Ruotsin maineikkaat links-kentät vaarassa jäädä veden alle? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ruotsin maineikkaat links-kentät vaarassa jäädä veden alle?

Falsterbon kenttä on erityisen altis tulville, joiden todennäköisyys on lisääntynyt ilmastonmuutoksen myötä. Kuva Getty Images

Vellingen kunta rakentaa muurin ja suojavallin Falsterbon niemimaalle, mutta jättää klassikkokentät sen ulkopuolelle.

Ruotsissa Växjön käräjäoikeuden maa- ja ympäristötuomioistuin ilmoitti viime viikolla, että Vellingen kunta saa rakentaa 23 kilometriä pitkän ja kolme metriä korkean muurin ja suojavallin Skanörin, Falsterbron ja Ljunghusenin ympärille. Rakennelman arvioidaan maksavan noin 200 miljoonaa kruunua eli reilut 18,5 miljoonaa euroa.

Falsterbon niemimaan suojamuuri on jo pitkään ollut tutkimuksen ja keskustelun kohteena. Se on tarpeen seudun asukkaiden suojelemiseksi mahdolliselta merenpinnan nousulta, joka saattaa altistaa tuhannet merenpinnan yläpuolella olevat kiinteistöt tulville.

Tuomioistuimen päätös oli kova isku niemimaalla sijaitsevalle kolmelle laadukkaalle links-kentälle Falstebrolle, Ljunghusenille ja Flommenille, joista ensin mainittu on äänestetty vuodesta toiseen maan kenttärankingin kärkisijoille. Vellingen kunnan ehdottama muuri ja valli eivät kuitenkaan suojaa kenttiä, jotka jäisivät jatkossakin alttiiksi kohonneelle tulvariskille.

Golfkentät vastustivat kunnan ehdotusta ja esittivät huomattavasti laajemmalle alueelle ulottuvan muurin ja vallin rakentamista. Tämä ei saanut kunnan päättävissä elimissä kannatusta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että kunta on päättänyt suojella rakennuksia, mutta uhrata golfkentät, luonnonsuojelualueen, rannat, hiekkadyynin ja kaiken muun, mikä tekee Falsterbon niemimaasta mielenkiintoisen ja ainutlaatuisen”, sanoi Falsterbo Golfklubbin puheenjohtaja Peter Marcusson.

Vuonna 2017 vedenkorkeus nousi Skanörissa myrskyn seurauksena 1,5 metriä aiheuttaen voimakkaita tulvia. Seudun vakavin tulvaonnettomuus on peräisin vuodelta 1872, jolloin meren pinta nousi kolmatta metriä, ja tulvat aiheuttivat Itämeren rannikkoseuduilla 271 ihmisen kuoleman – Falsterbon niemimaalla ei tuolloin ollut asutusta, joten Skånen lounaiskärjessä vältyttiin pahimmalta.

Suojavallin puuttuminen tulee aiheuttamaan tulvia golfkentälle, ja on todennäköistä, että tulemme menettämään osia kentästä.

Marcussonin mielestä kunta haluaa osoittaa ehdotuksellaan poliittista valtaansa, ja kutsuu ratkaisua lyhytnäköiseksi.

”Rannalla tai dyyneillä kulkeva valli suojaisi koko ympäristöä, ei ainoastaan rakennuksia. Ymmärrän, että laajempi suoja tulisi kalliimmaksi, mutta nyt olisi syytä nähdä pidemmälle. Isompi investointi merkitsisi hyvää sijoitusta.”

Maa- ja ympäristötuomioistuin totesi perusteluissaan, että Vellingen kunnan suunnitelmaa huolehtia alueen sisemmästä suojelusta – jota voi tarvittaessa myöhemmin täydentää – voidaan pitää riittävänä.

Ljunghusens Golfklubbin puheenjohtaja Mats Molander kertoi olleensa tuomioistuimen päätökseen pettynyt. Hänen mielestään Ljunghusenissa lähellä merta tarvittaisiin muutenkin eroosionestotoimenpiteitä, puhumattakaan luonnon suojelemisesta laajemmassa kuvassa.

”Suojavallin puuttuminen tulee aiheuttamaan tulvia golfkentälle, ja on todennäköistä, että tulemme menettämään osia kentästä. Tämä on puhdas katastrofi paitsi meille, myös naapuriklubeille, Flommenille ja Falsterbolle, rannoille, luonnolle, työpaikoille, matkailulle, kiinteistöjen arvolle, verotuloille ja niin edelleen.”

Kentistä Falsterbo katsoo, ettei kunta ole perehtynyt riittävästi vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Kaikki klubit ovat ensisijaisesti sitä mieltä, että kyse on nyt koko Falsterbon niemimaan pelastamisesta.

”Olen sekä golfari että luonnonystävä. Tarkkailen lintuja ja muun muassa seurailen Måkläppenillä merikotkien pesintää. Täällä tapahtuu paljon, mikä tekee seudustamme erityisen”, Marcusson sanoi.

Hän muistutti, että golfkentät ovat Vellingen kunnassa myös merkittäviä työnantajia. Monen ihmisen tienestit ovat joko suoraan tai epäsuorasti riippuvaisia golfista. Lähitienoon hotelleissa majoittuvat ja ravintoloissa aterioivat green fee -pelaajat huomioiden golf tuo seudulle vuosittain noin kymmenen miljoonan euron myyntitulot.

Golfkentät ja monet muut kiinteistöjen omistajat harkitsevat valituksen tekemistä, kunhan ovat ensin analysoineet rauhassa tuomioistuimen päätöstä.

Vellinge on suunnitellut aloittavansa muurin ja suojavallin rakentamisen ensi vuonna. Valmista pitäisi olla vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: Svensk Golf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje