Testitulokset paljastivat kiistattomasti laadukkaiden grippien tarjoamat edut.
Golfarin on vaikea saada pelistään parasta nautintoa ilman kunnollisia grippejä. Kun grippien pito alkaa heikentyä, on mailasta puristettava lujempaa. Se johtaa käsivarsien sekä ylävartalon jännittymiseen ja mailanpään vauhdin hidastumiseen. Tällä on yhteys lyöntien lyhenemiseen.
Maailman johtava grippien valmistaja Golf Pride on tehnyt aiheeseen liittyvän tutkimuksen, joka vahvistaa käsityksen.
Tutkimukseen osallistuneiden pelaajien keskimääräinen pallonnopeus (keskiarvo 121,6 mph) kasvoi valikoidulla testimailalla 1,3 mailia tunnissa, kun varressa oli uusi grippi. Lyönnin keskimääräinen kantomatka (keskiarvo 168,6 mph) lisääntyi 2,3 jaardia eli 2,1 metriä.
Testin pelaajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että uudet gripit tuntuivat hyviltä tai erittäin hyviltä heidän käsissään. Kuluneille gripeille yhtä myönteisen arvion antoi 24 prosenttia tutkimukseen osallistuneista golfareista. Testaajista alle 20 prosenttia kertoi uusivansa grippinsä joka vuosi.
Testiryhmään kuuluneet olivat iältään 24–40-vuotiaita pelaajia, joiden tasoitus oli korkeintaan 5. He testaisivat grippejä kolmella samanlaisella Titleistin muscleback-tyyppisellä raudalla, joissa oli standardimittaiset (37’’) Project X -varret.
Golf on marginaalien laji ja joskus kaksi metriä voi toimia ratkaisevana erona birdien ja bogeyn välillä.
Jokaisen testimailan varteen oli asennettu Golf Priden standardikokoinen Tour Velvet -grippi. Yhdessä varressa oli uusi grippi ja kahta muuta grippiä oli kulutettu keinotekoisesti eripituisen ajan ultraviolettivalolla.
Testi suoritettiin Golf Priden päämajassa Pohjois-Carolinassa. Pelaajat löivät simulaattorissa kullakin mailalla kymmenen lyöntiä ja tiedot koottiin TrackMan 4 -lyöntianalysaattorista.
Hyvä pito ja lisämetrit kelpaavat kaikille
Parin metrin lisäys lyöntipituuteen ei äkkiseltään kuulosta kovin suurelta. Mutta kyseessä on keskiarvo, ja jokainen metri on aina tervetullut lisä lyöntiin kuin lyöntiin. Toisaalta golf on marginaalien laji ja joskus kaksi metriä voi toimia ratkaisevana erona birdien ja bogeyn välillä.
Uudet gripit antavat lisäksi luottavaisen tunteen palloon tähdätessä, kun päällimmäisenä huolena ei ole, että ote luistaa. Tällä on yhteys rentouteen, jolla on taipumus parantaa osumia.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vähintään kerran viikossa pelaava vaihtaisi grippinsä joka toinen vuosi. Mikäli pelaaminen on ympärivuotista tai rutiineihin kuuluu pelikauden ulkopuolella säännöllinen sisäharjoittelu, ei vuosittainen vaihto ole liioittelua.
Mitä Golf Priden tutkimukseen tulee, olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös hieman korkeammalla tasoituksella pelaavien testituloksia. Tämä herättää vääjäämättä kysymyksen, olisivatko lyöntien pituuserot olleet suuremmat kuin tutkimuksen tasokkailla golfareilla.
Lue seuraavaksi: Näin kätevästi sujuu LET-pelaaja Elina Nummenpäältä gripinvaihto
Vaihdoin gripit tänä vuonna jokaiseen mailaan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Ero on aikaisempiin kyllä aivan valtava. On vaan harmi että helvetin kalliiksi tulee jos joka vuosi pitää iskeä 200e pelkkiin grippeihin.
Neljäs kausi on alkanut samoilla Golf Pride Tour Velvet gripeillä, enkä huomaa vieläkään minkäänlaista heikentymistä, vaikka kierroksia tulee kauden aikana 90-100.
Kyllä, tunnistan oikeasti heikkokuntoisen gripin.
Juuri. mistä mainittiin. Kun paljon pelaa, ei sitä kukaan tunne, kun grippi kuluu pikkuhiljaa. Siis käyppä kokeileen sitä uutta ja vertaa grippiin, jolla on lyöty miljoona kertaa. Siispä ett tunnista. Puheet on ne suurimmat.
Kannattaa opetella vaihtamaan itse gripit. Esim. Aliexpress osoitteesta saa noin 5e kpl hintaan hyvää grippiä, teippi ja tärpätti vielä niin homma hoituu alle satasen vuosi.