Tornion tulvatilanne veitsenterällä: ”Jos valli pettää, tulva huuhtoo koko kentän” - Golfpiste.com

30.11.–7.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tornion tulvatilanne veitsenterällä: ”Jos valli pettää, tulva huuhtoo koko kentän”

Tornionjokilaaksossa eletään jännittäviä aikoja, kun Suomen ja Ruotsin välisen rajajoen pelätään nousevan ennätystulvaan. Jos niin käy, on Tornion golfkenttä veden vallassa.

Torniossa seurataan tulvaennusteita tarkasti. Toistaiseksi tilanne näyttää olevan hallinnassa, mutta runsasluminen talvi ja ennätykselliset keväthelteet ovat poikkeuksellisuudessaan riskialtis yhdistelmä.

Jos Tornionjoki nousee vielä muutaman kymmenen senttimetrin verran, vaarassa ovat useat liikekiinteistöt, asuinrakennukset ja myös Suensaaren pohjoisosassa, osittain Ruotsin puolella sijaitseva Tornion Golfin kenttä. Viimeisen vuorokauden aikana vesi on noussut enää ’vain’ 10 senttimetriä.

Jos joku kastuu, niin me ensimmäisenä. Vesi tulee voimalla, jos se tulee.

Oranssi ”sukka” on viranomaisten (Pelastuslaitos, Suomen ja Ruotsin armeija ja Tornion kaupunki) asentama ja sitä on noin 1,7 km matkalla. Sukka on täytetty vedellä. Sukan korkeus on noin 30–40 cm.

”Tämän aamun viimeinen ennuste on hyvä, eli 380 senttimetriä. Meidän vallin korkeus on 415. Pelastuslaitos on siihen päälle tehnyt vielä putkivallin”, kertoo Tornio Golfin General Manager Jukka Ryhänen.

Ryhäsen mukaan nykyinen valli on rakennettu vuonna 1991. Sitä ennen tulva kasteli kentän käytännössä joka ikinen vuosi.

”Tämä vuosi on ensimmäinen todellinen uhka meille. Vesi on nyt korkealla ja jos valli murtuu, vesi huuhtoo koko kentän. Jos joku kastuu, niin me ensimmäisenä. Vesi tulee voimalla, jos se tulee.”

Klubin tulvavalli on tehty alakerran sisäänkäynnille, pääsisäänkäynti on sen verran korkealla, että siitä ei vesi tule sisään.

Klubilla on varauduttu tulvaan mm. rakentamalla klubitalon alaoven eteen hiekkasäkeistä pato. Koneita, siemeniä ja lannoitteita on siirretty turvaan huoltohallista, joka tulisi jäämään veden valtaan tulvariskin konkretisoituessa.

”Kyllä tässä tulisilla hiilillä ollaan. Kausi siirtyy, jos tulva tulee. Talvi oli hyvä, eikä routaa ollut, joten kesäkuun ensimmäisellä viikolla on tarkoitus avata kesäviheriöille. Siinä mielessä ollaan viime vuotta edellä”, Ryhänen sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje