Minne golflomalle, kun suosikkikohteet alkavat olla loppuunmyytyjä? - Golfpiste.com

8.10.–15.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Minne golflomalle, kun suosikkikohteet alkavat olla loppuunmyytyjä?

Belek on suomalaisten golfturistien ykköskohteita.

Jos suunnitelmissa on golfmatka talvikuukausina, ei varaamisen kanssa kannata viivytellä. Suosikkikohteissa, kuten Espanjan aurinkorannikolla ja Kanariansaarilla sekä Turkin Belekissä jäljellä on enää hajapaikkoja.

”Oikeastaan koko talven suosituimmat ajankohdat, marraskuu ja helmi–maaliskuu alkavat olla aivan täynnä. Ryhmämatkoille on vielä paikkoja, koska varaamme niihin ison kiintiön. Jos on valmis ottamaan riskiä sään suhteen, niin silloin mahtuu paremmin. Monessa kohteessa ollaan itsekin ihmeissään kysynnän määrästä”, OnGolfin toimitusjohtaja Tuomas Kiiskinen kertoo.

”Jos matkaan lähtee neljä henkeä tai enemmän, niin alkaa olla kiire. Esimerkiksi Teneriffa on jo aivan täysi ja Kanaria ylipäänsä”, Golf Tailorsin toimitusjohtaja Susanna Särkinen sanoo.

”Tosi täyttä on. Espanjasta voi jotain löytyä, mutta Belekistä vain yksittäisille ihmisille. Ei vain löydy enää järkeviä tiiaikoja”, Amazing Travelsin Arto Riikonen kertoo ja tiivistää tilanteen. Vaikka hotelleista löytyisikin tilaa, golfkentät alkavat olla täyteen buukattuja.

Suomalaisten matkailualan toimijoiden mukaan matkailu vetää tällä hetkellä todella hyvin. Suosio on monen asian summa. Osansa on turismin totaalisesti halvaannuttaneella covid 19 -pandemialla, jonka patoumia edelleen puretaan. Golfin suosio on kasvanut Euroopassa lähes joka maassa, joka sekin nostaa matkailijamääriä. Isossa kuvassa golfarit ovat kuitenkin vain rikka rokassa.

”Matkailu vetää, vaikka suomalaiset eivät välttämättä matkusta entistä enempää. Eurooppalaiset ja jenkit reissaavat nyt paljon. USA:sta reissataan nyt paljon myös Eurooppaan”, Susanna Särkinen Golf Tailorsilta näkee.

Jos matkaan lähtee neljä henkeä tai enemmän, niin alkaa olla kiire.

Särkinen kertoo, että Costa Navarino Kreikassa on noussut yrityksen suosituimmaksi kohteeksi. Osansa on suorilla lennoilla. Pomppulentoja puoltaa harva, vaikka ne usein ovat suoria lentoja edullisempia. Erityisesti golfareille välilasku on kuitenkin aina riski. Jos mailat jäävät matkalle, lomatunnelma lopahtaa herkästi.

Suorien lentojen tarjonta on kasvamassa hiljalleen myös Suomen pienellä markkina-alueella. Esimerkiksi Finnair aloittaa syksyllä suorat lennot Portugalin Faroon, josta moni povaa suosittua kohdetta. Laadukkaita golfkenttiä Algarvessa on paljon, mutta pitkään sinne piti matkustaa Lissabonin kautta.

Nousevatko hinnat?

Kasvanut kysyntä näkyy tietenkin hinnoissa. Koronaan edeltävään aikaan verrattuna hinnat ovat nousseet noin neljänneksellä. Kun kysyntä on kovaa, nousevat hinnat todennäköisesti edelleen.

”Lentojen suhteen nousupainetta tuskin enää paljon on, mutta kohteissa hotellit ja golfkentät tulevat varmasti nostamaan hintojaan lähitulevaisuudessa jonkin verran. Matkailualalla on tyypillistä, että hinnat sovitaan vuodeksi, jopa puoleksitoista vuodeksi eteenpäin. Kun nämä sopimukset päättyvät, uudet tehdään eri hinnoilla”, Tuomas Kiiskinen OnGolfilta arvioi.

Suosikkikohteiden sijaan nyt on syytä tähyillä vähemmän ruuhkaisia kohteita, varsinkin jos reissuun mielii sesongin ollessa kuumimmillaan. Hintakin saattaa olla edullisempi, kun kohdetta ei valita suosituimpien joukossa.

Dubai ja Arabiemiraatit venyttävät lompakon nyörejä hieman enemmän, mutta tarjoavat säävarman vaihtoehdon. Harva kuitenkaan on halukas nostamaan reissubudjettiaan merkittävästi tai käyttämään lentokoneessa istumiseen tuntuvasti enempää aikaa. Yksi paitsioon jäänyt kohde on Pohjois-Afrikka, varsinkin Marokko, jossa turismilla ja golfilla on pitkät juuret.

”Pohjois-Afrikka tulee matkakohteena taas hiljalleen nousemaan. Esimerkiksi Agadir on hyvin säävarma ja hinnoittelultaan aika kohtuullinen, jos ei halua maksaa vaikkapa Dubain hintoja”, Kiiskinen arvioi.

Marokkon nousuun uskoo moni matkailualan toimija.

Marokon suosituimpia kohteita ovat Agadir ja Marrakesh. Ne ovat varsin erilaisia keskenään. Ensin mainittu on letkeä rantakohde, Marrakeshissa on enemmän itämaista eksotiikkaa ja ison kaupungin vilinää.

Marokko on otettu monen yrityksen listoille ja sen kysyntä on jatkunut tasaisena. Maan etuna Tunisiaan verrattuna ovat suorat lennot. Idempänä sijaitseva Egypti taas kärsii Lähi-Idän epävakaasta tilanteesta läntisiä naapureitaan enemmän. Norwegian Air lentäisi Hurghadaan, mutta alueen epävakaa tilanne jarruttaa sen nousua takaisin matkailukartalle todennäköisesti vielä pitkään.

Amazing Travels on erikoistunut hieman eksoottisempiin matkakohteisiin ja Arto Riikonen vinkkaa kohteen, joka poikkeaa totutuista, mutta joissa lomailu on niin sanotusti helppoa ja golf laadukasta.

”Kenia. Se on vanhana brittien alusmaana hyvä golfkohde, jossa lajilla on pitkät juuret. Kenttiä on paljon ja siellä pärjää hyvin myös Englannilla.”

Vaihtoehtoja siis on. Ex tempore -reissut on silti syytä unohtaa ainakin suosikkikohteista puhuttaessa. Kolikossa on kuitenkin aina kaksi puolta. Matkailu tunnetusti avartaa, ja ehkä vallitseva tilanne pakottaa etsimään lomakokemuksia uusista ja ihmeellisistä suunnista.

Reissuvinkkejä kannattaa etsiä vaikka Golfpisteen Matkaoppaista, joille löydät tiesi etusivulta.

Lue seuraavaksi: Belekin golfparatiisi – ihan tavallista luksusta Turkissa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje