50 vuotta sitten kuussa pelattiin golfia - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

50 vuotta sitten kuussa pelattiin golfia

Tällä viikolla, 5. helmikuuta, tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun astronautti Alan Shepard “salakuljetti” vähän golfvälineitä mukanaan kuulennolla. Koska kokonainen golfmaila olisi paljastunut Nasan porukalle helposti, hän joutui miettimään mailan suhteen hieman toisenlaista ratkaisua. Matkavarusteisiin kuului mm. teleskooppivarrella varustettu kauha, jolla oli tarkoitus kerätä näytteitä kuun pinnalta. Ennen matkaa hän suunnitteli kiinnikkeen, jolla hän voisi kiinnittää samaan varteen, kauhan tilalle, tarkoitusta varten hankkimansa Wilsonin rauta-kuutosen lavan. Kaksi Titleist-palloa ja pieni mailan lapa eivät paljon tilaa vieneet.

Perillä kuussa Shepardilla oli aluksi paljon muita tehtäviä, mutta kun ne tuli suoritettua, otti hän esiin rautakuutosensa ja pudotti kaksi palloa kuun pinnalle. Siinä vaiheessa hän huomasi, että hänen avaruuspukunsa oli niin jäykkä ja kömpelö, ettei hän saanut molempia käsiään samaan aikaan mailansa varrelle. Lopulta hän joutuikin tekemään historialliset lyöntinsä vain oikealla kädellään. Ensimmäinen yritys päättyi pahaan “duffiin”. Kun pöly oli laskeutunut, hän yritti uudestaan ja kun melkein painottomassa tilassa oltiin, pallo vain lensi ja lensi, ainakin hänen omien sanojensa mukaan.

Alan Shepard sai tästä tempauksestaan luonnollisesti paljon huomiota osakseen. Yksi sähke tuli lajin synnyinseudulta Skotlannista, jossa R&A:n pääsihteeri  onnitteli saavutuksesta todeten lopuksi, että “muistithan tasata jälkesi.”

USA:n golfliitto (USGA) halusi mailan kokoelmiinsa, mutta Shepard oli pitkään hyvin vastahakoinen luopumaan siitä. Sitten liitossa muistettiin, että Shepard osallistuu vuosittain Bing Crosbyn suureen Pro Am -tapahtumaan Pebble Beachin kentällä. USGA kääntyi Crosbyn puoleen pyytäen häntä puhumaan asiasta Shepardille, eikä mennyt aikaakaan kun Crosby ilmestyi liittoon mailan kanssa. Myöhemmin liitossa arvuuteltiin kuinka Crosby oli onnistunut saamaan mailan haltuunsa. Valistunut arvaus oli, että hän ilmoitti Shepardille, että tähän Pro Am -tapahtumaan on jatkossakin aika kova tunku.

Kävin joskus 6–7 vuotta sitten USGA:n upeassa museossa New Jerseyssä ja pääsin vähän hypistelemään tätä kuussa käynyttä merkillistä mailaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje