin suuriin nimiin. Enää yhden major-voiton päässä ovat muun muassa sellaiset laji-ikonit kuin Seve Ballesteros, Byron Nelson ja Phil Mickelson. Kaksi voittoa lisää ja Koepka nousee major-voittojen määrässä Nick Faldon ja Lee Trevinon rinnalle. Vielä kolmas päälle, ja häntä verrataan Arnold Palmeriin, Bobby Jonesiin, Sam Sneadiin, Gene Sarazeniin ja Harry Vardoniin.
Sen pidemmälle on tässä vaiheessa vielä turha kurkkia. Paljon ehtii vettä virrata Rae’s Creekissä ennen kuin Koepkasta on nousemaan yhdeksän major-voiton Gary Playerin ja Ben Hoganin rinnalle, eikä herroja Woods ja Nicklaus ole mielekästä nostaa vielä edes keskusteluun.
Eri aikakausien pelaajasuuruuksien vertailemisen mielekkyyden voi senkin hyvin kyseenalaistaa. Suuri viisaus piilee näkemyksessä, että jokainen pelaaja voi olla vain oman aikakautensa suurin.
Juuri tällä hetkellä, aliarvostettu Brooks Koepka on aikamme, juuri nyt käsillä olevan hetken, suurin pelaaja. Se, kuinka pitkästä jaksosta lajihistoriaa taaksepäin tarkasteltaessa myöhemmin puhutaan, selviää aikanaan.
Lue seuraavaksi: Brooks Koepkan asema ei kadehdittava kolmannesta major-voitosta huolimatta
On jo aikakin, että jenkeistä tulee tämän kaltainen tähti. Ilman yleisön huonon käytöksen lietsontaa, ilman karjahtelua ja ylidramaattisia eleitä. Hyvää ja nautittavaa golfia.
Eilen ainakin TV:n välityksellä tuntuivat Koepkan peliä seuraavat olevan aika rauhallisia, elleivät sitten kaikki mölisijät olleet siirtyneet haastaja DJ:n joukkoihin, siltä se ajoittain kuulosti.
Koepka kertoi pitävänsä ET:n kisojen hengestä ja pelaajien keskinäisestä kaveruudesta. Ilmankos muistuttaa käytökseltäänkin parhaita eurooppalaisia, siksi varmaan niin mieluista katsottavaa.
Koepkalle toivon paljon voittoja!
Tarkalleen ottaen Koepka on voittanut pelaamistan 8 majorista puolet, mutta 9 majoria on kyllä pelattu sinä aikana, kun Koepka on saanut nuo neljä voittoa kasaan. Viime vuoden Masterista Koepka oli sivussa.
Yleisön energiaa, eli joidenkin mielestä sitä huonoa käytöstä, tulee nimenomaan lietsoa, jos haluaa golfia lajina eteenpäin. Viileät ja tunteettomat pelaajat eivät sytytä.
Tiger on esimerkki siitä mitä lajille tapahtui kun tuli osaava lietsoja lajiin ja kisoihin. TV.n kautta väitän sillä olleen merkitystä myös Suomen kenttien pelaajamääriin eli talouteen eli golfin eteenpäin menemiseen.
Tiger viimeismpien tutkimusten mukaan ei aiheuttanut minkäänlaista buumia golfin harrastamääriin ainakaan USAssa, jossa määrät ovat laskeneet vuosi kausia – en kyllä tiedä täälläkään ketään joka siitä olisi nimenomaan innostunut lajia harrastamaan, mutta voihan näin olla.
Toivottiin ja oletettiin, että Woods olisi avannut tien muillekin afroamerikkalaisille pelaajille, mutta näinkään ei käynyt. Woodsista tuli eräänlainen katsojien maskotti, esiintyjä ja lopulta mielestäni jopa epäterveen palvonnan kohde. Rahapalkkiot toki nousivat, yleisöä riittää ja mylvintä jatkuu.
Woodskaan ei pelaa ikuisesti, ei varmaan edes muutamaa vuotta tästä eteenpäin – mitäs sitten tehdään kun yleisömäärä hupenee ja sponsorit kaikkoavat?
”en kyllä tiedä täälläkään ketään joka siitä olisi nimenomaan innostunut lajia harrastamaan, mutta voihan näin olla.”
Itse olen kyllä sellainen tapaus joka Tigerin johdosta innostui nuorempana seuraamaan golfia vaikka en olisi ikinä uskonut näin käyvän. Pelasin ja seurasin hieman vauhdikkaampia lajeja, jotka sittemmin ovat jäänet golfille kakkoseksi niin harrastuksena kuin penkkiurheilussakin. Omat poikani pelaavat myös golfia (vauhdikkaampien harrastusten ohella) ja oli hienoa nähdä kuinka innoissaan olivat Mastersin viimeisten väylien aikana kun koko perheen kanssa jännitimme Tigerin puolesta. Sattui vielä sopivasti, että kierros pelattiin niin aikaisin sääolojen vuoksi.
Jos itse en olisi voinut edes uskoa pelaavani golfia niin eiköhän aika monta muutakin löydy, joka Tigerin johdosta on löytänyt pelin. Ihmisten aika harrastuksille vähenee koko ajan, joten ilman valovoimaista supertähteä en usko, että harrastusmäärät olisivat pysyneet näinkään korkeina. Ja se on muuttunut, että golfia pidetään nykyään oikeasti urheiluna.
”Yleisön energiaa, eli joidenkin mielestä sitä huonoa käytöstä, tulee nimenomaan lietsoa, jos haluaa golfia lajina eteenpäin”.
https://www.msn.com/en-us/sports/golf/harold-varner-iii-bashes-fans-who-yelled-at-brooks-koepka-i-have-a-few-choice-words-for-that/ar-AABCXa3?ocid=spartanntp
Tätäkö golf on, tätäkö halutaan ”nostattamaan” golfin mainetta ja viemään sitä lajina eteenpäin.