27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

150 vuotta legendan syntymästä: Harry Vardon 1870–1937

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 150 vuotta mestarillisen golfarin Harry Vardonin syntymästä. Jos suuruuden mittarina käytettäisiin major-voittoja on Vardon kaikkien aikojen paras eurooppalainen seitsemällä majorillaan.

Harry Vardon syntyi Englannin kanaalissa sijaitsevalla Jerseyn saarella 9.5. 1870 ja oppi golfin alkeet aivan naapurissa sijainneella kentällä nimeltä Royal Jersey. 20-vuotiaana hän jätti kotisaarensa ja aloitti ammattilaisen uransa manner-Englannin puolella, saavuttaen jo 1896 ensimmäisen Open -voittonsa. Niitä tuli nopeassa tahdissa kolme lisää 1898, 1899 ja 1903.

Neljännen voittonsa jälkeen hän sairastui silloin kovin yleiseen tuberkuloosiin ja vietti pitkiä aikoja parantoloissa. Vardon ei koskaan parantunut täysin ennalleen, mutta onnistui voittamaan suuren kilpailun vielä kahdesti eli 1911 ja 1914. Kakkossijoja kertyi Openista neljä kappaletta.

Hän vietti myös USA:ssa pitkiä aikoja tehden lajia siellä tunnetuksi kymmenissä näytösotteluissa. Jonain vuonna hänen kerrottiin pelanneen siellä 88 näytösottelua ja hävinneen vain yhden. Siinä sivussa hän voitti, silloin ainoan sikäläisen majorin, U.S.Openin, vuonna 1900. Kahdesti hän oli tässä kisassa toinen, mm. 1913, jolloin kisa sai jännittävän uusinnan jälkeen ensimmäisen syntyperäisen yhdysvaltalaisen voittajan Francis Quimet’in.

Vuonna 1920, ja jo 50-vuotiaana hän oli tehdä “Watsonit” johdettuaan ennen seitsemää viimeistä reikää vielä 4 lyönnillä. Huonosta kelistä johtuen kilpailu keskeytettiin muutamaksi tunniksi, ja Vardonin huono yleiskunto johti lyönnin häviöön maanmiehelle Ted Ray’lle.

Vuonna 1912 Vardon oli taas kerran lähdössä Atlantin yli, mutta perui matkansa aivan viime tingassa. Varaus oli tehty uuden uutukaiseen laivaan nimeltä Titanic, joka, kuten tunnettua, ei päässyt koskaan perille.

Harry Vardon on päässyt golfin historiaan myös tavallaan pitää mailasta kiinni eli otteellaan, jossa oikean käden pikkusormi nousee vasemman käden etusormen päälle. Otteen kehitti itse asiassa mainio skottiamatööri John Laidlay, mutta kun Vardon aloitti sen käytön, nimitti golfmaailma sen Vardonin otteeksi. Harry Vardon eli melkein 67-vuotiaaksi menehtyen 20.3. 1937.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)