23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sanna Nuutinen

Voiko ammattilaisella olla elämässään muuta kuin golf?

Naisten Euroopan kiertue aloittaa “personal development” -koulutusohjelman jäsenilleen. Tarkoitus on kouluttaa jäseniä ja edistää elämänmittaista oppimisprosessia, myös golfin ulkopuolella. Koulutusmateriaaleja tulee löytymään muun muassa verkostoitumistaidoista, työllisyydestä, julkisesta puhumisesta ja esiintymisestä, bisnestaidoista ja naisten asemasta työelämässä. Tarkoitus on informoida mahdollisuuksista laajentaa omaa “golfkuplaansa”.

Itse sain jo esimakua ohjelmasta, kun työryhmä piti kaikille naisten haastajakiertueen, Letaksen, pelaajille seminaarin viime vuoden kiertueen finaalikisassa. Sanoma oli selkeä. He eivät halunneet meidän luopuvan golfillisista unelmista tai vähentää työmääriä. Päinvastoin.

Uutinen LET:in sivuilla kertoo, että “Aikaisemmat näytöt ehdottavat, että hyvä ymmärrys kaksoisurasta voi parantaa suoritusta, auttaa urheilijoita nauttimaan pitkästä ja tuottavasta urasta urheilun parissa ja auttaa valmistautumaan siihen hetkeen, kun peliura tulee päätökseen.”

Myös henkisestä hyvinvoinnista puhuttiin. Epäonnistumiset kentällä sattuvat vähemmän, jos se golf ei tosissaan ole elämän ainut asia.

Minulle on sanottu joskus, että elämässä pitää olla muutakin kuin golf. Olen vastustellut ja siteerannut Will Smithiä, joka sanoi “älä anna plan B:n koskaan tulla plan A:n tielle”. Korkeamman tason yliopisto-opinnot eivät omalla kohdallani onnistuisi ihan käytännön syistä juuri nyt, kun reissupäiviä tulee pari sataa vuosittain ja harjoituspäivät venyvät helposti kahdeksantuntisiksi. Kuulemma levollekin on annettava aikaa, jos haluaa kehittyä. Se “muu” on varmasti tällä hetkellä perhe ja ystävät. Niin ja tämä bloggaus ja satunnaiset opesijaisuudet.

Koulutusohjelmat ovat mielestäni hyvin tervetulleita. Mietimme juuri muutaman naisammattilaisen kanssa Golfliitossa palaverissa, kuinka liito voisi auttaa suomalaisia korkeimman tason pelaajia. Esille tuli siirtymävaihe amatööristä ammattilaiseksi ja sen tuomat haasteet. Lajihan pysyy samana, mutta moni kentän ulkopuolinen asia tulee muuttumaan. Siitä myöhemmin lisää, mutta esiin nousi se tosiasia, että ammattilaiseksi siirtyessä golfarista tulee yhdessä yössä yrittäjä. Suurimmalla osalla ei ole mitään tajua (saati koulutusta) bisnesmaailmasta tai myynnin haasteista. Puhumattakaan veroasioista, firman perustamisesta, markkinointisuunnitelmasta, tuotteistamisesta, tiedottamisesta, erilaisten sopimusten lakiasioista ym. Apua sai hieman kavereilta, jotka olivat käyneet läpi saman.

Tekemällä oppii ja kysymällä selviää. Urheilumanagerointi kun valitettavasti on lapsen kengissä Suomessa ja suurin osa urheilijoista hoitaa kaiken itse. Paljon meni aikaa taustojen hoiteluun (ja menee edelleen) ja yhtäkkiä elämässä siis olikin muuta kuin se pelkkä pelaaminen ja harjoittelu. Ei välttämättä niin huono asia. Mietimme kuitenkin, olisiko esimerkiksi jonkinlainen “guidebook” avuksi? Tai voitaisiinko kehittää jokin mentorointiohjelma, jossa kokeneet konkarit auttavat nuoria?

Ja palatakseni LET:in koulutusohjelmaan, joka valmistaa jäseniään myös golfkuplan ulkopuoliseen maailmaan. Jokaisen urheilu-ura loppuu jossain vaiheessa. Se vain tulee väistämättäkin eteen, oli siihen varautunut tai ei. Moni tietää sen, mutta kuinka moni on oikeasti miettinyt mitä se konkreettisesti tarkoittaa. Mistä saan toimeentulon? Millä täytän sen tyhjiön, joka tulee elämään, kun siitä otetaan pois neljäkymmentätuntiset treeniviikot ja itsensä tavoitteellinen puskeminen kohti päämääriä, aina satakymmenen lasissa? Yhtäkkiä ne onnistumisen tunteet, kun ylittää itsensä ovat poissa. Samoin katoaa se epäonnistumisen tuska. Entä mitä käy urheilijan identiteetille?

Uskon, että kun se ura sitten joskus loppuu, ihminen kyllä keksii uuden tarkoituksen ja urapolun elämälleen. Kuulemma toisilla tähän siirtymään voi kulua jopa muutaman vuoden masennusjakso tai identiteettikriisi, toisilla siirtymä sujuu mutkattomammin.  Aivan kuin mentorointi ja ohjaus ovat tervetulleita uran alkuvaiheessa, yhtä tärkeää se on myös toisessa päässä. Hakeeko LET imagon kohotusta pyrkiessään olemaan urheiluorganisaatio, joka haluaa pitää huolta jäsenistään? Myös peliuran jälkeen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje