2 Up Golf Agency sparraa golfkenttiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kysymyksissä - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

2 Up Golf Agency sparraa golfkenttiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kysymyksissä

Aleksi Mustonen, Henri Karttunen, Robert Lindström ja Jami Uuttu. Kuvasta puuttuu Taija Viklund.

Reilun vuoden toiminut luova golftoimisto laajentaa palvelutarjontaansa kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen.

Golfpisteelläkin ihmeteltiin marraskuun lopussa sitä, miksi niin harva suomalainen golfkenttä on aktivoitunut vastuullisuus- ja ympäristötyössään. Kattojärjestötasolla työhön on herätty, mutta ruohonjuuritasolla poljetaan liiaksi paikoillaan (Lue artikkeli: Ympäristövastullisuus otetaan Golfliitossa tosissaan, mutta liian moni golfkenttä välttää vielä vastuutaan).

Tilanne on huomattu myös toimialalla. Omalta osaltaan tilannetta pyrkii ratkaisemaan uusi, reilun vuoden toiminut luova golftoimisto 2Up Golf Agency, joka perustaa kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen erikoistuneen palveluhaaran nimeltä 2Up Sustainable Innovations. Sen tavoitteena on toimia golfalan muutoksen ajurina ekologisen kestävyyden ja vastuullisuuden saralla.

“Viime vuosina golfalan muutos ja murros on selvästi kiihtynyt ja tahti tulee vain kiihtymään, sillä kehitettävää riittää vielä todella paljon, jos golfalaa vertaa esimerkiksi muiden lajien digitalisaation, kestävän kehityksen, vastuullisuuden, brändäämisen ja kaupallistamisen pioneereihin”, toteaa 2Up Golf Agencyn perustaja Henri Karttunen.

Karttusen tausta on markkinointi- ja golfalalla. Hän on työskennellyt muun muassa asiakaspalvelussa Sarfvik Golfissa, media managerina GoGolfilla vuosina 2014–2016 sekä 2017–2019 mainostoimistossa copywriterina ja markkinointitoimistossa tuottajana.

”Perustaessa yritystä visioni oli yhdistää intohimoni golfiin, tietotaitoni brändinrakennuksesta sekä aiemmat verkostoni golfalalta. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat megatrendejä, joiden ohi golfala ei voi nukkua”, hän kertoo.

Karttusen lisäksi yrityksessä työskentelee neljä henkilöä. Kaikkea yritys ei pyri tekemään itse, vaan sen se hyödyntää asiantuntijoina laajaa, yli 90 henkilön verkostoa.

”Toimimme projekteissa asiakkuus- ja projektijohdossa ja poimimme jokaiseen projektiin juuri oikeanlaisen asiantuntijan. Asiakas ei maksa generalisteista, vaan alan parhaista spesialisteista”, hän tiivistää toimintamallin.

Käytännön työkaluina tiedotteessa mainitaan työpajat, PR-kampanjat, viestintäsuunnitelmat sekä konseptien ja innovaatioiden kehittäminen.

Työpajoissa keskitytään Karttusen mukaan asiakkaan kestävän kehityksen riskien, mahdollisuuksien ja hyötyjen kartoittaminen.

”Perspektiivinä kaikki kolme kestävän kehityksen ulottuvuutta: ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen, sekä taloudellinen”, Karttunen muistuttaa.

Hänen mukaansa olennaista on mittaaminen ja siitä luontevasti seuraava tavoitteenasettelu. Mittaaminen pitää tehdä mahdollisimman laajasti, jotta pystytään huomioimaan vedenkulutus, sähkönkulutus, ravinteiden ja torjunta-aineiden käyttö ym. Mittaamisen avulla pystytään kartoittamaan vahvuudet ja riskit sekä kehityskohteet.

”Kun suurimmat muutostarpeet on tunnistettu, voidaan tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma sille, mihin pisteeseen nämä halutaan tulevaisuudessa? Konkreettisen tavoitteen lisäksi tulee identifioida pienempiä asioita, jotka auttavat asiakasta pääsemään lopulliseen tavoitteeseen”, hän näkee.

”Kestävä kehitys saattaa näyttäytyä vielä monille kovin abstraktina kokonaisuutena, siksi me pyrimme auttamaan asiakkaita tekemään siitä konkreettisempaa, käsin kosketeltavampaa ja helposti johdettavampaa”, Karttunen tiivistää.

Suomessa golfalan kestävyys- ja vastuullisuusasioita on ajanut liittotasolla Golfliitto ja Suomen golfkentät ry. Kenttätasolla kestävyyden kärjessä on kulkenut pitkään Hirsala Golf, joka sai ensimmäisenä Suomessa GEO-sertifikaatin. Myös useat muut kentät ovat pitkällä käytännön ympäristötyössä. Esimerkiksi Tapiola Golfilla on vahvaa osaamista sadeveden kierrätyksestä sekä kentän alla olevan entisen kaatopaikan biokaasun hyödyntämisestä ja Meri-Teijolla on oma hiilineutraali 2027 -hanke.

Markkinarako löytyi

Aluksi pelkästään brändäämiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen keskittynyt 2up Golf Agency on vuodessa saanut kolmisenkymmentä asiakkuutta. Selkeä markkinarako golfalan murroksesta, sen muutoksen kehittämisestä ja johtamisesta on löytynyt ja uusi Sustainable Innovations -palveluvalikoima tulee tukemaan sitä entisestään.

Elokuun 2021 lopulla Karttusen rinnalle osakkaiksi yritykseen liittyivät myös golfalalla pitkään vaikuttanut Taija Viklund sekä Jami Uuttu. Lisäksi ydintiimiin kuuluva freelancer Art Director, Aleksi Mustonen sekä valokuvaaja Robert Lindström.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje