15. – 23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nordcenter tekee rohkean uudistuksen – uusi toimitusjohtaja liikkeelle puhtaalta pöydältä

Naantalin Aurinkogolfista Raaseporiin siirtyvä Antti Ahti saa tammikuusta alkaen luotsattavakseen kahden huippukentän kokonaisuuden.

Raaseporilainen Nordgolf AB eli tutummin Nordcenter Golf & Country Club on valinnut uudeksi toimitusjohtajaksi Antti Ahdin. Ahti, 40, siirtyy Nordcenteriin Aurinkogolfista ja aloittaa työnsä ensi vuoden alussa.

”Meillä oli paljon todella hyviä hakijoita. Lopulta Antin track record ja näytöt toimialalta painoivat vaakakupissa. Hän on tehnyt onnistuneesti niitä asioita, joita meidänkin täytyy tulevaisuudessa tehdä. Antti on myös persoonana sopiva meille”, kenttäyhtiön hallituksenpuheenjohtaja Jukka Paasivaara kertoo.

Ahti tulee saamaan käsiinsä kenttäyhtiön ja yhteisön, jonka tarkoituksena on uudistaa vahvasti toimintamalliaan tulevaisuudessa.

”Olin Aurinkogolfissa 11 vuotta, jona aikana olemme saaneet nostetuksi yhteisön toiminnan uudelle tasolle. Koin, että nyt olisi sopiva aika uusille tuulille. Olen innoissani ja kiitollinen siitä, että tulin valituksi”, Ahti sanoo.

Jyrkkä suunnanmuutos

Nordcenter on hakenut suuntaa ja profiilia toiminnalleen usean vuoden ajan. Klubin molemmat kentät, Fream ja Benz, lukeutuvat kiistatta maamme parhaisiin, mutta syrjäinen sijainti Raaseporissa on asettanut toiminnalle haasteita.

”Jos kysytään, että kuinka moni pääkaupunkiseutulainen kokee tunnin mökkimatkan olevan sopiva, niin kaikki kädet nousevat. Tiistai-illan tiiaikaan suhteutettuna se ei sitten ehkä enää ole sopiva. Siksi alueen kokonaisvaltainen kehittäminen on avainosassa ja koko perheen viihtymiseen panostetaan”, Ahti näkee.

Osakkeen omistus jätetään taustalle ja pelaamisen malli muutetaan jäsenpohjaiseksi.

Huippuvuonna 2002 kentillä pelattiin yhteensä 58 000 kierrosta, kun viime vuosina on liikuttu noin 30 000 kierroksen tietämissä.

Vuoden 2012 lopussa Nordcenter ilmoitti sulkevansa ovensa green fee -pelaajilta kokonaan maanantaita lukuun ottamatta. Ratkaisua perusteltiin tuolloin sillä, että green fee -tuotot ovat tulovirran kannalta vähämerkityksellisiä, joten osakkaiden edun nimissä niistä voidaan tyystin luopua.

Antti Ahti ja Jukka Paasivaara löivät kättä alkavan yhteistyön merkiksi tiistaina Nordcenterissä.

Kokeilu jäi lyhytaikaiseksi, ja viime kausilla vieraspelaamisen määrää on pyritty kasvattamaan.

Ensi kaudesta alkaen linja muuttuu vieläkin merkittävämmin, kun Nordcenterissä panostetaan kausijäsenyyksien myymiseen.

”Osakkeen omistus jätetään taustalle, ja pelaamisen malli muutetaan jäsenpohjaiseksi. Ensi kaudesta alkaen meille voi liittyä vain jäseneksi. Pelaamaan pääsee siis maksamalla jäsenmaksun”, kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Paasivaara kertoo.

Jäsenyys tulee pitämään sisällään muutakin kuin golfkenttien pelioikeuden. Kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden kehittäminen country club -hengessä on aina kulkenut mukana Nordcenterin strategiassa, mutta toteutus on jäänyt puolitiehen. Jatkossa ajatusta lähdetään viemään käytäntöön tomerammin ja suunnitelmallisemmin.

”Omistaminen ja pelaaminen eriytetään toisistaan markkinaehtoisesti. Vastikkeet korvataan jäsenyyksistä tuleville tulovirroilla. Mekanismi taustalla on siis edelleen osakkeenomistus, ja palvelemme osakkaita, jotka luovuttavat osakkeensa yhtiölle käytettäväksi”, Paasivaara kertoo.

Strategiset linjaukset on jo tehty, mutta moni yksityiskohta on vielä tarkentumatta.

