Luetuimmat 2021: Vieraskynä, Hanna Teerijoki – Omistaja haluaa rauhaa, muttei ole valmis siitä maksamaan - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Luetuimmat 2021: Vieraskynä, Hanna Teerijoki – Omistaja haluaa rauhaa, muttei ole valmis siitä maksamaan

Loppuvuodesta toimituskin hiljentyy joulun viettoon. Tuttuun tapaan julkaisemme uudestaan vuoden luetuimpia artikkeleita.

Tällä palstalla vaadittiin viime viikolla palauttamaan parhaat saunavuorot saunavoroilta saunan omistajille. Suomalaisten golfkenttien hienous on, että näin voidaan tehdä.

Mutta siitä pitää olla valmis myös maksamaan.

Jos vieraita ei haluta, sähkölasku ja muut hoitokulut pitää jakaa omistajien kesken. Helppo homma, saunan ovi kiinni, kimppakivaa omassa porukassa!

Kylmä totuus kuitenkin on, että liian moni valitusvirttä laulava osakkeenomistaja ei halua maksaa kaikkia kuluja. Vieraita kukkaroita tarvitaan, mutta vieraiden ei haluta häiritsevän polleiden omistajien rauhaa. Vieraiden ei tulisi kuulua eikä näkyä. Valittamisen sijasta kannattaisi rehdisti tehdä valinta: saunan ovi joko kiinni tai auki.

Golfkouluttajana ja monilla eri kentillä liikkuneena olen huomannut, etteivät uudet tulijat ole kiinnostuneita omistamisesta vaan pelaamisesta. Ylistyslaulut sitoutumisesta yhteen ja samaan kenttään ovat eilisen virsiä. Entistä harvempi haluaa vihkiytyä yhden kentän käyttäjäksi ja vannoa sille uskollisuutta hautaan asti.

Olisiko aika luopua ajatuksesta, että golfosakkeilla ei ole erityistä rahallista arvoa?

Kun aloittelija joutuu golfin koukkuun, hän ei rakastu tiettyyn kenttään, vaan itse lajiin. Emmehän me käytä jääräpäisesti samaa hotelliketjuakaan, saati samaa ravintolaa tai lentoyhtiötä koko elämämme ajan. Kuka ei haluaisi vaihtelua, kokea uusia jännittäviä kenttiä, yllättäviä väyliä?

Suomi-golfissa ei ole haluttu tunnustaa, että uuden pelaajapolven silmissä golfosakkeet ovat eilisen pelimerkkejä. Nostan silti hattua aikoinaan osakkeita ostaneille. Golf on laji, jossa harrastajat ovat itse kustantaneet pelialustansa, ja ilman heitä Suomessa ei olisi golfkenttiä – kiitos siitä!

Nyt vuokrapelioikeuden voi kuitenkin ostaa kymmeniltä kentiltä samaan tai jopa halvempaan hintaan, jonka osakkeenomistaja maksaa vastikkeena yhtiölleen. Golfosakkeen omistajaa tämä risoo, myös sen vuoksi, että saunavuorojen vuokraajat voivat kylpeä ensi vuonna muualla. He voivat valita, saunan omistajat eivät.

Olisiko aika luopua ajatuksesta, että golfosakkeilla ei ole erityistä rahallista arvoa? Niillä rakennettiin aikoinaan kentät, maksettiin hinta rakkaudesta lajiin, mutta nyt niistä on tullut pallo jalkaan. Sijoituksesta on tullut uhraus. Osakkeilla ei ole kestävää tulevaisuutta. Ne eivät houkuttele uusia pelaajia ja jäävät perikunnan rasitteeksi. Niistä on tullut liian usein kiinteä haitta, ja osakepelaaminen jatkunee vain perheiden perintönä.

Laskunsa muilla mielellään maksattavista osakkeenomistajista suuri osa on eläkkeelle jääneitä tai pian jääviä yrittäjiä, joilla on yhä energiaa, golfaamisen sijasta tarve päteä, nipottaa ja riidellä. Monet heistä luulevat, että yhdellä osakkeella voi omistaa koko kentän, määräillä muita ja koko yhtiötä.

Niiden yhtiöjärjestykset näyttävät rasvaisilta kiristyskirjeiltä, joilla ei saa edes saunaa syttymään.

Nämä samat green fee -pelaajia vihaavat velikullat aiheuttavat usein vahinkoa tuomalla ”omalle kentälle” kasapäin yritystapahtumia, jotka syövät tiiaikoja osakkeenomistajilta ja green fee -pelaajilta. Monille kentille yritystapahtumat ovat kieltämättä tärkeä tulonlähde, mutta on myös kenttiä, joissa rahaa saataisiin helpommin myymällä green feetä. Yritystapahtumissa kenttä pitää varata tuntikausiksi ennen ja jälkeen tapahtuman yhteislähdöistä huolimatta, ja kellonajat pitävät harvoin kutinsa. Ja koska yritystapahtuman takana on aina joku “omistaja”, hinnankin pitää olla kohtuullinen (lue: ne myydään alihintaan). Eräällä tuntemallani kentällä golfyhtiö olisi saanut 30 prosenttia enemmän tuloa, jos osakkailta yli jäävät peliajat olisi yritystapahtumien sijasta myyty green fee -pelaajille.

Olisiko niillä kentillä, jossa saunan ovea ei ole pantu säppiin, syytä unohtaa teeskentely ja siirtyä omistaminen ilosanomasta bisnesajatteluun? Markkinavoimat ovat astelleet tiiboksiin, ja hyvä niin. Uusille tulijoille on runsaasti vaihtoehtoja, mikä lisää golfin kiinnostavuutta ja tervehdyttää pakkopaitaan puettua lajia.

Uudesta tilanteesta hyötyvät ne, jotka tarjoavat parhaiten joustavia palveluja. Koronavirus on mahdollisuus, mutta sen avittaman golfbuumin myötä muutamissa saunaseuroissa on jo syntynyt väärää uskoa golfosakkeisiin, vaikka niiden yhtiöjärjestykset näyttävät rasvaisilta kiristyskirjeiltä, joilla ei saa edes saunaa syttymään.

Markkinavoimat ovat tsunami, jonka alle voi jäädä kylpemään – tai jonka päällä voi surffata. Mutta mitä enemmän markkinat vapautuvat, sitä enemmän ihmisiä tulee lajin pariin ja sitä enemmän ihmiset kiertävät eri kenttiä. On ollut kiva nähdä eri kentillä iloisia nuoria naamoja, joilla on kiva meininki päällä. He ovat huomisen golfareita, jotka valittamisen sijasta voivat valita.

artikkeli julkaistu 22.3.2021

Onko sinullakin sanottavaa?

Golfpisteen Vieraskynä-palsta on saanut lentävän lähdön. Palsta tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden tuoda näkemyksensä esiin Suomen luetuimman golfaiheisen verkkomedian, Golfpiste.com:n, uutisvirrassa.

Onko sinulla mielestäsi painavaa sanottavaa tärkeästä asiasta, ilmiöstä tai yksittäisestä huomiosta? Haluatko viihdyttää golfin ystäviä ja kirjoittaa poskettoman pakinan?

Emme rajoita Vieraskynä-tekstien aihepiiriä emmekä käsittelytapaa. Jos golfia käsittelevä tekstisi on teemaltaan kiinnostava, näkökulmaltaan oivaltava tai tarinaltaan viihdyttävä – ja riittävän hyvin kirjoitettu – julkaisemme kirjoituksesi mielellään.

Lähetä meille valmis kirjoituksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@golfpiste.com. Toimituksemme käy kaikki tekstit läpi ja julkaisee parhaat kirjoitukset. Vieraskynä-kirjoituksista ei makseta juttupalkkiota.

Lue seuraavaksi: Vieraskynä, Mika Walkamo: "Kuka saunoo sinun vuorollasi?"

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (38 kpl)

    Putti-Possu says:

    Hanna ilmeisen tarkoituksellisesti provosoi ja onnistuu siinä aivan kuten Mika viikko sitten. Monet kohdat sisältävät kärjistyksiä, kuten tuo kommentti ”nipottavista ja riitelevistä yrittäjistä”, jotka lisäksi tuovat yritystapahtumia alihintaan. Varmaan tarve sohaista jonnekin, mutta tällaisten asioiden yleistäminen on aika keinotekoista.
    En myöskään ymmärrä, mitä haetaan takaa tällä vastakkainasettelulla, jota myös Mika viljeli. Tässä provosoinnissa unohtuu se perusasia, että omistajat tekevät päätöksiä mm. siitä, mitkä ovat pelaamisen ehdot ja hinnat, niin omille osakkaille kuin vieraspelaajille. Niin kauan kun golfkentän omistus on golfpelaajien käsissä ensisijainen tavoite on kaiketi oman golfpelaamisen varmistaminen. Tämän lisäksi kenttää halutaan pitää avoimena ja saada käyttöä niille ajankohdille, joita omistajat eivät itse halua käyttää ja samalla myös asiakkaita muille palveluille. Jos kenttä ruuhkautuu ja estää omistajien pelaamisen, varausehtoja ja hintoja pitää varmaan rukata. Vastaavasti jos tilaa on paljon, vieraita on syytä houkutella markkinoinnin ja tuotteistamisen keinoin. Yksinkertaista, ilman mitään vastakkainasettelua.

    golftintti says:

    Hyvin kirjoitettu, Putti-Possu. Vastakkainasettelu ja valitus elävät valitettavasti ilman provosointejakin, jotka eivät edes tuo asioihin mitään uutta näkökulmaa!
    — Tulevaisuuden golfareita ovat myös iloisesti pelaava ehtymätön senioreiden joukko, joiden golfharrastuksen kanssa eivät kilpaile muut lajit, opiskelu ja perhe. Kunnia myös heille lajimme jatkuvasta suosiosta ja uudesta ilmeestä. Onneksi on seuroja, jotka ovat tämän huomanneet ja näkyvästi arvostavat myös senioreita jäseninä ja pelaajina.

    artturi69 says:

    Olipas Hannalta hyvä kirjoitus. Kaikesta samaa mieltä hänen kanssaan. Ajat tosiaan muuttuneet pelaamisen suhteen, halutaan pelata useilla eri kentillä. Nykyään onkin jo hyvin tarjolla pelipaketteja eri kentille. Tämä on hyvä suunta, kiva kylpeä välillä eri saunoissa.

    Vasen pakki says:

    Olipa outo trollaus Hannalta. Kenen etua tuolla haettiin? Täynnä absurdeja harhaanjohtavia väittämiä. Tripla bogi.

    Southpaw says:

    Onhan ei-sitoutuville golfareille jo nytkin olemassa tapa pelata golfia eli green fee-pelaaminen. En oikein ymmärrä tätä tilitystä. Mihin perustuu tämäkin väite, että osakkaat eivät haluaisi maksaa tarpeeksi? Jos kyse on siitä, että osakkaat eivät hyväksy sitä, että ei-sitoutuneet pelaavat halvemmalla, niin eiköhän se ole ihan kohtuullinen vaatimus. Markkinavoimat eli kysyntä ja tarjonta vaihtelevat eri golfkentillä suurestikin eli karkea yleistäminen on aika puppua. Koronagolfhuuman jälkeen todennäköisesti ei niin kiinnostavat kentät jatkavat kituuttamistaan tai kaatuvat jonkun syliin (kuten esim. Hillside) ja tällaiset vallankumoushaaveet ovat historiaa ja kiinnostavan tuotteen omaavat saavat edelleenkin riittävästi sitoutuneita pelaajia. Erilaisia toimintamalleja on ja businesspelureita saattaa tulla lisää, mutta kärjistävä yleistäminen ja syyttely on aivan turhaa.

