EGS jäämässä junaradan alle, ellei kuntalaisaloite onnistu pysäyttämään suunnitelmia - Golfpiste.com

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

EGS jäämässä junaradan alle, ellei kuntalaisaloite onnistu pysäyttämään suunnitelmia

Kuva: Lassi Pekka Tilander

Tunnin rata Helsingistä Turkuun on linjattu EGS:n kolmen väylän päältä. Linjausta halutaan muuttaa kuntalaisaloitteen voimin.

Espoo golf -brändin alla toimivat Gumböle Golf ja Espoon Golfseura ovat tulilinjalla, kun uutta Tunnin rataa linjataan Helsingistä Turkuun. Radan suunnitelmat ovat jo pitkällä ja niiden on tarkoitus valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä.

Suunnitteluvaiheeseen on korvamerkitty rahoitus, mutta rakentamiseen ei. Suunnitelmien valmistumisen jälkeen rakentamisen on määrä alkaa viiden vuoden kuluessa.

Nykyinen ratalinjaus uhkaisi suoraan kolmea EGS:n väylää, reikiä 2, 3 ja 14, ja lisäksi Mynttilään mahdollisesti rakennettava juna-asema muodostaisi aivan EGS:n naapurissa sijaitsevalle Gumböle Golfille hankalan haasteen.

”Me toimimme Espoon kaupungin vuokramailla, joten jos rata leikkaisi osan väylistä, joutuisimme tekemään niiden tilalle uudet, olettaen että tähän tarvittava maa-alue löytyisi”, Espoo Golfin toimitus- ja toiminnanjohtaja Andrea Nyman kertoo.

Radan linjausta voi hyvällä syyllä ihmetellä, sillä kahden golfkentän lisäksi kiskojen alle jäisi paljon lähiliikunta-alueita ja arvokasta luontoa. Gumbölen-Mynttilän luonnonläheistä ja maaseutumaista aluetta hyödyntävät golfareiden lisäksi laajasti niin ratsastajat, ulkoilijat, pyöräilijät, lenkkeilijät kuin talvella hiihtäjätkin, sillä kentillä kulkee huollettu hiihtolatu. Pelkästään golfia kahdella kentällä pelataan vuosittain 70 000 kierroksen verran.

Ehdotettu linjaus Tunnin radalle Helsingistä Turkuun. Kuvakaappaus www.tunninjuna.fi-sivuston karttapalvelusta.

Alue on merkittävä myös luontoarvoiltaan. Mankin-/Gumbölenjoessa elää alkuperäiseksi luokiteltu merivaelteinen taimenkanta, joka on viimeisimmässä uhanalaisuusluokituksessa (Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019) arvioitu erittäin uhanalaiseksi. Alueella elää myös liito-oravapopulaatio, joka tosin sivumennen sanoen tuntuu nykyään nousevan esiin aina, kun jotain on suojeltava.

Gumböle Golfin hallituksen puheenjohtaja Håkan Blomberg on ollut osaltaan pyöräyttämässä käyntiin kuntalaisaloitetta, ”Gumbölen–Mynttilän -alueen lähiliikunta- ja lähiulkoilualueet korvaamattomine luontoarvoineen ja uhanalaisine lajeineen on pelastettava”, jonka tarkoituksena on saada radan linjaus muutettua.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Gumböle Golf ry, Gumböle Golf Oy, Espoon Golfseura ry, Gumbölen Ratsastajat ry ja SFP i Esbo. Jokainen kuntalaisaloite käsitellään, eikä aloitteen allekirjoituksilla ole minimimäärää.

Perusteet linjaamisen muuttamiselle ovat vahvat, mutta vaikka näin ei kävisikään, ei radan rakentaminen välttämättä toteudu. Kuten kuntalaisaloitteessakin todetaan, ratahankkeen kannattavuus on laskettu covid-19 -pandemiaa edeltävän tilanteen pohjalta. Korona muutti merkittävästi työssäkäyntitottumuksia ja Ukrainan sota maailman ja Suomen taloudellisia realiteetteja, joten radan kannattavuus on jo kyseenalaistettu Valtiovarainministeriötä myöten.

”Junarata Turkuun on olemassa, joten on syytä puntaroida tarkkaan, mikä se noin 20 minuutin hyöty on suhteessa hankkeen valtavaan hintaan”, Nyman sanoo.

Kuntalaisaloite on osaltaan tärkeä osoitus siitä, että hanke on syytä harkita erittäin tarkkaan linjausta myöten. Espoolaiselle golfille koko rata on melkoinen uhka.

Lisätietoja:
www.tunninjuna.fi
www.kuntalaisaloite.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)