23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testissä golfkellojen lippulaiva: Garmin Approach S70

Väylänäkymä on erinomainen. Kuvaa voi zoomata ja mitat voi ottaa sormen näpäyksellä vaikkapa vesiesteen etu- ja takapuolelle. Kello antaa myös mailasuosituksen. Näytän ulkokehällä näkyvät reikätulokset värikoodattuna.

Garminin huippukello on kotonaan golfkentän lisäksi muissakin aktiviteeteissa. Täydellinen sekään ei ole.

Garmin on noussut golfkellojen ykkösmerkiksi. Merkin erottaa muista erityisesti se ominaisuus, että sen valikoimista löytyy useita monilajikelloja, joissa golf on vain yksi laji muiden joukossa.  Garmin onkin luonteva valinta niille golfareille, jotka harrastavat usein muutakin liikuntaa, ja jossa he haluavat hyödyntää urheilukelloa.

Me otimme testiin keväällä markkinoille tupsahtaneen Approach S70 -mallin, joka on Garminin golfkellokategorian aatelinen. Kello on rakennettu ennen kaikkea golfarille, mutta se ei petä muidenkaan lajien harrastajan ranteessa. Niin golf- kuin muutkin liikuntatoiminnot ovat kattavia ja toimivat pääsääntöisesti hyvin. Koko ja akunkesto ovat huipputasolla.

Käyttöönotto

Approach S70:n käyttöönotto on todella helppoa. Aluksi kellon näytöltä skannataan puhelimella QR-koodi, jonka avulla haetaan ja ladataan puhelimeen Garminin golf-sovellus. Kello ohjaa askel askeleelta toimimaan oikein ja ainakin Android-luurissa homma sujui vaivattomasti. Vaikea kuvitella, että ongelmia syntyisi sen enempää omppupuhelimessakaan.

Pariliitäntä löytyi helposti, ja huomattavasti paremmin kuin Garminin edellisen sukupolven Vivoactivessa tai Fenix 6:ssa. Kun pariliitäntä on tehty, synkronoi kello tietonsa puhelimeen Bluetoothin kautta automaattisesti. Liikuntasuoritusten tiedot kerääntyvät Garmin Connect -sovellukseen, golftiedot taas erilliseen Garmin Golf -sovellukseen: kahden sovelluksen mallista voi alla ainakin kahta mieltä.

Kellossa on kosketusnäyttö ja kolme painiketta oikealla sivulla. Näiden avulla kellon käyttäminen on intuitiivista ja logiikan oppii nopeasti.

Kun kaivaa esille latauspiuhan, joutuu pettymään. Piuhan molemmissa päissä on usb c -liitin, joten piuha ei käy esimerkiksi vähänkään vanhempiin puhelimenlatureihin, jonka muuntajassa on usb-portti. Muuntajaa ei myöskään tule mukana, vaan paketissa on pelkkä piuha. Sillä ei tee mitään ilman sopivaa muuntajaa tai adapteria. Kun kello maksaa lähemmäs 800 euroa, tuntuu erikoiselta, ettei hinnalla saa kokonaista laturia vaan ainoastaan piuhan. Garmin käyttää laturissa omaa liitäntää, joten kelloon eivät käy muiden merkkien laturit.

Paketissa tulee mukana vain kello, latauspiuha ja ohjeet. Muuntaja/ seinätöpseli olisi tullut tarpeeseen.

Garminin kotisivuilta löytyvät kaikkien laitteiden käyttöohjeet. Ohjeet on tehty huolellisesti ja niitä noudattamalla vähän hankalammatkin toiminnot ja ominaisuudet, kuten musiikin lataamisen kelloon, saa otettua käyttöön sujuvasti. Kelloon on saatavana erilaisia rannekkeita, joita voi tilata esimerkiksi Garminin nettisivuilta.

Loistava akunkesto

Ihan heti laturia ei kuitenkaan tarvita, niin huima on kellon akunkesto. Tehokas akku näkyy kellon hinnassa, mutta satsaus kannattaa. Malleista suurempi, 47 mm versio, painaa maltilliset 56 grammaa, mutta akussa piisaa virtaa parin viikon normaaliin käyttöön. Kun edulliset kellot saa ladata viimeistään parin golfkierroksen jälkeen, ei S70 ole niistä vielä moksiskaan. Testissä kello kesti viisi kierrosta välillä lataamatta.

Akun koon huomioiden kellon koko on erinomainen. Tiuku on niin kevyt, ettei sitä lyödessä juuri huomaa. Ero esimerkiksi Garminin Fenix 7 tai Epix -sarjalaisiin on paperilla pieni, mutta käytännössä tuntuva. Approach on litteämpi ja kevyempi, ja sopii siksi paremmin golfkäyttöön. Etenkin viileämmillä keleillä pelattaessa hihat tuppaavat tarttumaan suurempiin kelloihin ja häiritsemään svingaamista.

Koko on jossain määrin maku- ja tottumiskysymys, ja myös Approach S70:stä saatavilla on myös pienempi 42 mm malli, joka sopii etenkin naisille ja ohuempiranteisille pelaajille.

Golfarin kellolta vaaditaan kirkasta näyttöä. Auringonpaisteessa terävä amoled-näyttö, jollainen S70-mallista löytyy, on paras vaihtoehto.

Golfominaisuudet

Approach S70 on golfkellojen lippulaiva. Siitä löytyy kaikki golfiin liittyvät toiminnot, joita Garminilla markkinoilla ylipäänsä on. Osa toiminnoista vaatii kuitenkin toimiakseen mailanpääanturit ja/tai maksullisen Garmin Golf -jäsenyyden. Testissä lisämaksullisiin ominaisuuksiin ei tutustuttu, sillä peruskäytössä niille ei löytynyt tarvetta.

Golfkellon käyttökelpoisin ominaisuus liittyy mittoihin. Ne kellon kerrottava selkeästi ja tarkasti. Tästä tehtävästä S70 selviää erinomaisesti. Mitoissa ei ole heittoa ja kellon näyttöä on helppo lukea. Iso plussa on mahdollisuus ottaa mitta haluamaansa kohtaan, kuten esteen etu- ja takapuolelle nopeasti. Napauttamalla kellotaulua väylän kuvan saa suurennettua ja kohdistettua haluamalleen kohdalle. Sen jälkeen kohdistinta voi liikuttaa sormenpäällä haluttuun paikkaan, kuten väyläbunkkerin etu- tai takalaitaan. Mitan saa helposti, jonka jälkeen on helppo suunnitella seuraava lyönti ja siinä käytettävä maila. Tämä ominaisuus on erittäin toimiva ja erottaa S70:n useista muista malleista.

Kaikkien pelattujen kenttien (yli 20 kenttää, joista 10 ulkomailla, kolmessa eri maassa) väyläkartat löytyivät kellosta vaivatta. Paras tapa on ladata kenttä ennen kierrosta puhelimen Garmin Golf -sovellukseen, josta se synkronoituu kelloon. Kenttäkartat olivat riittävän tarkkoja, esteet sijaitsivat oikeissa paikoissa ja kellon GPS antoi mitat tarkasti ja oikein. Mitat tarkastettiin monella kentällä laser-etäisyysmittarilla eikä mittavirheitä käytännössä esiintynyt lainkaan.

Muutaman kentän kohdalla kentän tiedoissa oli kuitenkin merkittäviä puutteita. Esimerkiksi Vierumäen Cooke-kentällä kellon tietokannasta ei löytynyt bunkkereita juuri lainkaan. Kellon väyläkartta hehkui vihreänä, vaikka väylän molemmilla laidoilla nökötti hiekkaeste. Nämä puutteet korjaantuvat päivityksissä, toivottavasti.

Plays like -ominaisuus, jossa kello huomioi väylän korkeudenvaihtelut sekä sään ja etenkin tuulen vaikutuksen lyöntiin toimii pääsääntöisesti hyvin. Sen saa näkyviin pyyhkäisemällä kellotaulua kerran. Jos tuuli pyörii tai ei puhalla koko ajan samasta suunnasta, kellon arvioon ei kannata luottaa. Tätä ominaisuutta kannattaakin hyödyntää varauksella, eikä omaa päättelyä ja tuntumaa kannata heittää romukoppaan.

Kello osaa tunnistaa lyönnit. Tunnistuksen ja GPS:n avulla se antaa mitan kaikille lyönneille. Toiminto on paitsi hauska, kukapa ei haluaisi saada tietoa nappiin osuneen draivin pituudesta, myös hyödyllinen, sillä sitä seuraamalla oppii lyöntiensä todelliset mitat pelitilanteessa.

Tunnistuksen, GPS:n ja väyläkarttojen perusteella kello osaa myös päätellä, päätyikö esimerkiksi avauslyönti väylälle vai sen ulkopuolelle tai pysähtyikö lähestyminen viheriölle. Kierroksen yhteenvedossa kello kertoo väylä- ja viheriöosumaprosentit sekä sen, mihin lyönnit keskimäärin päätyivät. Tämäkin toiminto on aidosti käyttökelpoinen. Jos esimerkiksi lähestymislyönnit painuvat pääosin pitkäksi tai avaukset vasempaan raffiin, voi olla aihetta pohtia syitä asiaan ja muuttaa omaa pelitaktiikkaa.

Kelloa on helppo käyttää tuloskorttina syöttämällä sinne reikätulokset. Samalla voi halutessaan pitää kirjaa myös puttien määrästä. Kello mittaa kierrokselta myös kävellyn matkan ja sykkeen.

Garmin Golf -jäsenyyden myötä kellon viheriönäkymä hyppää toiselle tasolle, kun näkyviin tulevat viheriön muototiedot. Ominaisuus on kiinnostava, mutta testissä sitä ei ollut käytössä.

Pin pointer -toiminto on käyttökelpoinen. Se näyttää suunnan lipulle, jos suoraa näkymää sinne ei ole, eli jos viheriö on esimerkiksi kummun tai metsikön takana.

Harjoitusominaisuuksista etenkin tempoharjoittelu on toimiva. Kello mittaa back- ja downswingit ja ilmoittaa niiden suhdeluvun. Jo lyhyt treenisessio osoitti, että ominaisuus on toimiva ja aidosti käyttökelpoinen ja se voi auttaa löytämään ja vakioimaan oman lyönnin tempon.

Hyvät urheiluominaisuudet

Paitsi golfkello, on Approach S70 myös täysverinen urheilukello. Siinä on hyvin kattavat ominaisuudet aktiiviliikkujan tarpeisiin. Kellosta löytyy mm. rannesykemittaus, sykevälivaihtelun ja stressin seuranta, body battery -energian seuranta, unen seuranta, pulssioksimetri ja happisaturaation mittaus ja paljon muuta.

Kellossa on myös iso liuta esiasennettuja lajeja ja harjoituksia. Kello taipuu moneen: se mittaa palautumista, antaa harjoitussuosituksia ja sillä voi testata myös kuntonsa. Toimivuus on hyvä, mutta vain jos harrastuksiin lukeutuu sellaisia lajeja, joita harrastettaessa kädessä voi pitää kelloa.

Ongelmia muodostuu myös siitä, että kaikissa aktiviteeteissa sykkeenmittaus ei edelleenkään toimi luotettavasti. Lajeissa, joissa kädet liikkuvat paljon, kello kadottaa välillä sykkeen kokonaan tai se päätyy näyttämään mitä sattuu. Ranneke kannattaa vähintäänkin kiristää tavallista tiukemmalle, mutta sekään ei aina testissä riittänyt, vaan kello kadotti välillä sykkeen kokonaan. Ongelmat korostuvat kylmällä kelillä. Esimerkiksi hiihtolenkillä kellon näyttämä matala syke tuntuu lähinnä kettuilulta, kun oma tunne on se, että kohta karkaa taju.

Erillinen, kelloon yhdistetty sykevyö paikkaa tämän puutteen. Kelloon voi yhdistää myös muiden merkkien sykevöitä. Monissa lajeissa, kuten kamppailulajeissa kelloa tai sykevyötä ei kuitenkaan voi käyttää, joten kokonaisrasituksen seurannassa sitä voi hyödyntää varauksella.

Jos liikuntasuorituksessa ei ole mahdollista käyttää kelloa tai muuta sykkeenmittausta, suorituksen voi syöttää sovellukseen manuaalisesti. Toimenpiteen arvo rajoittuu kuitenkin kirjanpidolliseen hyötyyn, koska kokonaisrasituksen mittaamisessa näitä merkintöjä ei huomioida.

Vaikka rannesykkeenmittaus on kehittynyt koko ajan, ei toiminto edelleenkään ole yhtä tarkka kuin sykevyö. Edellä mainittujen puutteiden lisäksi sykevyö antaa sykkeestä eri lukemat kuin kello, jonka sykelukemat ovat keskimäärin hieman matalampia kuin sykevyöllä mitattuna. Tavalliselle kuntoilijalle kellon sykkeenmittaus on kuitenkin todennäköisesti riittävän tarkka ja kattava.

Kello huomioi jossain määrin yleisen liikunnallisen aktiivisuuden, kuten kävelyn tai vaikka marjastuksen mutta niiden vaikutus on erilainen, jos päällä on suoristustila, kuten kävely tai vaellus.

Parhaassa tapauksessa kello kertoo, miten palautuminen on sujunut ja miten pitkä aika suorituksesta palautumiseen menee. Kokonaisrasituksen mittauksessa kello huomioi myös golfkierrokset. Kello on iso apu, mutta omiin tuntemuksiin on tässäkin kohtaa syytä luottaa pelkän kellon näytön tuijottamisen sijaan.

Musiikki ja maksaminen

Kello toimii tarvittaessa myös musiikkisoittimena, jolloin treeneissä voi kuunnella musiikkia Bluetooth-kuulokkeista ilman, että mukana on raahattava puhelinta. Musiikki ladataan Garmin IQ-sovelluksen kautta. Suoratoistopalveluista saatavilla on Spotifyn lisäksi myös mm. Deezer sekä Tidal, joita moni käyttää.

Myös erilaisia kellotauluja voi ladata Garmin Connect IQ – sovelluksesta. Hyviä vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi harjoitteluun tai ihan vain kellon tyylittelyyn. Osa on maksullisia, suurin osa ilmaisia.

Garmin Pay -lähimaksuominaisuuden kautta kelloa voi käyttää myös maksamiseen.

Kaiken kaikkiaan S70 on lähes täydellinen golfkello. Pieniä puutteita siinäkin toki edelleen on, mutta ne todennäköisesti korjaantuvat päivityksien myötä. Sykkeenmittauksen kohdalla tarkkuus paranee sykevyöllä. S70:n kovimmat haastajat ovat saman merkin tuotteet. Edullisemmassa päässä Venu ja Approach-sarjan kellot ja kalliimmissa hintaluokissa Epix ja Fenix-sarjalaiset.

Plussat

  • akun kesto
  • paino
  • näyttö
  • golfominaisuudet

Miinukset

  • hinta
  • sykkeenmittauksen oikuttelu

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje