-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kuinka moni allekirjoittaisi kansalaisaloitteen golf-osakkeen muuttamiseksi normaaliksi osakkeeksi
ts. pakko-omistamisen poistamiseksi. Osaketta kohdeltaisiin kuten vaikkapa asunto-osaketta eli jos vastiketta maksa päätyy osake yhtiölle.Aika moni, mutta vaikka hallitus veisi nykylinjansa mukaan ongelmaisen lakiesityksen eduskuntaan, niin perustuslakivaliokunta olisi hankala. Joku siellä juputtaisi, mutta kun perustuslaki. Ensimmäisenä tulee mieleen sopimusvapauden suoja, omaisuuden suoja ja lailla ei voi muuttaa kuin tulevaisuuden juttuja.
Mutta jos tuollainen aloite tulisi niin kyllä voisin sitä tukea, vaikka läpimeno ei realismia.
Eaglehunterin kannattaisi ehkä tehdä kotiläksyt huolellisemmin:
– AsOy:ssä jos jättää maksamatta vastikkeet, hallitus ottaa HUONEISTON haltuun ja vuokraa sen ulkopuoliselle ja näillä vuokratuloilla katetaan uusia vastikkeita ja vastikerästejä. Tämä menettely ei kuitenkaan estä perimästä erääntyneitä vastikkeita asunnon omistajalta ja normaalisti perintää tehdään ennen huoneiston haltuunottoa. Siis AsOy:ssä omistaja ei pääse vastikevelvoitteista eroon muutoin kuin myymällä asunnon
– Golfyhtiö on OYL:n alainen, mutta niiden yhtiöjärjestyksiin on otettu §, jossa golfosakkeeseen liittyvä pelioikeus otetaan yhtiön haltuun ja edelleen vuokrattavaksi. Siten yhtiöjärjestyksellä tämä haltuunotto on suunnilleen samanlainen kuin AsOy:ssäMolemmissa tapauksissa osake pysyy omistajan hallussa eikä yhtiö voi ottaa osaketta haltuunsa tai omistukseensa. Sen myötä molemmissa tapauksissa osakkeen muut osakeoikeudet, kuten äänioikeus yhtiökokouksessa säilyy osakkeen omistajalla, vaikka asunto/pelioikeus olisi otettu yhtiön haltuun.
Höpinät perustuslaillisista ongelmista voi jättää kai omaan arvoonsa.
Höpinät perustuslaillisista ongelmista voi jättää kai omaan arvoonsa
Nyt minä kyllä pyöristyn ja mieleni pahoitan. Perustuslaki on vakava juttu, vaikkei pm sitä arvosta. Minusta olisi lakiongelma, että eduskunta muuttaisi oikeustilaa ja että yhtiöiden pitäisi uusia pykäliä noudattaa.Sisällön puolesta tuota aloitetta pitäisi kyllä jalostaa. Tyyliin jos vastiketta ei makseta eräpäivään mennessä, niin yhtiöllä oikeus/velvollisuus ottaa pelioikeus heti haltuun ja vuokrata sitä. Osakkaan maksuvelvollisuus olisi esim. 30% vastikkeesta.
Sisällön puolesta tuota aloitetta pitäisi kyllä jalostaa. Tyyliin jos vastiketta ei makseta eräpäivään mennessä, niin yhtiöllä oikeus/velvollisuus ottaa pelioikeus heti haltuun ja vuokrata sitä. Osakkaan maksuvelvollisuus olisi esim. 30% vastikkeesta.
Olisi perin omituista, jos golfyhtiöille kuuluvia sisäisiä asioita pohdittaisiin eduskunnassa. Tuollainen menettely on ilmeisen mahdollinen, jos vaan yhtiö siitä niin yhtiöjärjestyksessään päättää, eli aloite pitää esittää nimenomaan yhtiökokoukselle – tosin haluampa nähdä sellaisen yhtiökokouksen, joka sen hyväksyy.
Ehkä pienenä viilauksena pitäisi olla ”varoaika” eräpäivän jälkeen ennen haltuunottoa, koska esim. Posti hukkaa laskuja tai voi tapahtua muita maksuvirheitä. Mutta jos ei maksuhuomautuksen jälkeen 30 päivän kuluessa ole maksettu, hallitus ottaa pelioikeuden haltuun (ja eräpäivän pitäisi olla keskitalvella, jotta vuokraus voisi tapahtua pelikauden alussa)
Ei tarvittaisi mitään lakialoitetta, yhtiökokouksen yksinkertainen enemmistöpäätös riittäisi siihen, että pakkovastikkeesta voitaisiin luopua. Kenenkään osakkeen oikeuksia ei poljettaisi, jolloin määräenemmistöä tai yksimielistä päätöstä ja päätöksen hyväksymistä jokaisen osakkaan taholta ei tarvittaisi.
Nyt vaan pitäisi nähdä tuleva ja muodostaa konsensus siitä, että joo-joo-miesten aika yhtiöiden toimareina ja hallinnossa olisi ohi. Hihat pitäisi kääriä, että rahaa tulisi – ensisijaisesti tietenkin harrastamaan kiinnostuneilta osakkailta ja tarvittaessa pelioikeusjalosteiden myynnistä.
Perustetaan roskapankki jonne saa dumpata tarpeettomat golfosakkeet. Lopetetaan kinaaminen mitä tehdä kun ei pääse osakkeestaan eroon. Jätetään hämärämiehet pois välistä. Jos ”pankki” kaatuu niin voi voi…
Tämä merkitsee että vain aktiivit pelaajat (yli 50 kierrosta kaudessa) jäävät maksamaan vastikkeet. Vastike nousee mutta on oikeudenmukaista ja näinhän sille on käymässä nytkin kun vastikkeen maksamatta jättäneitä alkaa olla kenttäyhtiöissä melkoisia määriä. Loppuu kitinä ja hammasten kiristys kentillä kun jäljelle jäävät vain iloiset vastikkeen maksajat. Niin, ja tietysti edelleen pelilipuilla, alennuksilla ja etukorteilla pelaavat. Täyttä GF’tä ei taida tänään enää kukaan maksaa. Hinnastoakaan ei lueta enää kuin vuosikokouksessa.
Valotatko vähän tarkemmin, miten tuo roskapankki toimisi.
skuuppari:
Loppuu kitinä ja hammasten kiristys kentillä kun jäljelle jäävät vain iloiset vastikkeen maksajat. Niin, ja tietysti edelleen pelilipuilla, alennuksilla ja etukorteilla
pelaavat. Täyttä GF’tä ei taida tänään enää kukaan maksaa.Roskapankki tms vastaava järjästely(ylim osakkeet pois markkinoilta) ratkaisisi suuren osan noista ongelmista, koska ylimääräiset osakkeet poistuisi markkinoilta. Sen mukana myös suuri osa vuokraoikeuksista ja pelilipuista poistuisi markkinoilta ja samalla erilaiset halvennukset (GoGolf, Golfpiste Supergolf) yms voisi lopettaa tarpeettomina ja ehkäpä se tervehdyttäisi golftoimialaa hinnoittelun suhteen. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
Niin… ongelmahan on se että osakkeita, pelilippuja ja kausipelioikeuksia on tarjolla kysyntään suhteutettuna liikaa. Ongelmat katoasivat, jos kaikkien noiden kysyntä ja tarjonta saataisiin tasapainoon siellä missä ylitarjonta on pysyvää ja kasvavaa.
Ideantynkää on, mutta mihin skuuppari tarvitsee ”meitä”, kun ehdottaa että perustetaan?
Tuskin kukaan tuohon rahaa sijoittaisi, jos ilmiselvänä tarkoituksena on kaataa yhtiö. Jos Roskapankki saa ilmaiseksi osakkeen, joka ei mene vuokralle vastikkeen hinnalla tai yli, niin vastikelasku erääntyy ja ennen pitkää tulee noutaja. Roskapankki voi tietenkin tällaisessa tapauksessa tehdä kaupan ”miinushinnalla” eli ottaa osake ilmaiseksi ja vaivan palkkana periä 100€ … ja sitten jättää vastikkeet maksamatta.
Miten tämä kuvio sitten eroaa noista mainituista ”hämärämiesten” busineksista?
