23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Wilson valjasti tekoälyn fittaamisen avuksi ja saattoi osua kultasuoneen

Wilsonin kehittämä Fit AI voi hyvinkin mullistaa fittaamisen. Kauppoihin järjestelmä saapuu jo ensi vuoden alkupuolella.

Golfvälinemarkkinnoille tulee todella harvoin mullistavia uutuuksia. Wilsonin fittaustyökalu voi olla sellainen. Yleensä uutuuksiksi hehkutetuissa tuotteissa todella uutta on ulkoasu, ja ehkä nimi. Toki kehitys kehittyy koko ajan. Mailat ovat esimerkiksi parantuneet vuosikymmenessä isoin harppauksin, mutta vuodessa–parissa ei yleensä saada niin paljon aikaiseksi kuin halutaan väittää.

Wilsonin uutuus, joka kantaa nimeä Wilson Fit AI liittyy fittaamiseen. Se onkin sellaisen mittakaavan uutuus, joita tulee markkinoille korkeintaan kerran vuosikymmenessä, jos niinkään usein.

Kuten nimi jo vihjaa, nyt puhutaan tekoälystä. Sitä on hyödynnetty jo vuosia etupäässä puumailojen osumapinnan suunnittelussa. Vaihtelevan paksuinen osumapinta toimii oivallisesti, eikä sitä olisi saatu aikaiseksi ilman tekoälyä. Tekoäly mahdollistaa paljon, ja tällä hetkellä kyse on paljolti siitä, mitä tekoälyllä älytään tehdä.

Wilson on oivaltanut yhden tavan hyödyntää tekoälyn mahdollisuuksia. Se voi osoittautua jättipotiksi.

Fittaaminen on ollut nouseva trendi golfmailabisneksessä reilun vuosikymmenen. Suuri osa mailoista myydään nykyään fitattuina, ja ehdottoman hyvä niin. Fittaaminen perustuu nykyään hyvin vahvasti lyöntianalysaattoriin. Sen käyttäminen vaatii osaamista, suhteellisen paljon tilaa ja aikaa.

Mizunolla on olemassa mailan varteen kiinnitettävä mittari, Mizuno Shaft Optimizer, joka auttaa varren valinnassa, mutta muita suuria innovaatioita fittaamiseen liittyen ei ole tehty. Kunnes Wilson nyt teki.

Miten Wilson Fit AI toimii?

Wilsonin järjestelmässä keskiössä on maila – tarkemmin rauta-7. Sillä lyödään ja kaikki mittaaminen tapahtuu suoraan mailan kautta. Blast Motion Swing -sensorit on rakennettu mailan grippiin. Niitä ei huomaa ja maila on aivan normaalin painoinenkin. Sensorit lähettävät fittaus-sovellukseen tietoa svingin 12 000 mittauspisteestä ja vertaavat tuloksia järjestelmässä oleviin 325 miljoonaan svingiin. Ja määrä kasvaa.

“Wilson Fit AI:ssa on oppivia algoritmeja. Aina kun sitä käytetään, jokainen svingi, joka sillä mitataan ja jokainen fittaussuositus, joka järjestelmästä ladataan pilvipalveluun, opettaa järjestelmää. Siitä tulee fiksumpi ja fiksumpi”, kertoo Wilsonin pääjohtaja Bob Thurman.

Lyöntejä tarvitaan vähintään viisi, mielellään enemmän, periaatteessa enempi on parempi. Huonot ja epätavalliset svingit poistetaan. Taustatietoina syötetään pelaajan nimi, pituus ja se, kuinka korkealla lyöjän ranne on lattiasta. Hieman siis pitää mittailla. Lisäksi syötetään tasoitus tai keskimääräinen tulos sekä muutama muu taustamuuttuja, kuten se, pitääkö testattava tärkeämpänä pituutta ja anteeksiantavuutta kuin kontrollia ja työstettävyyttä.

Fittaaminen on Wilson Fit AI:n avulla nopeampaa, helpompaa, vähemmän virheherkkää ja edullisempaa.

Systeemi mittaa mm. svingin tempon ja rannekulman, sekä onko lyönnissä niin sanotusti lagia vai vapautuuko lapa liian aikaisin. Hyvin svingiä tuntevalla pelaajalle tiedot voivat olla hyödyllisiä, monelle muullekin mielenkiintoisia, mutta olennaisinta on se, että niiden avulla järjestelmä osaa valita oikean mailan.

Lopputulemana järjestelmä ehdottaa sopivinta mailaa Wilsonin mallistosta. Ehdotus sisältää myös varren sekä lie-kulmat. Jos esimerkiksi paljastuu, että lyöt palloa herkästi korkealle, valitsee järjestelmä varren, joka tuottaa matalampaa lentokaarta.

Lyöntianalysaattoriin verrattuna Wilson Fit AI on nopeampi käyttää ja sen tarjoama tieto osuu tarkasti siihen, mihin sitä tarvitaan. Edelleen asiantunteva fittaaja on tärkeässä roolissa, sillä hänen asiantuntemuksensa varassa on lopullinen valinta ja säädöt, ellei sitten haluta nojata puhtaasti tekoälyn antamiin suosituksiin.

Ihmisen harkinnan ja osaamisen varaan jää kuitenkin vähemmän kuin perinteisen mallisessa fittauksessa, jossa keskiössä on lyöntianalysaattorin tarjoama data ja sen tulkitseminen. Lähtökohtaisesti fittaaminen on Wilson Fit AI:n avulla nopeampaa, helpompaa, vähemmän virheherkkää ja edullisempaa.

Wilson kulkee omaa polkuaan niin golfin kuin monen muunkin lajin kohdalla. Se on panostanut teknologian kehittämiseen jo pitkään ja uskaltanut kokeilla. Välillä on menty harhaan, mutta sillä tavalla voidaan saada aikaan jotain aidosti uutta ja mullistavaa. Nyt ollaan sen äärellä.

Wilson Fit AI tulee markkinoille tammikuussa ja samassa yhteydessä Wilson lanseeraa uudet rautansa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Quid Pro Quo says:

    Onko kukaan maila-asiantuntijoista jo päässyt käpistelemään tätä livenä ja vertaamaan Mizunon vastaavaan?

    The WILSON Black Box Algorithm processes the key data points to generate swing analysis and custom-club recommendation based on these five metrics: Swing Plane, Shaft Load, Wrist Hinge, Club Face Closure and Swing Tempo.

    Among the 40 MIZUNO Shaft Optimizer measurements, eight critical elements are used to identify a player’s shaft shortlist and lie angle: Head speed, Tempo, Tow down, Kick angle, Release factor, Digital lie angle, Attack angle, Shaft lean