23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Seppo "Buddha" Palminen

Oodi ilolle

Keskiviikkona olin kuuntelemassa Helsingin kaupunginorkesteria Musiikkitalossa. Olen sanonut, että ymmärrän klassista musiikkia yhtä vähän kuin kvanttifysiikkaa, mutta tämä on viidestoista vuoteni sinfoniaorkesterin kausikorttilaisena. Ja olen nauttinut joka kerta, kun musiikki on mielestäni ollut nautinnollista. Nyt oli. Ludvig van Beethovenin sinfonia nro 9 d-molli, op. 125. Umpikuuron säveltäjän viimeinen sinfonia, jonka neljäs osa tunnetaan nimellä Oodi ilolle. Konsertissa orkesteri säesti 80-henkistä sekakuoroa, joka lauloi saksaksi, aavistuksen ehkä mahtipontisesti, mutta sävel on todella kaunis ja koukuttava. Hyräilin sitä koko illan, varmaan yöllä unissani ja vielä ensimmäiseksi torstaiaamuna.

Pieni pätkä Friedrich von Schillerin riimejä Erkki Pullisen suomennoksena:

”Yhtä iloisina kuin hänen aurinkonsa kiitävät

loistavalla taivaankannella,

yhtä iloisina, veljet, vaeltakaa tietänne,

riemuiten kuin sankari käydessään kohti voittoa.”

Oodi ilolle instrumentaaliversio on valittu Euroopan unionin tunnussäveleksi. Se soitettiin muun muassa tämänvuotisen Ryder Cupin päätteeksi Euroopan juhliessa voittoaan. Valitettavasti Mikko Ilonen ei vielä kuulunut Ryder Cupin voittaneeseen joukkueeseen.

Torstaina aamupäivällä kävelin tuttua teemaa vihellellen Hotelli Kämpiin, minne tuli myös tasan 35-vuotias Mikko Ilonen Bossin puvussa ja kravatissa. Kun Suomen PGA oli yllätyksettömästi valinnut hänet vuoden 2014 pelaajaksi ja valmentajansa Timo Rauhalan vuoden 2014 valmentajaksi, Mikko istui kaimansa Leppilammen haastateltavaksi. Tiedättekö, mikä ilahdutti ainakin meikäläistä eniten? Se, että Ilonen on todella tilannetajuinen, upea esiintyjä. Osaa ottaa yleisönsä ja antaa aurinkonsa loistaa. Asenne on kohdallaan, itseluottamus ja huumori hallussa. Nyt kun Mikolla on ensimmäistä kertaa urallaan kaikki ovet auki, kannattaa muistaa, mitä kaikkea ilo saakaan aikaan. Torstai-illan gaalassa iloitaan vielä kuluneesta kaudesta, mutta tästä eteenpäin ilo antaa Iloselle siipiä uusiin onnistumisiin.

Näillä rivellä toivotan mahdollisille lukijoilleni iloista ja armollista Vapahtajan Varpajaisjuhlaa. Ja toivottavasti ensi vuodesta tulee huikea, vaikkei Oodi ilolle huipennakaan Ryder Cupia.

Seppo Palminen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)