    Möllikkä says:

    Oikein hyvä kirjoitus.

    Jos ei-sitoutuneet pelaavat halvemmalla kuin osakkaat niin se on kyllä osakkaiden oma vika. Ei vuokralaisten, turha siitä on valittaa. Jos gf pelaaja ei ole tervetullut, mennään muualle. Kukaan ei halua nähdä ylimielisiä osakasnaamoja. Kannattaa kuitenkin katsoa tuloslaskelmasta, gf tulot voivat olla merkittävä osa. En usko että ne ovat vuokralaiset/gf pelaajat kun ruokkivat vastakkainasettelua.

    Uskon että 95% osakkaista ymmärtää maailman muuttuvan. Ja ettei kakkua voi sekä syödä että säästää.

    Mrjorse says:

    Maailma muuttuu, se on selvä, mutta siinä tapauksessa ne ”saunan” rakentajat pitäisi ostaa sieltä ulos. Teerijoen kirjoituskin pitää sisällään sen, että ne rakentajien rahat otetaan mielellään vastaan – ja ovat jopa täysin olennaisia klubin toiminnan turvaamiselle, mutta muuten voisivat pysyä sitten poissa jotta innokkaat nuoret greenfeepelaajat pääsisivät sinne saunaan.
    Kyllä ne epämiellyttävät eläkeläisetkin voisivat mukautua uuteen tilanteeseen mutta reilulla tavalla. Ei niin että vaikka lepäämässä olevilla osakkeilla on maksupakko, puhumattakaan perikuntien maksupakosta ja sitten nuoret pelaajat pääsevät esim. pienten jäsenmaksujen avulla edullisiin greenfeehintoihin.
    Luulisi, että kaikkia joten kuten tyydyttävä välimuotokin olisi löydettävissä. Keskustelu jatkukoon.

    Klubipelaaja says:

    Hyvin erikoisia kommentteja. Hyvä kirjoitus Hannalta. On aivan selvää, että pitää päättää, onko kenttä vain osakkaille vai yleisesti myös muillekin. Mutta aivan oikein osakkaiden pitää päättää miten halutaan toimia. Itse olen jo pitkään edustanut kantaan, että on osakkailta aivan typerää touhua rahoittaa muiden pelaamista. On useita kenttiä, joilla pelaavat osakkaat ovat vähemmistössä, joten vähintään niissä pitäisi siirtyä tilanteeseen, jossa osakas on sijoittaja, joka odottaa tuottoa, ei pelkästään pääsyä kentälle.

    Ei tämä ole erilaisten pelaajaryhmien vastakkainasettelua, vaan valintaa toimintamallista. ”Välimalli” ei ole koskaan ollut paras. Nyt hintatason yleisesti määrää omakustannushinta, joka edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista, mutta tähän ei ”uusien” pelaajien taholta olla valmiita. Tämä on aivan ok, mutta seurauksena pitää olla hintataso, joka on omakustannushintaa korkeampi.

    Toivoisin osakkailta ryhdikkäämpää toimintaa. Ehkä ratkaisu on siinä, että osakkeet päätyvät lopulta ammattimaisten omistajien käsiin.

    Seniorigolfari says:

    Hanna Teerijoki ei näytä ymmärtävän tai muistavan, mitä sitoutumisella tarkoitetaan. Kerronpa muistin virkistämiseksi, että kun golfboomi alkoi Suomessa 1980-luvulla, kenttiä oli vähän. Ne olivat kaikki ry-muotoisia. Jäseneksi pääsi vain pitkän, vuosia kestävän jonotuksen jälkeen. Ja kun lopulta olit maksanut korkean liittymismaksun, vuotuisen pelioikeusmaksun ja jäsenmaksu sait pelata omalla kentälläsi rajoituksetta ja muilla kentillä green fiillä. Mutta jos et ollut jäsen jossain golfklubissa, et päässyt mihinkään pelaamaan.Tarvittiin uusia kentiä ja uusia klubeja. Muutama ry-muotoinen kenttä rakennettiin, tunnetuimpana Espoon Golfseuran kenttä, mutta useimmat olivat silloin (ja myöhemminkin) Oy -muotoisia. Oy -kentän omistajat perustivat itselleen ry -muotoisen klubin, johon pääsivät jäseneksi vain he, kentän osakkaat.

    Kun itse aloitin pelaamisen olin pakotettu ostamaan osakkeen sekä itselleni että yhtä lailla peliin hurtahtaneelle vaimolleni, koska vaihtoehtona olisi ollut vuosien mittainen jonotus ry-muotoisen kentän jäseneksi. Kaikki tuntui hyvältä ja osakkeilla oli hyvä arvo myös jölkimarkkinoilla. Mutta sitten uusia kenttiä alettiin rakentamaan liikaa ja liian nopeasti. Osakkeiden kysyntä ja hinta lähtivät laskemaan, mutta vastikkeiden ja peloikeusmaksujen hinta päinvastoin nousemaan. Sekä ry -kenttien että Oy -kenttien jäsenet maksoivat, ja maksavat edelleen, lähes 1000 euroa vuodessa. Jopa enemmän. SE OLI – JA ON – SITOUTUNUTTA PELAAMISTA.

    Sitten tapahtui kaksi asiaa, jotka ovat syynä tähän ns. vastakkainasetteluun. Verottajan vaatimuksesta Oy -kenttienkin klubin jäsenyys piti avata myös kentän osaketta omistamattomille. Samaan aikaan Golfliiton myötävaikutuksella ja ympäri Suomea sijaitsevien, jäsenpulasta (siis maksajista) kärsivien kenttien päätöksellä jäseniksi klubiin voitiin hyväksyä ihmisiä riippumatta siitä, missä he asuivat ja pelasivat. Syntyi ns. etäjäsenyyspelaaminen. Maksamalla vaatimattoman alle 100 euron jäsenmaksun jollekin huitsin nevadassa sijaitsevalle klubille, gf- ja vuokrapelaaminen tuli mahdolliseksi millä kentällä tahansa ILMAN SITOUTUMISTA eli ilman lähes 1000 euron vuotuista maksua, johon sitoutuneet ry:n jäsenet ja Oy-kenttien osakkaat olivat pakotettuja. Hanna Teerijoki ja muut hengenheimolaisensa kutsuvat tätä halpapelaamista uusien tuulien puhallukseksi. Minusta se on vastakkainasettelua synnyttävää ja sitoutuneiden pelaajien kannalta epäoikeudennmukaista.

    KL1 says:

    Jahah, Seniorigolfari elää edelleen menneisyydessä ja Hanna kärjistää asioita…

    Muutaman muun kirjoittajan lailla kummeksun Hannan ajatusta sitoutumisen ja vieraspelaamisen / valinnan vastakkainasettelua. Golfia harrastavien ihmisten motiivit pelaamiselle ovat kovin erilaisia ja aika paljon löytyy niitä, jotka pelaavat liikkuakseen eivätkä uusia näköaloja etsiäkseen. Näille ihmisille kotikenttä on tuttu ja turvallinen, aina löytyy ennestään tuttuja pelikavereita, ympäristö on ennestään tuttu eikä sokkoväyliä ole.

    Mikä kumma siinä on, että kaikki ihmiset pitää yrittää laittaa samaan muottiin? Hannan motiivia en lainkaan ymmärrä, mutta kyllä se jossain vaiheessa pulpahtaa esille. Bisnes siellä on takana, mutta millainen…

    @Kuudes says:

    Olipa mauton ja myötähäpeää tuottava kirjoitus. Ottamatta saunavuoroihin kantaaa, niistä osaa Teerijoki..
    Mutta kylmä totuus on että kirjoittaja ei ymmärrä millä rahalla ovat suurin osa golfkentistämme rakennettu.
    Millä rahalla golfkentät pääasiallisesti jatkossakin toimivat.
    Osakkeenomistajat ovat sijoittaneet kenttiin omaisuuttaan, nyt tämä kirjoittaja haluaisi sosialisoida osakkeenomistajien pääomat. Yrittäjiä ja eläkeläisiä mollaava valitusvirren kirjoittaja ei tunnista että golfkenttään sitoutunut maksaa suurimman osan tulevaisuudenkin kehitystarpeista.
    ”Laskunsa muilla mielellään maksattavista osakkeenomistajista suuri osa on eläkkeelle jääneitä….”
    Voi mikä yrittäjä ja eläkeläisiän vastainen ylenkatsominen kirjoittajalla jolla taitaa suurin osan mm golfkilpailumatkoistaan on juuri muiden kustantamia(?) arvelen vaan kuin kirjoittajakin arvelee asiansa.
    Kirjoittajan harhaluuloa on että raha tulee vain greenfee pelaajilta tai ”avustustoimina”.
    Ehkä kirjoittajan ei pitänyt riisua luistimiajaloista.

    bogiman says:

    Olipa hyvä kirjoitus.Näitä kommentteja kun lukee,niin ne,joilla tämä osake on,erottuvat hyvin.
    Mitä tulee sitoutumiseen,ei pitäisi puhua vain greenfeepelaajista ja osakkeenomistajista,vaan
    myös kausipelioikeudella pelaavista,jotka ovat kyllä sitoutuneet kenttäänsä ja tuovat kauden aikana
    paljon rahaa kentän eri palveluja käyttämällä.

    Vesa Virtanen says:

    Osa kommentoijista näyttää olevan näitä vanhoja osakkaita jotka haluavat pelioikeudelleen tuottoa tai omistajanetua, koska ovat aikoinaan sijoittaneet kentän rakentamiseen alkupääomaa. Busines on kuitenkin sakannut jo aikoja sitten eikä tällaista tuottoa ole enää tulossakaan, siitä pitävät markkinat huolen.Tätä ei näytetä ymmärtävän. Osakkeen omistaja saa etua pääsääntöisesti vain silloin kun pelaa paljon ja siten yksittäisen kierroksen hinta on edullisempi green feen hintaa edullisempi. Kaikki muu on lillukan varsia. Nykyistä omistajan panttivanitilannetta sitten kutsutaan ”sitoutumiseksi”, vaikka todellisuudessa osakkeesta ei pääse millään eroon halutessaan. Kuten kaikessa sijoittamisessa sijoituksesta irtautumisen ajankohta määrittää tuoton/tappion suuruuden. On epärealistista vaatia että uusien pelaajien pitäisi tehdä kaikki niin kuin aikoinaan ja ryhtyä panttivangeiksi ja maksaa osa jo aikoinaan syntyneistä tappioista.

    gloffare says:

    Hanna tekee hyvää työtä oman yrityksensa kanssa. Sitä arvostan. Ikävää että hänen mielipiteensä oli noikin yksipuolinen ja kärjistynyt pelaavia osakkeenomistajia kohtaan.

    Kymmenillä suomalaisilla kentillä osakkaat saavat harrastaa erittäin edullisesti (400-500€/hoitovastike/kausi, 18-reiän kentällä). Pääkaupunkiseudulla ehkä satasenpari kallimmalla hinnalla. Varsinkaan maakunnissa ei ole juurikaan ruuhkaa, päätellen siitä että useimmilla kentillä pelataan alle 20.000 kierrosta kaudessa. Eikä ole edes tarpeen maksaa enempää..kun sen mitä kohtuullinen kentänhoito ja palvelutason ylläpitäminen edellyttää.

    Pienellä lisämaksulla (165 €/kausi) pelaava osakkeenomistaja saa pelta yli 20 muulla kentällä 7 kierrosta/kenttä ilman mitää n muita maksuja. Näin omistajuuden kautta järjestyy myös Hannan peräänkuuluttama mahdollisuus pelata muilla kentillä. Eikä mikään estä pelaamasta gf-maksuilla muuallakaan.

    Minusta tuntuu että juuri tämä Suomessa tyypillinen pelaavien osakkaiden suuri määrä ja heidän mahdollisuutensa pelata erittäin edullisesti on ”piikkinä lihassa” myös pay&play-kenttien yrittäjille. Se vie näiltä kentiltä mahdollisuuksia hinnoitella GF-pelikierrokset riittävällä katteella.

    Sam H says:

    Gloffare osuu lähelle, joskin vastike taitaa olla lähempänä 1000€ keskimäärin nykyään. Minusta on aivan selvää, että molemmille pelaajatyypeille on tilaa ja tarvetta Suomessa. Osakkaat eivät varmasti – vastoin Teerijoen ja muutaman kommentoijan harhaluuloja – odota mitään voittoa sijoitukselleen, vaan lähinnä haluavat pelata. On totta, että monet, minä mukaanlukien, ovat hankkineet osakkeensa silloin, kun pelaaminen käytännössä vaati sitä. SGKY:n kultakortti (nykyisin yhtä näppärä akronyymi GCAF) on meille lisäetuna ja kokisin, että sen laajentaminen tekisi monelle osakkeen omistamisesta mielekästä.

    Se mikä on aidosti väärin vastikkeenmaksajia kohtaan on tilanne, jossa vuokrapelioikeus on vastiketta edullisempi. Tämä kertonee kohtalaisen epätoivoisesta tilanteesta kentällä muutenkin, jos siis vuokralaisella on samat edut kuin osakkaalla.

    Yksinkertaisin teesein kolme eri pelaajakategoriaa:

    1. Osakas. Maksaa vastikkeensa ja pelaa kotikentällään rajoituksetta ja parhain eduin. Saa lisämaksua vastaan pelata muilla kentillä X määrän kierroksia ilman eri maksua. Hintaluokka 1000€/vuosi.

    2. Vuokralainen. Haluaa pelata paljon yhdellä kentällä, muttei halua sitoutua pidemmäksi aikaa. Rajaton pelioikeus esim. 1300€/vuosi ja esim. 20 kierrosta vuodessa 650€/vuosi.

    3. Vapaa pelaaja. Maksaa jäsenmaksunsa golfliitolle. (Miksi edes jollekin seuralle?) Saa pelata greenfeellä millä kentällä hyvänsä kentän määrittelemällä hinnalla. Ostelee pelipaketteja siihen hintaan, minkä markkinatalous sillä hetkellä määrittelee.

      Putti-Possu says:

      Sam H:n kolmen kategorian malli on suunnilleen se, mikä on voimassa hyvinhoidetuilla pk-seudun kentillä, esim. Masters, Talma ja Pickala. Tuo muilla kentillä X krt ilmaiseksi tarkoittaa varmaan ”sopimuskenttiä”, koska eihän se voi kaikkia kenttiä koskea (tai minä pelaisin mieluiten ne ilmaiskierrokset Valderramassa tai Augustassa)

    GR says:

    Korjataanpa nyt yksi juttu historiasta, mikä on parikin kertaa tullut keskustelussa esiin. Muinoin verottaja ei vaatinut yhtiöiltä yhtään mitään. Ne olisivat voineet jatkaa suljettuina klubeina kuten voisivat tehdä nytkin ilman mitään erityisiä veroseuraamuksia. Sen sijaan verottaja totesi, että ne seurat, joiden jäseneksi pääsy edellyttää pelioikeutta kumppanuusyhtiöltä, eivät ole enää ns. yleishyödyllisiä yhteisöjä ja siksi jäsenmaksujen tulee olla arvonlisäverollisia. Samaan aikaan myös Golfliitto painosti seuroja avaamaan jäsenyytensä kaikkille, ei vain pelioikeuden haltijoille. Lopputulemana oli, että kaikki ne seurat, joissa tällainen kytkös yhtiöön oli, avasivat jäsenyytensä kaikille halukkaille välttääkseen arvonlisäverollisuuden jäsenmaksuissa. Oliko päätös sitten viisas vai ei, niin sitä voi jokainen pohdiskella, kun katsoo seuraamuksia.

      Seniorigolfari says:

      Kiitos, GR, kun täsmensit tuota verotusasiaa. Olin itsekin ajatellut tehdä niin, mutta en olisi pystynyt sitä sinua paremmin sanomaan.

      Ihmettelin silloin ennen ja ihmettelen vieläkin, että suhteellisen pieni ALV jäsenmaksuihin johti melkein kaikkien golfklubien muuttumiseen avoimiksi. On jotenkin tragikoomista, että Oy -kentän klubin tasavertaisina jäseninä on sekä Oy:n osakkaita että ulkopuolisia henkilöitä. Osakkaat maksavat lähes 1000 euron yhtiövastikkeen lisäksi ry:n jäsenmaksun, mutta ulkopuoliset vain ry:n jäsenmaksun sekä (niin halutessaan) vapaan pelioikeuden vuokran, joka näyttää monilla kentillä olevan huomattavasti yhtiövastiketta ja siihen liittyvää pelioikeusmaksua alhaisempi.

      KL1 says:

      Nyt menivät GR:ltä yhtiö ja yhdistys sujuvasti sekaisin, ja tuo verottajakin osui väärään osoitteeseen. Kenttäyhtiöillä ei ollut eikä edelleenkään ole mitään velvollisuutta antaa kenenkään muun kuin osakkaan pelata yhtiön omistamalla kentällä. Erinäisistä syistä johtuen yhtiöt kuitenkin haluavat muitakin pelaajia kuin vain omia osakkaitaan. Kukaan eikä mikään yhtiön ulkopuolelta ei kuitenkaan voi sitä vaatia, verottaja kaikkein vähiten.

      Yhdistys eli kentällä toimiva seura puolestaan voi olla joko yleishyödyllinen tai suljettu, ja siitä verottaja on kiinnostunut. Yleishyödyllinen yhdistys saa helpotuksia alvin suhteen, mikä johti siihen, että monia vuosia sitten golfseurat sallivat jäsenikseen keitä tahansa, mikä aiemmin ei ollut mahdollista. Tämä siis hyvin lyhyesti ja mutkia suoristaen.

    Klubipelaaja says:

    Oman osakkeensa pelioikeudella pelaava osakas tuskin hakee osakkeelleen muuta tuottoa, vaikka ehkä pitäisi. Sen sijaan osakkaan, joka ei pelaa, pitäisi varmasti näin toimia ja päätöksillään myös edellyttää golfyhtiöltä vaadittavia toimia.

    Tämä tervehdyttäisi yhtiöiden taloutta. Päinvastoin kuin moni kommentoi, ei yhtiöiden ”bisnes” ole sakannut. Sitä bisnestä ei koskaan edes ole ollut. Nyt olisi korkea aika aloittaa se bisnes. Kun yhtiöiden talous saadaan kuntoon, on myös osakkeella arvoa. On aivan naurettavaa, että arvokasta omaisuutta (maapohja, rakennukset, rakennettu kenttä jne) omistavan yhtiön osakekannan markkina-arvo on murto-osa sen omaisuuden arvosta.

    Peruspelaaja says:

    Hanna Teerijoki on asian ytimessä. Harva golfin harrastaja on sitoutunut ”omaan klubiinsa”. Golfin harrastaja haluaa vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kuka enää haluaa hankkia osaketta golfkentälle? Ei kukaan. Ruotsissa on kymmenien vuosien ajan ollut kunnan tukemia kenttiä, joilla harrastaminen voidaan aloittaa edullisesti pienellä kynnyksellä. Taitaa olla vieläkin.

    Paloheinä Golf on ollut esimerkillinen tiennäyttäjä golfharrastuksen matalan kynnyksen aloittamiselle. Heidän mainoksensa vuosien takaa sopii vieläkin tähän päivään eli ”ruutuhousut kiellettyjä”. Lasten ja nuorten aloittamista tuetaan vahvasti, kesäleirit ym. Seuran jäsenille on ollut tarjolla monia vuosia ns. läheiset kaverikentät. Varsin monipuolista, edullista ja vaihtelevaa palvelua jäsenille.

    Tällaista toimintaa tarvitaan lisää ympäri Suomea.

      KL1 says:

      ’Golfin harrastaja haluaa vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kuka enää haluaa hankkia osaketta golfkentälle? Ei kukaan.’

      On aina hienoa, kun pystyy puhumaan kaikkien muiden ihmisten suulla. Poikkeuksetta sellainen johtaa siihen, että puhuu läpiä päähänsä.

      Eivät kaikki golfin harrastajat halua samota pitkin Suomea. Tunnen varsin monta ihmistä, jotka eivät joko lainkaan tai ainakin hyvin vähän pelaa muualla kuin kotikentällään. Tunnen myös lukuisia, jotka tykkäävät silloin tällöin käydä jossain muualla, mutta pelaavat silti pääosin kotikentällään. SItten on niitä matkailijoita, jotka tykkäävät matkailla ja hakea uusia kokemuksia. Erilaisia mieltymyksiä siis riittää.

      Osakkeitakin joku vielä ostaa, etenkin kultakorttikentiltä, mutta myös muilta. Kummallista porukkaa, vaikka voisivat säntäillä ympäri maata ja metsästää halpoja tarjouksia. No, meitä on moneksi, vai mitä?

        Peruspelaaja says:

        ”Eivät kaikki golfin harrastajat halua samota pitkin Suomea. Tunnen varsin monta ihmistä, jotka eivät joko lainkaan tai ainakin hyvin vähän pelaa muualla kuin kotikentällään. Tunnen myös lukuisia, jotka tykkäävät silloin tällöin käydä jossain muualla, mutta pelaavat silti pääosin kotikentällään. SItten on niitä matkailijoita, jotka tykkäävät matkailla ja hakea uusia kokemuksia. Erilaisia mieltymyksiä siis riittää.
        On aina hienoa, kun pystyn puhumaan kaikkien muiden ihmisten suulla. Poikkeuksetta sellainen johtaa siihen, että puhuu läpiä päähänsä.”

        Tämä ”puhuu läpiä päähänsä” ongelma on valitettavasti yleinen, siihen löytyy apua esim. mielenterveysklinikoilta (kallista). Julkinen terveydenhuolto ei tässä asiassa voi auttaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös suomen kielen kirjalliseen ilmaisuun, siinäkin voi puhua läpiä päähänsä.

    Ihminen says:

    Oli hieno kirjoitus. Vuodesta toiseen golfyhteisön energia menee osakkeenomistajan mielenterveyden hoitoon. Alan kehittämiseen ei enää jää energiaa ja yhteistä tahtotilaa. Ihmiselle on edelleen henkisesti liian kova paikka, että joku saa jotain halvemmalla tai enemmän. Katkeruus, syyllisyys ja itseinho oli aikanaan torppareiden ja talonpoikien elämää hallitsevat tunteet. Nyt ollaan kuitenkin mukana vapaa-ajan toiminnassa eikä kyseisten tunteiden tulisi vaikuttaa yhteisön toimintakykyyn.
    Oikein hyvää Kevättä kaikille.

    Sam H says:

    Näinhän ei kävisi, jos asia joskus hoidettaisi kuntoon. Mutta siihen ei tunnu olevan kenelläkään kiviä liitossa tai seuroissa. Selkeä malli – osakkeet siirtyvät seuroille, omistaja sitoutuu viideksi vuodeksi maksamaan vastiketta vastaavan summan, jonka jälkeen kaikki ovat samalla viivalla. Ja kentillä viisi vuotta aikaa keksiä uusi pyörä. Vaihtoehtoja tuolle suunnitelmalle keksitään varmasti lukuisia, mutta kaksi ihan ok mallia olen tässä threadissa jo esittänyt.

    Pelaajamäärien nyt lisäännyttyä kotimaassa näyttää markkinavoimat valitettavasti merkkejä elpymisestä – tietyillä PK-seudun kentillä myydään jo eioota kausipelioikeuksille ja vuokrapelioikeuksien hinnat ovat merkittävästi vastiketta kalliimpia. Ensi vuonna nämä kentät varmasti sitten nostavat kausipelioikeuksien hintojaan. Ja ollaan taas tilanteessa, jossa osakkuudella on merkitystä hintateknisesti. Takapakkia 10 vuotta.

      Seniorigolfari says:

      Onhan joku osakekenttä jo mennytkin Sam H:n esittämään malliin. Mielestäni malli on hyvä eikä siihen liity ylitsepääsemättömiä tulevaisuuden uhkia. Taloudellisen riskin kyllä ymmärtää, koska vastikkeiden sijaan tuotot pitää kerätä markkinoilta, mutta riski panee myös pyörät pyörimään. Hyvin suunnitellulla ja hoidetulla kentällä, jossa palvelu pelaa ja ravintolan ruoka on maittavaa tulee maksavia pelaajia (siis sekä oman seuran jäseniä että vieraspelaajia) riittämään.

      Toinen vaihtoehto on tietysti paluu alkuperäiseen malliin: Jokaisen pelaaja tulee olla joko ry -muotoisen kentän jäsen tai Oy -muotoisen kentän osakas ja maksaa jäsenmaksun lisäksi myös liittymismaksu ja seuran budjetin mukainen, vuosittainen pelioikeusmaksu (ry) tai ostaa osake ja maksaa yhtiövastikemaksu (Oy). Silloin tulisi osakkeille toimivat markkinat ja kaikista pelaajista joka suhteessa yhdenveroisia golffareita. Jos jollain ei ole varaa tai halua sitoutua tällä tavalla, kunnaliinen pay and play -kenttä olisi oiva ratkaisu. Niitä varmaan alkaisi nousta nopeasti niin kuin ns. vanhoissa golfmaissa on saatu nähdä.

        Putti-Possu says:

        ”Jokaisen pelaaja tulee olla joko ry -muotoisen kentän jäsen tai Oy -muotoisen kentän osakas ja maksaa jäsenmaksun lisäksi myös liittymismaksu ja seuran budjetin mukainen, vuosittainen pelioikeusmaksu (ry) tai ostaa osake ja maksaa yhtiövastikemaksu (Oy)”

        Aina voi unelmoida takaisin ”vanhoja hyviä aikoja”, mutta Seniorigolfarilta puuttuu kyllä realismi. Hallitus voi kyllä päättää maskipakosta tai ulkonaliikkumiskiellosta, mutta mikä olisi se instanssi, joka tällaisen ”liittymispakon” määräisi ja mikä olisi sanktio (kun golfkentät eivät voi yhdessä tällaista kartellia kuitenkaan sopia, vaikka joidenkin mieli tekisi)

      KL1 says:

      ’Selkeä malli – osakkeet siirtyvät seuroille, omistaja sitoutuu viideksi vuodeksi maksamaan vastiketta vastaavan summan, jonka jälkeen kaikki ovat samalla viivalla.’

      Uskot siis vilpittömästi, että osakkaat suostuisivat tuollaiseen? Siitäkin huolimatta, että vastikevapaus olisi heidän kannaltaan sata kertaa parempi vaihtoehto, eikä siihenkään saada riittävää osake-enemmistöä yhtiöjärjestyksen muuttamiseen?

    GR says:

    Sam H:”Takapakkia 10 vuotta”. Tämä on siinä mielessä aika hassu kommentti, kun nyt on karkeasti sama vähintään 10 vuotta toitotettu, että pelaamisen hinnan määrää markkinat, eikä osakkeen omistajilla ole tulevaisuutta. No nyt kun ainakin pari vuotta osakkeen omistajat pelaavatkin halvemmalla kuin muut, niin Hannat ja Samit ovat siitä harmissaan. Ja Hannalla on kyllä oma lehmä kommenteissaan vahvasti, jos ei nyt ojassa, niin ainakin mukana, mikä on siten hieno asia, kun noita junnuja tuo kentille. Ja muistakaamme kaikki: Suomessa pelaaminen on tosi halpaa olit sitten osakas tai muulla tavoin pelaava. Ei näin halvalla missään muualla pelata. NAUTTIKAAMME KAIKKI SIITÄ NIIN KAUAN KUIN VOIMME!

    JPW says:

    Olen osakkeen omistaja pk seudulla. Pitkä tauko pelaamisessa mut nyt uusi kipinä. Osake on ollut kentän vuokrapoolissa 10v.
    Tulen ajamaan asiaa, jossa kentän ovet suljetaan muilta kuin osakkailta tai yhteistyökenttien osakkailta. Näin saamme peliaikoja ja pelirauhaa. Uskon että kun muutkin kentät suurten kaupunkien läheisyydessä tekevät saman, nousee osakkeen arvo taas oikealle tasolle!

      KL1 says:

      Minä puolestani ajan Suomeen diktatuuria. Jämäkkä diktaattori kertoo mitä milloinkin tulee maassamme tehdä ja kuka sen tekee. Jäävät pois nämä hallitusten kokoukset, joissa ei kuitenkaan saada aikaiseksi päätöksiä, koska kaikki pelkäävät oman ja puolueensa poliittisen tulevaisuuden puolesta eivätkä uskalla tehdä kipeitä, mutta tarvittavia päätöksiä.

      Katsotaan kumpi meistä saa projektinsa läpi ensin.

    Seniorigolfari says:

    Vastaan Putti-Possulle minulle osoittamaansa kysymyksen, vaikka hämmästelen, ettei hän osaa vastata siihen itse. Vanhaan käytäntöön palaamistahan minä ehdotan. Se tapahtuisi näin:

    Suomen Golfliitto ja Liittokokous pyörtävät kantansa ja edellyttävät, että golfklubien jäseniksi ei saa hyväksyä pelkän jäsenmaksun maksavia ns. etäjäseniä, vaan kaikkien Golfliiton jäsenklubien jäsenten on osallistuttava kentän kustannuksiin myös pelioikeus- yms. maksut maksamalla ja oy -kenttien klubeilla jäsenten on ensin hankittava kentän osake kaikkine maksuvelvoitteineen. Pelioikeuden vuokraaja voi saada osakkaan oikeudet ja klubin jäsenyyden vain, jos maksaa osakkeen vuokranneelle vähintäänkin saman, minkä osakas on joutunut maksamaan. Tällöin ry muuttuisi suljetuksi ja ALV -velvolliseksi, mutta vero on vaikutuksiltaan mitätön verrattuna siihen tappioon, minkä osakas kärsii osakkeen arvon menetyksen ja ikuisen vastikemaksuvelvollisuuden vuoksi.

    Olen myös ajatellut, että Suomessa on kuntia, jotka matkailu- ynnä muita tuloja hankkiakseen voisivat rakentaa pay and play -kenttiä tai hankkia omistukseensa jo olemassa olevia kenttiä ja muuttaa ne kaiken kansan pelattaviksi. Se varmaan tyydyttäisi niitä, joille sitoutunut pelaaminen on myrkkyä.

      Putti-Possu says:

      Seniorigolfari, valitettavasti ajatuksesi tuosta on varmuudella Kilpailulain vastainen. Sitä ei auta yhtään se ajatus, että vanha päätös pyörrettäisiin, vaan uusia rajoittavia sopimuksia tarkastellaan aina sopimushetken tilannetta vasten. Toisin sanoen golfyhtiöt eivät voi sopia mitään markkinoiden rajoittamista tai hinnoittelua, ei yhdessä eikä Golfliiton puitteissa.

        Seniorigolfari says:

        Voi pyhä yksinkertaisuus. Kilpailulailla ei ole MITÄÄN tekemistä asian kanssa. Kunkin kentän yhtiökokous ja jäsenistö päättävää oman kenttänsä vuosibudjetista maksuineen eikä siinä ole kilpailulailla roolia eikä ulkopuolisilla nokan koputtamista. Ainoa rajoitus, joka ehdotuksestani seuraa, on jäseneksi hyväksyntään liittyvä. Se on täysin kunkin klubin oma asia. Eikä siinä rajoiteta mitenkään ulkopuolisia, jotka voivat päästä jäseneksi maksamalla saman minkä muutkin jäsenet maksavat. Eikö se ole ihan kohtuullinen vaatimus!

    KL1 says:

    Ellen aivan väärin muista, niin jossain Porvoon suunnalla eräällä huoltoasemalla pidettiin takavuosina muuan kokous, jossa yritettiin sopia Seniorigolfarin ehdotuksen mukaisia yhteisiä käytäntöjä. Se kaatui juristien käsittelyssä kuin mänty metsurin sahaan.

    LeaG says:

    Kyllä tuntuisi oudolta ajatukselta sitoutua yhteen kenttään. Olen vuoden pelannut aloittelija ja mulla on kova hinku kokeilla mahdollisimman paljon eri kenttiä. Kustannussyistä yhdelle kentälle on pelioikeus, mutta sen lisäksi tulee pelattua aika paljon muuallakin. Ei ole tullut muitakaan lajeja harrastettua aina vain yhdessä paikassa vuotta-paria pidempään, niin on outo ajatus, että sitten golfia.

    Tompe says:

    Ongelman ydin on tietysti se, että osakkeenomistajat eivät ole huolehtineet osakkeidensa arvon säilymisestä. Golfbuumin ollessa nyt päällä, niin pitäisi ehdottomasti edistää osakkeenomistajien etuja suhteessa muihin pelaajiin. Mitään ei käytännössä kuitekaan ei ole tehty ja sama hölmöläisten homma jatkuu vuodesta toiseen.

    Juuri niin kuin Hanna tuossa totesi, pelaajat haluavat pelata useillä kentillä ja sitoutuminen yhteen kenttään on menneen talven lumia. Miksi osakkeenomistajat eivät päästä toisiaan pelaamaan ristiin eri kentillä? Nyt tämän mahdollistaa esim. Gogolf, joka tekee sitä bisnesmielessä ja vetää rahaa välistä. Osakkeenomistajat voisivat keskinäisillä sopimuksilla tehdä saman asian paljon edullisemmin.

    Golffin pelaaminen on suomessa todella halpaa. Jos verrataan lajiin kuin lajiin ,missä tarvitaan fasiliteettejä , niin kyllä tänä päivänä 1000e vuodessa on jopa halpa hinta. Ei voida elää menneisyyden hintatasossa, muualla maailmassa pelaamisesta maksetaan paljon enemmän. Sama osakkeenomistaja , joka ei halua oman kentän vastikkeen nousevan ,pelaa vieraskentillä vuosittain jopa sadoilla euroilla. Jospa laittaisimme nuo rahat vastikkeeseen ja sallisimme osakkaiden ristiin pelaamisen eri kentillä. Osakkeet olisivat jälleen arvossaan.