23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Minea Blomqvist-Kakko uskoo uniinsa

Minea Blomqvist-Kakko vakuuttaa tavoittelevansa menestystä isoissa kisoissa, vaikka mahdollisuudet päästä olympialaisiin ovat langanlaihat.

Minni-kytäjä-2016Minea Blomqvist-Kakon haastattelua tehdään Kytäjän kentän ravintolassa. Olympiaryhmän harjoituspäivänä Noora Tamminen ja Ursula Wikström ovat Timo Rauhalan johdolla pelaamassa yhdeksikköä aamutreenin ja lounaan jälkeen.

Pari viikkoa Suomessa ollut ja flunssaa poteva Minni päättää hierontansa jälkeen pelata varman päälle  jättäytyen  sisätiloihin. Kolmikolla on edessään seuraavalla viikolla Marokon osakilpailu. Blomqvist-Kakolle se on kauden ensimmäinen varsinainen mittari, talvikuukausien aikana hän on pysytellyt Floridassa ja osallistunut kahteen minitourin kilpailuun.

Uni toi ratkaisun Tourin valintaan

Käynnistymässä on jo 13. ammattilaiskausi. Minnillä on ikää 31 vuotta. Uralle mahtuu kolme loistavaa kautta, muutama korkeisiin ennakko-odotuksiin nähden keskinkertainen sekä joitakin, jolloin menestys on jäänyt tulematta. Kauden 2015 aikana paras sijoitus oli 19. Nuoruusvuosinaan menestykseen tottuneelle Minnille viikosta toiseen kärkiryhmien varjossa pelaaminen on ollut vähintäänkin opettavaista.

Minni ehti huippuvuonnaan 2008 toimia myös Roope Kakon caddienä Ranskassa. KUVA Getty Images

Minni ehti huippuvuonnaan 2008 toimia myös Roope Kakon caddienä Ranskassa. KUVA Getty Images

Nyt tavoitteet ovat korkealla, vaikka tuntemukset ja suoritustaso ovat talvikaudella menneet laidasta laitaan.

”Olen treenannut hyvin. Minitourin kisoissa toinen oli pelillisesti ok. Ei kuitenkaan tuloksellisesti hyvä.Toisessa kisassa olin lyönyt huonoja draiveja ympäriinsä jo alkureiíllä. Kysyin kuutosen tiillä caddienä olleelta Roopelta ottaisinko  avaukseen hybridin vai rautaseiskan?”

”Mennään kotiin”, oli Roopen nopea vastaus.

Aviopari kätteli pelikaverinsa ja  ajoi takaisin Orlandoon. Minea heitti mailat nurkkaan ja ilmoitti lopettavansa uransa.

”Se kohtaus meni nopeasti ohi. Jo seuraavana päivänä harjoittelin. Sain hyvän kipinän päälle ja huomasin, kuinka paljon tätä peliä todella rakastan. Sain jonkin ajan kuluttua kirkkaan ajatuksen siitä, että hakisin syksyllä karsintojen kautta paikkaa LPGA Tourille”, Minea jatkaa.

Vahvasti tunteen kautta elävä Blomqvist tuli kuitenkin toisiin mietteisiin.

”Näin hyvin vahvan unen, jossa tuskaisesti  hoin  kiertue-elämän rankkuutta etenkin matkustamisen kautta. Alitajunnassani työstin sitä mielikuvaa , että LPGA ei ole tässä elämäntilanteessa minua varten. Keskitän tarmoni kilpailemiseen European Tourilla”, Minea Blomqvist-Kakko selvittää ajatuksenjuoksuaan ja unen tuomaa ratkaisua Tourin valintaan.

Nopea nousu huipulle

Minni Blomqvist nousi suuren kansan tietoisuuteen LET:n tulokaskaudellaan 2004. Vuoden tulokas pääkiertueella voitti Unkarissa, oli kahdeksas British Openissa ja teki majorien ennätyksen 62 lyöntiä. Annika Sörenstam kävi Sunningdalen menestyksen jälkeen Kulloossa pelaamassa teinitähden kanssa näytöspelin.

Suomi oli saanut hetkessä valovoimaisen uuden naispuolisen tähden, jonka nimen lähes kaikki urheilua seuraavat tunnistivat.

Minni oli Finnair Mastersin (2005-2011) seuratuin pelaaja. Kuvassa Helsingin kaupungin liikuntatoimenjohtaja Anssi Rauramo

Minni oli Finnair Mastersin (2005-2011) seuratuin pelaaja. Kuvassa Helsingin kaupungin liikuntatoimenjohtaja Anssi Rauramo.

Kaudella 2005 Blomqvist-Kakko oli Finnish Mastersin vetonaula, voitto Talissa olisi vienyt hänet  varmuudella Solheim Cupiin. Vaikka kausi kokonaisuutena oli loistava, ykköstilat jäivät ottamatta. Talissa Minni jäi kauas kärjestä.

Minni suuntasi seuraavalla kaudella odotetusti LPGA Tourille. Kaksi ensimmäistä vuotta olivat totuttelua ja opettelua. Kolmannen vuoden alussa rävähti, hän saavutti keväällä muutaman viikon sisään kolme top ten-sijoitusta, joista paras oli kolmas. Kesän aikana hän oli lisäksi toinen Ruotsin osakilpailussa, paras eurooppalainen British Openissa (17.) , sekä Finnair Mastersin voittaja. Blomqvistin itkun ja naurun täyttämä voittopuhe lukeutuu omassa sarjassaan klassikoihin.

Minni oli tulosten valossa parempi kuin koskaan, World Rankingilla sijoitus oli parhaimmillaan 61.

Hyvä kausi LET:lla tavoitteena

Uran kannalta merkityksellinen käänne tapahtui kesällä 2009, jolloin Minea havaitsi olevansa raskaana. Elmeri Kakko syntyi maaliskuun lopulla 2010.

Blomqvist-Kakon kisat jäivät vuonna 2010 vähiin, paluusta huipulle tuli seuraavilla kausillakin odotettua vaikeampaa. Minni päätti palata European Tourille. Kakkostiloja on tältä jaksolta kolme, viimeisin vuodelta 2013.

Edelliskaudella Minnin paras sijoitus oli 19., top 25-sijoituksia oli neljä.

World Rankingilla tuorein rankkaus on 472.

Minea Blomqvist-Kakko ilmoitti jo vuonna 2012, että hänen yksi päätähtäimistään ovat vuoden 2016 olympialaiset Rio de Janeirossa.

 Noora Tamminen, <a href=Ursula Wikström ja Minea Blomqvist-Kakko pelaavat vapunjälkeisellä viikolla Marokossa." width="630" height="471" />

Noora Tamminen, Ursula Wikström ja Minea Blomqvist-Kakko pelaavat vapunjälkeisellä viikolla Marokossa.

Blomqvist-Kakon rinnalle ja tässä vaiheessa selvästi ohitse ovat listoilla menneet Ursula Wikström (WR 220) sekä Noora Tamminen (WR 286). Minnin mahdollisuudet päästä toiseksi suomalaisedustajaksi Rioon ovat hyvin pienet, mutta vielä olemassa.

”Kun kausi 2016 käynnistyi, kuvittelin pääseväni seitsemään karsintakisaan mukaan. LET:n kilpailujen tilanne on kuitenkin katastrofaalinen, neljä näistä kisoista on peruutettu, viimeksi Ruotsi”, hän manailee.

Blomqvist-Kakko pelaa Marokon lisäksi vielä Tsekissä, Kiinan osakilpailussa hän on toinen varamies. Rioon hän voi päästä kilpailijana vain ”isolla menestyksellä”. Yksi voitto luultavasti nostaisi hänet Wikströmin ja toisena olevan Tammisen kantaan, ohikin. Naisten World Rankingin pistejärjestelmän avaaminen on osoittautunut melkoiseksi mysteeriksi alaan perehtyneillekin.

Edellisestä voitosta on aikaa kahdeksan vuotta. Lähes saman verran kuin Tiger Woodsilla viimeisestä majorista. Onko Minea Blomqvist-Kakko sellaisessa kunnossa, että hän voisi yltää ykköseksi?

”Minulle voitto on jo se, että uskaltaisin pelata rohkeasti. Annanko suoritusten mennä läpi ilman liiallista miettimistä ja jarrua on avainkysymys. Olen joutunut taistelemaan paljon tämän kanssa. Draiveissa on ollut haasteita linjan kanssa. Rautalyöntejäni en aina uskalla antaa mennä läpi.  Keväällä alkoi tuntua taas paremmalta. Kyllä minä uskon myös siihen, että kykenen vielä voittamaan LET:lla”, Minni pyörittelee tuntemuksiaan.

Ville Kalliala toimii Minnin valmentajana Suomessa. Olympiaryhmän kanssa treenatessaan hän saa ohjeita ex-koutsiltaan TimoRauhalalta. USA:ssa hän otti alkutalvesta yhden tunnin Sean Hoganilta, joka korvasi muutama vuosi sitten Etelä-Carolinaan muuttaneen Kevin Smeltzin.

”Nyt Kevin on tullut takaisin Floridaan. Pidän enemmän hänen tavastaan esittää asioita, joten lopputalven työskentelin taas hänen kanssaan”, Minni kuvailee valmennuskuvioitaan.

”Oma tahtotilani on, että maila on sopivasti vartalon edessä koko suorituksen ajan.”

Minni ja TimoBlomqvist-Kakolla on tämänhetkisen tiedon mukaan LET:lla edessään 10-11 kisaa.

”Olympialaiset olisivat luonnollisesti mukava kokemus. Pelataan karsinta loppuun. Mutta rehellisyyden nimissä arvostan majorissa top ten-sijoituksen korkeammalle kuin esimerkiksi 16. sijan olympialaisissa. British Open on tällä hetkellä realistisin kisa päästä mukaan ja menestyä. Isossa kuvassa katsottuna tavoitteeni on pelata oikein hyvä kausi LET:lla.”

Puskaradio on välittänyt aika-ajoin huhua, jonka mukaan Minni olisi lopettamassa uransa olympiavuoden jälkeen.

”Meillä on selkeä suunnitelma siitä, että perheeseen tulee vielä lapsia. En ole kuitenkaan tähän kauteen lopettamassa, mennään vuosi kerrallaan eteenpäin. Golfin pelaaminen ja kilpaileminen maistuvat edelleen tosi hyvältä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje