11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Maanantaina aukeava golfviihdekeskus Bogey Park iskee hyvään saumaan

Anselmi Vanjoen (kesk.) ja Veikko Vanjoen perustama Bogey Park avaa ovensa maanantaina. Sami Välimäki -graffiti on hengessä mukana.

Vetonaulana on 18-reikäinen, tekonurmipintainen minigolfkenttä.

Ennen viime kesää Anselmi Vanjoki oli pelannut golfia parhaimpina kesinään noin 30 kierrosta vuodessa. Sitten tuli koronapandemia, eikä tarjolla ollut golfin lisäksi paljon muuta tekemistä. Vanjoki alkoi pelata aktiivisemmin, ja pelikin alkoi parantua. Kauden mittaan hän alkoi miettiä, pitäisikö golfista tehdä myös talvikauden harrastus sen sijaan, että laittaisi mailat aina syksyn tullen kuukausien ajaksi varastoon.

Vanjoki tutki, millaisia mahdollisuuksia talviharjoitteluun löytyi. Erilaisia kuplahalleja kyllä oli olemassa, mutta Espoon Tapiolasta katsoen ne sijaitsivat vähän liian kaukana, eikä Vanjoki toisaalta ollut kovin kiinnostunut rangella lyömisestä tai verkkoon lätkimisestä. Golfissa häntä kiinnostivat pelaaminen ja hauskanpito kavereiden kanssa. Hän sai ajatuksen.

”Mulla on liikeidea”, Anselmi kirjoitti WhatsAppissa serkulleen Veikko Vanjoelle.

Viestinvaihto kävi muutaman päivän ajan kuumana, kun serkukset hahmottelivat Anselmin liikeideaa. Kolme vuotta Turun kauppakorkeakoulussa opiskellut Veikko palasi Espooseen, ja Tapiolan kauppakeskus Ainoassa alkoi projekti, jonka aikana idea on muuttunut fyysiseksi tilaksi ja myytäväksi palveluksi. Maanantaina 3. toukokuuta tasan kello yksitoista golfviihdekeskus Bogey Park avaa ovensa.

Bogey Park tarjoaa golfin, pelien ja illanvieton ystäville kovan kattauksen. Tiloista löytyy neljä Trackman-simulaattoria, puttigriini, kaksi biljardipöytää, darts-taulu ja pöytäcurling. Virvokkeita tarjoavan sporttibaarin televisioissa pyörivät urheilulähetykset.

6. reiällä puttaava Anselmi Vanjoki tuntee suunnittelemansa kentän metkut. Hänen nimissään on Bogey Parkin kenttäennätys 31 (-5).

Bogey Parkin varsinainen vetonaula on Anselmi Vanjoen suunnittelema 9-väyläinen ja 18-reikäinen minigolfkenttä. Se on rakennettu tekonurmesta oikean golfin henkeen ilman tuulimyllyjä, lautarakennelmia ja muita keinotekoisia esteitä.

Par 2 -kentällä palloa lyödään tiiauspaikalta reikään, ensimmäisellä kierroksella punaiseen ja toisella keltaiseen reikään, ja viihtyisällä alueella on ainoastaan golfkentän elementtejä: väylää, raffia sekä tekonurmeen maalattuja bunkkereita ja vesiesteitä. Pelaaminen on aloittelijallekin helppoa, mutta väylien erinomainen ja paikoin voimakaskin muotoilu tekee pelistä myös kokeneemmalle golfarille sekä haastavaa että mielenkiintoista.

Kentän rakentaminen kesti tekonurmitoimittaja Nordic Turfin Jarno Sauren avustuksella kuukauden päivät, ja serkukset itse paiskivat hommia aamusta iltaan. Hiekkaa kentän alle siirrettiin muhkeat 40 tonnia. Lopputulos on näyttävä – kenttä suorastaan kutsuu kokeilemaan.

Maanantaina aukeavasta Bogey Parkista on rakennettu golfkeskus, joka on ympärivuotisesti auki.

”Nythän me toivotaan tosi huonoa kesää”, Veikko Vanjoki nauraa.

”Aikaisten aamujen sää voi tosin olla hyvä, jotta ehditään itse pelaamaan”, Anselmi virnuilee vieressä.

”Meillä on maailmanluokan puitteet harjoitella golfia myös tosissaan.”

Vaikka sisätiloissa olevan Bogey Parkin avajaiset osuvat hetkeen, jolloin golfin ulkopelikausi on juuri päässyt vauhtiin ja kiihtyy edelleen kesää kohti, ajankohta golfviihdekeskuksen avaamiselle on muuten onnistunut. Käynnissä oleva golfbuumi näyttää kevään ennusmerkkien mukaan vain kiihtyvän, ja nuorempaa väkeä virtaa koko ajan golfharrastuksen pariin. Heille Bogey Park on kuin kohdennettu täsmäisku.

”Monet kavereistani, jotka aiemmin sanoivat, etteivät aio vielä aloittaa golfia, aloittivat viime kesänä. Siistiä, että itselle rakas laji nousee näin ja houkuttelee nuoria mukaan. Satuttiin osumaan hyvään aikaan”, Veikko toteaa.

Vanjoen serkusten tavoitteena on omalta osaltaan madaltaa golfin aloituskynnystä ja tuoda golfin harrastamiseen enemmän viihdettä mukaan.

”Eihän kukaan, joka ei ole golfia ikinä pelannut, mene mihinkään harjoitushalliin ihmettelemään. Täällä voi katsella vaikka kalja kädessä tuossa sohvalla, kun muut pelaavat. Tietysti haluamme kannustaa siihen, että meille tullaan kokeilemaan golfia”, Veikko sanoo.

Perinteistä golfia keveämmästä otteesta kertoo myös keskuksen nimi, Bogey Park.

”Mennään huumori edellä. Viihdepuoli varmasti painottuu myös markkinoinnissamme”, Veikko sanoo.

”Mutta vaikka tässä viihde korostuukin, meillä on maailmanluokan puitteet harjoitella golfia myös tosissaan. Mielellään otamme heidätkin vastaan”, Anselmi täydentää.

Koronarajoitusten helpottaessa viihdekeskuksen aukioloaika pitenee klo 22:een ja perjantaisin ja lauantaisin klo 23:een. Silloin Bogey Park voi serkusten mukaan toimia myös hyvänä myöhemmän illan rientoja pohjustavana paikkana. Niitä silmällä pitäen auttaa, että kauppakeskus Ainoa on erinomaisten julkisen liikenteen yhteyksien varrella.

”Bussiterminaali ja metroasema ovat suoraan alapuolellamme”, Anselmi sanoo.

Bogey Parkissa ei pelata tunnottomilla minigolfvälineillä, vaan Wilsonin tasokkailla puttereilla ja oikeilla golfpalloilla.

Yhä otteessaan pitävän koronapandemian ohjaamien olosuhteiden vuoksi Bogey Parkin juhlavammat avajaiset saavat vielä odottaa. Veikko Vanjoen mukaan niidenkin aika tulee vielä.

Bogey Parkin perustajakaksikko haluaa olla jatkossa laajemminkin mukana golfissa. Tarkoituksena on yrittää rakentaa kenttäyhteyksiä esimerkiksi siten, että Bogey Parkista golfista kiinnostuneita voitaisiin ohjata golfkentille uuden harrastuksen pariin. Vastaavasti Bogey Park voisi toimia esimerkiksi golfkentillä pelattavien kilpailujen jälkipelien pitopaikkana.

”Näen meille eduksi sen, ettemme ole kasvaneet nuorena golfiin. Olemme tavallaan ulkopuolisia koko skenessä”, Anselmi toteaa.

Anselmi Vanjoki on Bogey Parkissa ikään kuin kotikentällään. Hän on asunut koko ikänsä lähiympäristössä, hetken aikaa jopa samassa kompleksissa, kauppakeskus Ainoa kattokerroksessa.

”Tiesin kauppakeskuksen tarpeet viihdepalveluille. Ennen meitä täällä ei ollut juuri mitään, vain Tapiolan keilahalli vähän sivummalla. Kauppakeskuksen väki on ollut ensimmäisestä viestistämme lähtien haltioissaan, ja tulivat vuokraneuvotteluissa meitä hyvin vastaan. Korona-aikakin on mennyt hyvässä yhteistyössä”, hän kertoo.

Anselmi Vanjoen PowerPointiin piirtämistä minigolfkentän luonnoksista on tultu pitkä matka. Nyt viime vuonna syntyneen liikeidean toimivuus testataan. Jos Bogey Parkin konsepti osoittautuu toimivaksi, se on suhteellisen helposti myös monistettavissa. Sitäkin Vanjoen serkukset ovat ehtineet jo miettiä.

”Jos tämä lähtee lentoon, sitten mietitään, että mitä seuraavaksi. Kuitenkin tässä ollaan tekemässä liiketoimintaa, eikä leikkimässä”, Anselmi Vanjoki sanoo.

Bogey Park avaa ovensa maanantaina 3. toukokuuta Kauppakeskus Ainoan ensimmäisessä kerroksessa Espoon Tapiolassa. Golfviihdekeskus on toistaiseksi auki joka päivä klo 11–18.

Lue seuraavaksi: Vihdoinkin! – Kuopioon rakennetaan maailman huippukenttiä imitoiva minigolfkenttä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje