Mikä ihmeen caddiemaster? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Mikä ihmeen caddiemaster?

Kävellessäni sisään Tunisian El Kantaouin klubitaloon pari viikkoa sitten, huomasin alakerran rappusia kohti osoittavan nuolen jossa luki ”Caddiemaster.” Ajattelin, että kuinkahan moni paikalla ensi kertaa asioinut maamieheni suuntaa hoitamaan asioitaan nuolen osoittamaan suuntaan törmätäkseen lopulta sympaattiseen vanhaan herraan, joka järjestää tarvittaessa klubilla vierailevalle mailapojan eli caddien. Starttiajoista hän ei tiedä mitään, eikä myöskään suostu ottamaan vastaan greenfee-maksuja. Ne asiat olisi jo pitänyt hoitaa yläkerran tiskillä, jonka takana muutama naishenkilö selvittää niitä asioita. Caddiemastereiksi nämä tyylikkäät daamit tuskin haluaisivat itseään kutsuttavan. El Kantaouin tapainen käytäntö on voimassa myös maailman kaikilla muilla klubeilla joissa mailapoikia on tarjolla. Jos niitä ei ole, ei kukaan myöskään tunne sanaa caddiemaster. Olen useammin kuin kerran tavannut caddiemasteria turhaan huhuilevia suomalaisia maailman eri puolilla. Se, että emme oikein aina tule maailmalla ymmärretyksi johtuu tietenkin siitä, että olemme ottaneet tämän caddiemaster-sanan käyttöön lähes kaikilla klubeillamme, ymmärtämättä mitä sana itse asiassa tarkoittaa. Historiallisesti caddiemaster hankki klubille mailapoikia ja koulutti heistä kunnon caddejä, valiten sitten laumastaan vierailijalle sopivimmaksi katsomansa bäginkantajan. Myöhempinä aikoina hänen tehtäviinsä on paikka paikoin lisätty kärryjen ja golfautojen hallinnointi, mutta nekin on etukäteen maksettava siellä yläkerran ”respassa” Tämän suomalaisen väärinkäsityksen juuret ovat tietenkin Helsingin Golfklubilla Talissa, jossa kauan sitten oli niin caddejä kuin caddiemasterkin. Kun Talissa alkoi sotien jälkeen käydä myös vieraspelaajia, joutui caddiemaster, varsinaisten tehtäviensä lisäksi, vastaanottamaan vieraat ja perimään maksut. Sitten maailma muuttui ja keksittiin golfkärryt joita klubin jäsenet jaksoivat yllätyksekseen, itarimmat etunenässä, itse vetää ja niin maassa oli taas yksi ammattikunta vähemmän. Mailapoikansa menettäneelle caddiemasterille ei Talissa viitsitty, tai osattu keksiä uutta nimeä, mikä oli sikäli kohtalokasta, että kun maahan alkoi tulla uusia klubeja, alkoivat nämäkin kutsua vastaanottoapulaisiaan caddiemastereiksi. Kovin hienolta ja historialliseltahan se toki kuulostaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    qwert says:

    Ohhoh, enpä tiennytkään. Hyvä tietää. Sellainen tarkennus, että Virossa kyllä käytetään caddiemaster-sanaa samassa merkityksessä kuin Suomessakin, ainakin Niitväljassa, EGCC:ssä ja Saarenmaalla. Latviaan ja Liettuaan ei kotisivujen perusteella suomalaisvaikutus enää tunnu.

    hakkuri says:

    Erittäin mielenkiintoinen historiatieto. Olenkin koko peliurani ajan miettinyt tätä päätöntä caddiemaster nimeä Suomessa. Eipä ole vain tullut ketään vastaan, joka olisi tiennyt. Mm Skotlannissa, golfin kotimaassa, jos joku erityinen henkilö/rooli järjestelee peliajat ja ottaa maksut vastaan, hän on ”starter”, jolla saattaa olla oma talo/koppikin tai hommaa hoidetaan proosallisemmin baaritiskillä tai proshopissa. Missään nimessä tuo henkilö ei ole caddiemaster. (Vain muutamilla kentillä on Caddy/Caddie Manager/Master, joka järjestelee vieraspelaajille caddyja, kenttäoppaiksi ja bäginkantajiksi)

    Gaius Julius Senilius says:

    Kielenkäytössä ja terminologiassa olisi yhtä jos toista parannettavaa. On tietysti ”hienoa” osata vierasperäisiä väännöksiä. Jos halutaan elää suomeksi niin starttiaika on lähtöaika, startteri on lähettäjä jne. Briljeeraamisen huippu mielestäni on jossakin sanomaketjussa esiintynyt fiitseri, jonka suomenkielinen vastine piirre on sekä lyhyempi että kuvaavampi. Suomalaiselle golfkentälle saisi kyllä riittää vastaanotto, jos siellä ei välitetä laukunkantajia. Tai sitten reception, jos eletään kansainvälisesti. Vaan maassa maan tavalla. Jos menee toiseen kulttuuriin, ei pidä olettaa päässeensä Suomen alusmaahan. Vierasmaalaiset kävijät toki ansaitsisivat suomalaisilta isänniltään sen verran kohteliaisuutta, että nimitykset eivät olisi harhaanjohtavia.

    Tilapäinen Koira says:

    Höpö, höpö. Tuskin on Talista levinnyt nimen käyttö esim. Espanjaan, jossa pelasin tällä viikolla. Caddiemaster kylttejä näin, mutten caddejä…