Vaikka otsikossa ehdotetaan ”roskapankia osakkaille” niin luultavasti kyseessä olisivat kuitenkin osakkeet. En minäkään ymmärrä miten tuo ajatus voisi käytännössä toimia…
Ylitarjonnnan tasapainottamiseen on olemassa toimivia keinoja, joita on mm. Turun suunnalla käytännössä kokeiltukin – ja toimiviksi havaittu.
Calex:
Ylitarjonnnan tasapainottamiseen on olemassa toimivia keinoja, joita on mm. Turun suunnalla käytännössä kokeiltukin – ja toimiviksi havaittu.
Kerro heti mikä lääkkeeksi, koska uudellamaalla ei ainakaan kukaan ole kuullut niitä mitään. Jos olisivat kuulleet niin varmasti olisivat jo tehneet tarvittavat korjaustoimet on siellä niin viksua porukkaa että yritysten johdossa ja hallituksissa.
Yhtiökokous voi päättää määräenemmistöpäätöksellä yhtiöjärjestyksen muuttamisesta (jos yhtiöjärjestys ei muuta määrää) eli tarvitaan 2/3 äänistä. Yksinkertainen enemmistö ei siis riitä. Vastikevelvollisuus kun on kirjoitettu yhtiöjärjestykseen. Mutta muuta siis ei tarvita kuin esitys asiasta osakkeenomistajalta hallitukselle yhtiökokousta varten ja sitten sankoin joukoin yhtiökokoukseen!
Itse olen ihmetellyt, miksi ne kentät, joissa osakkeen arvo on positiivinen (eli vuokrapelioikeus vapailta markkinoilta maksaa enemmän kuin vastike), poista vastikepakkoa yhtiöjärjestyksestään. Oman osakehankinnan periaatteellinen este on tuo yhtiöjärjestyksen vastikepakko.
Tietääkseni mikään yhtiö ei ole vielä tarjoutunut ottamaan vastaan omia osakkeitaan rahaa vastaan. Yhtiöhän voisi tarjoutua ottamaan haltuunsa määritellyn (pienen) määrän omia osakkeitaan siitä eniten maksaville. Pieni määrä pitäisi huolta siitä, ettei yhtiön talous menisi hetkessä sekaisin ja vastaanotto eniten maksavilta toisi yhtiölle vielä hiukan rahaakin. Menettely vähentäisi osakkeiden ja pelioikeuksien tarjontaa ja jossain vaiheessa pitäisi tasapainokin löytyä. Malli ei tietenkään toimi silloin, jos pääosa osakkaista haluaa eroon osakkeistaan, jolloin ei jää jäljelle riittävää määrää maksavia osakkaita.
Tässä alla kuvattuna Harjattulan malli (Lainaus Honour-lehdestä 2016):
Harjattula teki oman ratkaisunsa
Varsinais-Suomessa sijaitseva Harjattula Golf oli tehnyt oman päätöksensä vuosien tiukkojen keskustelujen jälkeen. – Ongelmana on, että hyödykkeellä, josta on ylitarjontaa ei ole arvoa, kuten golfosakkeella nykyisin, painotti kentän edustaja. – Kaikkein tärkeintä on, ettei markkinoilla ole yhtään ”ylimääräistä” osaketta. Golfyhtiöiden osakkaitten etu on, että yhtiö ostaa nämä osakkeet pois, koska niitä saa hintaan 0 euroa. Valeostajatkin saavat niistä jopa rahaa, joten osakkeitten hankkiminen yhtiölle ei ole ongelma. Ne pitää lunastaa pois ja mitätöidä, kunnes osakkaitten ja pelaajien määrä on sama. Tämä on ainoa pysyvä, pitkäjänteinen ratkaisu ja niin kauan osakkeilla ei ole arvoa, ennen kuin tähän tavoitteeseen päästään. Kentällämme on viime vuosien aikana hankittu 400 osaketta pois, sillä ongelmamme oli myös pelilippukauppa, joka kilpaili kentän green fee -myynnin kanssa. Tämä kesä oli ensimmäinen, jolloin osakkeillamme ei tehty valekauppoja. Emme ole mukana missään alennuskuvioissa tai -korteissa. Meillä on vain yksi green fee -hinta ja sen maksaa jokainen, joka tulee kentällemme pelaamaan. Meillä on vuokrapooli, josta pelioikeuksia vuokrataan vastiketta korkeammalla hinnalla. Osa osakkaistamme halusi vielä itse vuokrata pelioikeutensa ja he saivat tyytyä vastiketta alempaan hintaan.
– Huomautan, että osakkeita ei voi lunastaa vain yhdeltä osakkaalta, joten teimme yleisen lunastustarjouksen kaikille osakkaille ja niitä on hankittu yhtiölle osakeomistuksen suhteessa. Järjestely osuu 90 % tarkkuudella niihin osakkeisiin, joita olemme halunneet.
Jokaisen golfyhtiön tulisi tehdä samoin. Kuten juuri kuultiin, (edellinen puheenvuoro) osakkaita on yleensä puolet enemmän kuin pelaajia, ja kehotan kaikkia harkitsemaan, mitä sille oman yhtiön osakemäärälle voi tehdä. Mikäli jatkossa pelaajia ilmaantuu markkinoille, niin osakeanteja on helppo järjestää. Korostan edelleen, kaikki ylimääräiset osakkeet pois, kaikki alennukset pois, me voimme keskenämme sopia eduista osakkeenomistajille eri kentillä.Toimenpiteen seurauksena vastike nousi 50-100 euroa, minkä osakkaat hyväksyivät.
Pörssissä näkyy olevan tarjolla lahjaksi Kurk Golfin osake, jonka vastike 2017 on maksettu (arvo 950 euroa). Siinäpä tilaisuus ottaa ilmaiseksi itselleen rajaton pelioikeus Kurkiin täksi kaudeksi. Saapa nähdä meneekö….
Tällaisiin tilanteisiin ylitarjonta ja pakkovastike johtavat.
Calex:
Tässä alla kuvattuna Harjattulan malli (Lainaus Honour-lehdestä 2016):
Todella hieno malli, toivottavasti uudellamaalla on lukutaitoisia toimareita ja hallitusherroja jotka myös ymmärtävät lukemisensa ja ryhtyvät tarvittaviin toimenpiteisiin.
No eihän se tietysti käy kun omakin pelaaminen pitäisi maksaa ihan itse pelaamattomien sponsoroinnin loppuessa.
Yhä useampi golf-osake on ei-pelaavan osakkaan omistuksessa. Näille osakkaille jää ainoaksi vaihtoehdoksi sponsorin rooli kun pelioikeuden vuokrahinnat ja pelilippujen hinnat ovat ylitarjonnan takia erittäin alhaiset.
On vain ajan kysymys milloin nämä osakkaat lopettavat muiden pelaajien sponsoroinnin ja lopettavat vastikkeiden maksamisen. Tavalla tai toisella.Golf -yhtiöt (toimari ja hallitus) eivät halua tietää oman yhtiönsä ongelman laajuutta. Kyselyt tehdään golfliiton ”pelaaja ensin” pohjalta johon osallistuvat kaikki jäsenet, myös ei-osakkaat. Arvatenkin jälkimmäinen porukka ei halua mitään muutosta.
Harjattulassa on oltu yhtiön yhteisellä asialla, ilman ilakointia niiden osalta joille on ollut tarvetta päästä osakkeestaan eroon. Harvinaista. Reilua. Maksaisin itsekin tuon 50-100 euroa lisää vastiketta jos loppuisi kitinä ja ruikutus.
Onko tiedossa kenttäyhtiöitä joissa on kysytty osakkailta haluaako luopua osakkeestaan seuraavan kahden vuoden aikana? Silloin tiedetään ”ongelman” suuruusluokka ja hallitus voisi etukäteen miettiä miten vastata haasteeseen.
Skuuppari:
Onko tiedossa kenttäyhtiöitä joissa on kysytty osakkailta haluaako luopua osakkeestaan seuraavan kahden vuoden aikana? Silloin tiedetään ”ongelman” suuruusluokka ja hallitus voisi etukäteen miettiä miten vastata haasteeseen.
Kyllä eräällä uusmaalaisella (ongelma)kentällä muutama vuosi sitten kyseltiin ko asiaa. Muistaakseni noin 80 osaketta oltiin halukkaita ”luovuttamaan”, mutta silloin tietysti paikallisen tavan mukaan joku muista osakkaista ehdotti tapaamista raastuvassa jos niitä lunastellaan ja homma meni jäihin. Tuon uhkailijankin pelien sponsorointi jatkuu edelleen vaikka paljon isompi osa osakeista on ongelmaosakkeita joista ei maksella suosiolla sponsorointia rikkaiden pääkaupunkilaisten pelaamiselle.
Reilu peli on tunnetusti perseestä…
MarX: Muistaakseni noin 80 osaketta oltiin halukkaita ”luovuttamaan”, mutta silloin tietysti paikallisen tavan mukaan joku muista osakkaista ehdotti tapaamista raastuvassa jos niitä lunastellaan ja homma meni jäihin. Tuon uhkailijankin pelien sponsorointi jatkuu edelleen vaikka paljon isompi osa osakeista on ongelmaosakkeita joista ei maksella suosiolla sponsorointia rikkaiden pääkaupunkilaisten pelaamiselle.
Tämä ei taida olla ihan näin yksinkertaista, mitä annat ymmärtää. Osakkeiden lunastamisen voi tehdä OYL:n mukaisesti tai sitä rikkoen. Jos esitys olisi ollut laillinen, tuskin raastuvalla uhkaaminen olisi pysäyttänyt prosessia. Ilmeisesti siis esitys oli joltain osin lain vastainen, jolloin uhkaukselle oli peruste. Kysymys kuuluukin: Miksi ei voi tehdä lunastusta ihan lain kirjaimen mukaan??
Itse olen ihmetellyt, miksi ne kentät, joissa osakkeen arvo on positiivinen (eli vuokrapelioikeus vapailta markkinoilta maksaa enemmän kuin vastike), poista vastikepakkoa yhtiöjärjestyksestään. Oman osakehankinnan periaatteellinen este on tuo yhtiöjärjestyksen vastikepakko.
Tässä se paradoksi onkin:
– kentillä, joilla vuokraus on yli vuosivastikkeen ei ole tarvetta/painetta poistaa vastikkeita
– kentillä, joilla vuorahinta on vastiketta pienempi, pakkovastikkeen poisto merkitsisi pelaaville osakkaille vastikkeen nousua (ellei sitten tehokas gf-myynti korvaa poistuneita pelioikeuksia/vastikkeita). Siksi näillä joilla olisi tarvetta, ei enemmistön turvin poista vastikepakkoa(ellei sitten tehokas gf-myynti korvaa poistuneita pelioikeuksia/vastikkeita)
Jos markkinoilla on ko. yhtiön kentillä pelaamiseen oikeuttavia pelilippuja, yhtiön mahdollisuudet lisätä gf-myyntiään ovat olemattomat. Tilanne muuttuu kokonaan toiseksi, jos pelilipuista päästään eroon.
Calex
(ellei sitten tehokas gf-myynti korvaa poistuneita pelioikeuksia/vastikkeita)
Jos markkinoilla on ko. yhtiön kentillä pelaamiseen oikeuttavia pelilippuja, yhtiön mahdollisuudet lisätä gf-myyntiään ovat olemattomat. Tilanne muuttuu kokonaan toiseksi, jos pelilipuista päästään eroon.
Pakkovastikkeen poistaminen (lepuuttaminen) poistaa markkinoilta paitsi tappiolla vuokrattavat pelioikeudet, myös tappiolla myytävät peliliput. Uudessa tilanteessa osakas saa pelilipuista enemmän, kuin itse on maksanut ja yhtiö vähintään keskimääräisen gf -tuoton verran. Ja enemmänkin, jos ottaa pelilipun käytöstä toimistomaksun (tällainen käytäntö on yleistynyt viime aikoina). Uudessa tilanteessa(kin) osakkaan pelilipuiksi vaihtama pelioikeus on yhtiölle edullisempi vaihtoehto, kuin osakkaan vuokralle antama pelioikeus.
-
JulkaisijaArtikkelit