12.– 19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kahilanniemen golfkentän tulevaisuus hämärän peitossa

Kahilanniemi on erinomainen paikka aloittelevalle golfarille, mutta harjoituskeskuksessa viihtyvät myös kilpapelaajat.

Lappeenranta on Suomen mittapuulla erittäin perinteikäs golfkaupunki. Kaupungin golfseura Viipurin Golf on perustettu jo vuonna1938.

VG:n juniorimylly on puskenut kilpakentille Toni Karjalaisenja Antti Ahokkaan kaltaisia kovan tason pelimiehiä ja elinvoimaisessa seurassa on reilut 1700 jäsentä.

Eteläkarjalaisen golfin kehdossa on kuitenkin viime vuosina käynyt myllerrys, kun Kahilanniemen yhdeksänreikäisen kentän palveluntuottaminen ja operoiminen on aiheuttanut kiistaa.

Huhtikuussa 2015 solmitun vuokrasopimuksen mukaan kuluvalla kaudella Kahilanniemen kentän caddiemaster-palveluista ja paletin pyörittämisestä vastaa Viipurin Golf.

Lähtökohtaisesti palveluntuottaminen kuuluisi Golden Swing Lappeenranta Oy -yritykselle, joka teki vuonna 2009 VG:n kanssa 10 vuoden maanvuokrasopimuksen ja rakensi golfharjoituskeskuksen. Sopimuksen mukaan yrityksen oli tarkoitus vastata myös Kahilanniemen palveluiden tuottamisesta.

Alunperin venäläisomisteinen Golden Swing ajautui talousvaikeuksiin uuden klubirakennuksen kanssa, eikä se ole ollut halukas jatkamaan toimintaa Kahilanniemessä entisin ehdoin, sillä toiminta ei ole osoittautunut taloudellisesti niin kannattavaksi kuin kuviteltiin.

Kannattaako suurinvestointi?

Lappeenrantalainen Jukka Suninen osti Kolikeskus Oy:n kautta 51 prosenttia Golden Swingistä lokakuussa 2013.

Pro Pertti Ahokas (vas.) esittelee Jukka Suniselle vesirangea Kahilanniemessä.

Pro Pertti Ahokas (vas.) esittelee Jukka Suniselle vesirangea Kahilanniemessä.

Sen jälkeen Golden Swing on voimassa olevan sopimuksen mukaisesti saattanut valmiiksi keskeneräiset rakennustyöt.

Kahilanniemen harjoituskeskus ja katettu range, josta palloja lyödään vieressä aaltoilevaan Saimaaseen, valmistuivat vuokra-alueelle 2010–2011. Puitteet golfharjoittelulle ovat loistavat.

Lisäksi rakennettiin caddiemaster- ja toimistorakennus ja kaiken kukkuraksi kentän viereiselle tontille nousi kolmisen miljoonaa euroa tontteineen maksanut hulppea klubirakennus.

Rakennus – jossa on mm. kuntosali, paikka golfsimulaattorille, biljardihuone, toimistotilat, sauna, minikylpylä, fysiotilat, ravintola ja pro shop – on viittä vaille valmis, mutta se ei ole tällä hetkellä missään käytössä.

”Golden Swingin ja Viipurin Golfin välinen englanninkielinen sopimus on todella mutkikas ja monitulkintainen. Se aiheuttaa tällä hetkellä paljon erimielisyyksiä”, Jukka Suninen sanoo.

Koska toiminta ei ole osoittautunut kannattavaksi, on Golden Swing kertaalleen irtisanonut keväällä 2015 sopimuksen. Irtisanominen on kiistetty Viipurin Golf Oy:n taholta.

VG:n toimitusjohtaja Terhi Salminen on samaa mieltä siitä, että juuri monitulkintainen sopimus on aiheuttanut näkemyseroja osapuolille. Lähes kaikilta muilta osin osapuolien näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Kumpikin on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että golftoimintaa Kahilanniemessä jatketaan: paikka on seuran toiminnan ja lajin vetovoimaisuuden kannalta liian arvokas alas ajettavaksi.

Lappeenrantalaisen golfin sisäänheittopaikkana Kahilanniemen arvo on suuri siksikin, että aloittelijoille seuran ykköskenttä Tuosassa on erittäin vaativa.

Saimaan rantoja mukaileva kenttä on ehdottomasti yksi Suomen kauneimmista, mutta se sijoittuu erittäin korkealle myös maamme haastavimpia kenttiä listattaessa.

Kahilanniemen kenttä myös sijaitsee aivan keskustan laitamilla, joten sinne esimerkiksi junioreiden on helppo kulkea golfharjoituksiin. Kenttä on myös riittävän helppo aloittelijoiden tarpeita ajatellen.

Toiminnan jatkaminen kaikkien toiveissa

Golden Swingiä luotsaavan Sunisen näkemys Kahilanniemen tulevaisuudesta on selkeä.

”Tässä on hyvät ainekset vaikka mihin, mutta sopimuksesta ei ole haluttu toden teolla neuvotella. Teimme viime syksynä VG:lle erittäin edullisen tarjouksen paikan lunastamisesta, mutta sitä ei otettu edes käsittelyyn yhtiökokouksessa eikä kenttäyhtiötä äänivaltaisin osakkein hallinnoivan ry:n kokuksissa”, hän kertoo.

VG:llä on sopimuksen mukaisesti etuosto-oikeus Kahilanniemen kiinteistöihin. Kun kymmenen vuoden sopimus on edelleen voimassa, ei kenttäyhtiö ole toistaiseksi ollut halukas hankkimaan kiinteistöjä omaan omistukseensa.

”Asialla ei ole mikään kova kiire. Tämä kesä on kuitenkin jo osoittanut, että Kahillanniemellä on kysyntää ja että se on säilyttämisen arvoinen paikka. Osa osakkaista on ollut valmis ajamaan toiminnan alas, mutta kanta on lieventynyt”, Salminen kertoo.

Opetustoiminta on elinvoimaista

Kahilanniemen käyttöaste on noussut kuluvana kesänä VG:n mukaan 67 prosenttia. Kenties suurin selittävä tekijä on opetustoiminta, josta vastaavat PGA pro Pertti Ahokas ja ammattilaisena pelaava Jonne Asikainen.

”Kansallisen Golfviikon aikana lajiin tutustui yli sata kiinnostunutta ja prot ovat pyörittäneet täysiä alkeiskursseja. Lisäksi Asikainen vetää junioriryhmiä viitenä päivänä viikossa”, Salminen kertoo.

Ahokkaalla on kahden vuoden sopimus opetustoiminnasta vastaamisesta. Pitkän linjan golfmies ja entinen jääkiekkoilija ei halua nähdä Kahilanniemessä toiminnan hiipuvan.

”Tulin tänne, kun minua pyydettiin ja koska haluan, että toiminta Kahilanniemessä jatkuu ja golf voi Lappeenrannassa hyvin. Monet seuran jäsenistä ovat jo iäkkäitä, joten on selvää, että tarvitsemme toimintaan mukaan nuoria. Siinä suhteessa Kahilanniemi on avainasemassa”, Ahokas kertoo.

Myös hänen mielestään vallitseva tilanne on äärimmäisen ikävä, mutta hän näkee siinä paljon positiivisiakin ulottuvuuksia.

”Joku on laittanut tähän paikkaan valtavasti rahaa ja puitteet ovat nyt huippukunnossa. Toivottavasti löytyy tapa hyödyntää tämä kaikki myös tulevaisuudessa”, Ahokas pohtii.

Tulevaisuus hämärän peitossa

VG:n ja Golden Swingin sopimusta on jäljellä reilut kaksi ja puoli vuotta. Viimeistään sen jälkeen on ratkaistava, miten sopimuksesta irtaudutaan ja miten toiminta Kahilanniemessä jatkuu.

VG:n kanta on, että kun sopimuskausi loppuu, ottaa yksi toimija, siis VG, haltuunsa koko paikan. Näkemystä tukee se, että nykyiselläänkään kahden eri toimijan välinen työn- ja vastuunjako ei ole toiminut.

Ongelmia lisää se, että aikanaan sopimuksen laatimisessa mukana olleet henkilöt eivät enää ole mukana toimivissa elimissä kummallakaan osapuolella. Suninen näkee, että ellei ratkaisua sopimalla synny, voi edessä olla myös oikeuskäsittely.

VG:n toimitusjohtaja Terhi Salminen on luottavainen sen suhteen, että toiminta Kahilanniemessä jatkuu.

VG:n toimitusjohtaja Terhi Salminen on luottavainen sen suhteen, että toiminta Kahilanniemessä jatkuu.

”Rakennusten markkina-arvo on jotain aivan muuta kuin mitä niihin on investoitu. Haluamme jatkuu toimintaa, mutta siihen on löydyttävä taloudellisesti järkevä keino. On vaikea nähdä, että iso klubirakennus kuuluisi tähän pakettiin”, Salminen sanoo.

Golden Swing katsoo asiaa ymmärrettävästi eri vinkkelistä, onhan se investoinut kohteeseen valtavasti rahaa. Se on jo neuvotellut eri tahojen kanssa suuren klubirakennuksen myymisestä tai vuokraamisesta, jos golfkentällä ei sille ole käyttöä.

Yksi vaihtoehto on vuokrata rakennus kolmannelle osapuolelle, jolla on olemassa mielestään toimiva konsepti kaikkien investointien liikunnalliseen hyödyntämiseen ja kannattavaan liiketoimintaan.

Pitkittynyt tilanne on käynyt raskaaksi niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Golden Swingin mukaan sille koituu vuodessa rakennusten ylläpidosta yli 100 000 euron kustannukset.

VG:llä ei ole asian kanssa kiire, mutta Golden Swingin näkökulma on toinen.

”Syksyllä tämä pannaan pakettiin jollain tavalla. Tärkeintä on, että saatiin kuluvan kesän juniori- ja koulutustoiminta varmistettua uusien golfareiden osalta Kahilanniemen perinteikkäässä golfympäristössä”, Suninen sanoo.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)