”Tämä vaatii meiltä yhtiöjärjestykseen muutoksia. Se on vielä työn alla. Asiasta päätetään yhtiökokouksessa viimeistään tammikuussa. Käytännössä yhtiöjärjestystä on höllennettävä, jotta toimiva johto pystyy toimimaan ja toteuttamaan muutokset”, hän jatkaa.

Alustavasti all inclusive -muotoisen kausijäsenyyden hinnaksi on määritetty 1100 euroa, mutta hinta ja jäsenyyden sisältö tulevat määrittymään tarkemmin ennen ensi kauden alkua.

Paasivaaran mukaan yhtiössä tullaan panostamaan merkittävästi tuotteistamiseen, markkinointiin sekä ostamisen ja myymisen helpottamiseen, jotta kokonaisuus saadaan toimivaksi ja jotta se palvelee niin osakkaita kuin pelioikeutettuja parhaalla mahdollisella tavalla.

”Ne ovat vaikeita asioita, eikä tämä ole ihan mikään pikkutemppu, joka tapahtuu käden käänteessä. Mutta ensi kaudesta eteenpäin lähdemme toteuttamaan tätä käytännössä”, hän sanoo.

Ilmapiiri puhdistunut

Epäselvyydet toiminnan linjauksista ovat johtuneet osaltaan Nordcenterin osakaskunnan mielipide-eroista, joita on puitu ajoittain myös Golfpisteen keskustelupalstalla.

Toimitusjohtajakin on vaihtunut usein. Kenttää vuodesta 2010 asti luotsannut Staffan Tuomolin sai lähteä 2015, kun puikkoihin astui kenttää vuosina 1997–2006 johtanut Markku Valo. Hänen sopimuksensa purettiin keväällä, jonka jälkeen yhtiön väliaikaisena toimitusjohtajana on toiminut Olli E. Juvonen.

Perustuote on loistavassa kunnossa: upeat kentät, laadukas ravintola ja hienot klubitilat.

Paasivaara valittiin kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi viime vuoden lopussa. Samalla koko hallitus uudistui ja pääsi aloittamaan toimintansa ilman menneisyyden painolastia. Paasivaaran mukaan hallituksessa on paljon osaamista liike-elämästä ja johtamisesta.

”Tilanne on parempi kuin vuosiin. Väliaikainen johtaja valittiin juuri sen takia, että halusimme selvittää yhtiön taloudellisen tilanteen ja puhdistaa pöytää tulevaisuutta silmällä pitäen. Ammattimaisella johdolla olemme saaneet pöydän putsatuksi ja myös henkilökunnan motivaation nousemaan uudelle tasolle. Antti pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä”, Paasivaara sanoo.

Paasivaaran mukaan ilmapiiri Nordcenterissä on parantunut paljon, eivätkä osakaskuntaan muodostuneet klikit enää väännä kättä samalla tavalla kuin pahimpina aikoina.

”Koko ajan on tehty töitä sen eteen, että kaikki näkevät, että meillä kaikilla on sama intressi: se, että yhtiö ja yhteisö toimivat mahdollisimman hyvin. Yhtiökokouksissa asiat ovat menneet läpi äänestämättä. Se kertoo paljon. Tilanne ei ole vielä kaikilta osin ratkaistu, mutta se on vakaa”, hän tiivistää.

Viime vuonna väläyteltiin myös mahdollisuutta rakentaa resortin alueelle 18 huoneen hotelli. Investoinnin kokonaishinta olisi arvion mukaan liikkunut 1,5–2,0 miljoonan euron tietämillä.

”Se ei ole varsinaisesti golfyhtiön hanke, mutta kytkeytyy tietenkin meihinkin ja country club -ajatukseen. Hotellin toimintamekanismia pohditaan uudelleen, ja päätöksiä tehdään myöhemmin, mutta hanketta ei ole kuopattu”, Paasivaara sanoo.

Ennen mahdollisen hotellin valmistumista majoituskapasiteettia parannetaan yhteistyösopimuksilla lähistöllä toimivien Fiskars Villagen ja Billnäsin Ruukin kanssa. Alueella on myös Airbnb-majoitusta.

Suuntaviivat tuntuvat olevan Nordcenterissä vihdoin selvillä, ja ne on piirretty vahvoilla vedoilla. Uutta nousua lähdetään rakentamaan ensi kaudesta alkaen rohkeasti ja päättäväisesti.

”Nyt on tärkeää katsoa eteenpäin. Perustuote on loistavassa kunnossa: upeat kentät, laadukas ravintola ja hienot klubitilat, ne pitää pystyä hyödyntämään. Uskon, että niitä pelaajia on paljon, jotka haluavat näistä olosuhteista nauttia”, Ahti sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)