Testasimme ruotsalaisen ”halpispallo” Hitpinin ja selvitimme, onko siitä mihinkään - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testasimme ruotsalaisen "halpispallo" Hitpinin ja selvitimme, onko siitä mihinkään

Hitpin Golf otti rohkean askeleen lähdettyään pallomarkkinoille. Kuva: Hitpin Golf

Yhtiön perustaja Johan Ronnestam kertoo, että Hitpin on otettu kotimaassaan paremmin vastaan kuin hän uskalsi toivoa.

Golfpallomarkkinat ovat äärimmäisen kilpaillut, ja täysin uusien merkkien on hyvin vaikea raivata tietään edes kohtalaisille apajille. Ruotsissa on vuosikausia kehitelty kaikessa hiljaisuudessa Hitpin-merkkistä palloa, joka haluaa erottautua laadulla ja huokealla hinnalla.

Hitpinin mallisto käsittää kolme erilaista pallotyyppiä, joista suurimmat odotukset yhtiöllä on merkin ykkösversiota, kolmiosaista uretaanipalloa, Pro 59:ää kohtaan. Saimme Hitpin Pro 59:n Ruotsista testiin, ja otimme selvää, millaisesta pallosta on kysymys.

Testasin palloa kentällä kokeneen plustasoituksellisen pelaajan kanssa. Testikaverini mailanpää viuhuu noin 100 mailia tunnissa eli jonkin verran sähäkämmin kuin itselläni. Hän lyö raudalla numeroa tai puolikasta pidemmälle ja myös avaukset kantavat joitakin metrejä kauemmas.

Testissä vertasimme Pro 59:ää molempien yleisimmin käyttämään Titleist ProV1 -palloon, jonka lähelle Hitpin kertoi päässeensä omissa testituloksissaan lyöntipituutta myöden.

Merkin suosituin malli Pro 59 on kolmiosainen uretaanipallo. Kuva: Hitpin Golf

Teimme Hitpinistä yhtäläisiä havaintoja. Pallo on osumassa pehmeän tuntuinen, mutta hieman ”tussahtava” ääni ei herätä sellaista luottamusta, jota eturivin pallolta saattaisi odottaa.

Pro 59 ei ole hinnalla pilattu, mutta monet maksavat mielellään pallon tärkeimmäistä ominaisuudesta, pituudesta.

”Olisikohan ollut Spitfire, Tee Mee tai joku muu edullinen pallo menneiltä vuosikymmeniltä, joka piti hieman samanlaisen äänen osumassa”, testikaverini pohdiskeli.

Selvä pituusero

Draiveissa Hitpin jäi ProV1:stä järjestään 5–10 metriä, mutta selvää pituuseroa ilmeni keskirautoja myöden.

”Lyön tästä paikasta, näissä olosuhteissa, normaalisti rautakasilla. Nyt oli sellainen osuma ja kaari, että olisin odottanut pallon olevan ehkä nelisen metriä lyhyt. Pro 59 jäi kuitenkin kahdeksan metriä lipusta”, testikumppani sanoi eräällä väylällä.

Wedge-lyönneissä, chipeissä ja putatessa pallo on hyväntuntuinen, eikä kumpikaan jäänyt kaipaamaan Pro 59:ltä viheriöllä ja sen ympäristössä enemmän kuin mitä ProV1 tarjosi. Pallo spinnaa ja käyttäytyy lyhyissä lyönneissä johdonmukaisesti. Putissa Hitpinin tuntuma oli miellyttävä, ja vaimea osumaääni ”soi” viheriöllä mukavasti.

Pro 59 ei ole hinnalla pilattu, mutta monet pelaajat maksavat hyvän tuntuman ohella mielellään pallon tärkeimmäistä ominaisuudesta, pituudesta. Viisi metriä on paljon, mutta kun avauksemme jäivät keskimäärin 7,5 metriä ProV1:stä, voidaan puhua jo merkittävästä pituuserosta.

Testimme oli pintapuolinen, joten isommalla ja monipuolisemmalla testaajajoukolla, vaihtelevissa olosuhteissa, lopputulos olisi voinut olla toisenlainen. Suuntaa antavana yhdeksän reiän testiämme joka tapauksessa voidaan pitää.

Hitpinin palloja on saatavana laajalla väriskaalalla. Kuva: Hitpin Golf

Pallojen lentopituutta tullaan rajoittamaan ammattilaisilla reilun kolmen vuoden kuluttua, ja kaksi vuotta myöhemmin eli 2030 kaikkien pallojen on täytettävä pituuden osalta uudet sääntövaatimukset. Hitpinin ei ehkä kannata enää etsiä teknologisia ratkaisuja saadakseen pallolleen lisämetrejä tuottavia ominaisuuksia, ainakaan pehmeän tuntuman kustannuksella.

Mutta voisiko Hitpinistä olla kuoriutumassa menestyspallo, joka täyttää sellaisenaan tai pienin muutoksin R&A:n ja USGA:n testauskriteerit vuoden 2028 alussa voimaan tuleviin tarpeisiin?

Kalliin pallon hukkaaminen kirpaisee

Johan Ronnestam teki vuosia sitten ennakkoluulottoman ratkaisun perustaessaan Hitpin Golf -nimisen brändin. Sen päämääränä oli luoda selvästi edullisempi pallo, joka olisi rinnastettavissa laadultaan ja ominaisuuksiltaan huippupalloihin. Kaksi vuotta vierähti tutkimuksen ja kehityksen parissa, kunnes Hitpin teki debyyttinsä Ruotsissa keväällä 2022.

Ronnestam koki, että parhaat golftuotteet ovat harrastajille turhan kalliita, ja siksi hän alkoi kypsytellä ajatusta merkistä, joka tarjoaisi hyviä golfpalloja kaikille pelaajille sopivaan hintaan.

”Monet golfarit haluavat pelata huippuluokan pallolla, mutta kalliin pallon hukkaaminen kirpaisee aina”, Ronnestam kertoo Golfpisteelle.

Hitpinin pallot valmistetaan Kiinassa, minkä vuoksi kustannukset on mahdollista pitää maltillisina. Tämä näkyy pallojen kuluttajahinnoissa.

Nelosen tasoituksella pelaava Ronnestam, 53, johti yritystä ensimmäiset kaksi vuotta yksin. Nyt yhtiöllä on neljän henkilön tiimi, johon kuuluu osaajia suunnittelijoista insinööreihin.

Vertaisin tunnettua huippupalloa Porscheen ja Pro 59:ää Kiaan.

Muun muassa Mizunon myyntipäällikkönä toiminut Ronnestam on työskennellyt pitkään brändäyksen, mainonnan ja luovien projektien parissa. Hän on luonut viestintä- ja brändistrategioita Nikelle, Adidakselle, BMW:lle, Omegalle, H&M:lle, Ikealle sekä Nokialle ja Suunnolle. Ronnestam sanoo tuntevansa intohimoa suunnittelua ja innovaatioita kohtaan.

Ensi vuonna Hitpin aikoo levittää brändiä muihin Pohjoismaihin. Markkinoiden laajentaminen kaikkialle Eurooppaan on seuraava iso askel, mutta myös globaalit markkinat siintävät mielessä.

Johan Ronnestam on entinen ammattilumilautailija, jolle myös golf ja surffaus ovat lähellä sydäntä. Kuva: Hitpin Golf

Ronnestam kertoo, ettei yhtiöllä ole tavoitteena saada palloa huippuammattilaisten bägeihin vaan pikemminkin, että Hitpinistä tulisi yksi aktiivisten golfareiden suosikkipalloista.

”Vertaisin tunnettua huippupalloa Porscheen ja Pro 59:ää Kiaan. Molemmat ovat erinomaisia autoja, mutta Kia on fiksumpi ja taloudellisempi valinta”, hän toteaa.

Kolme erilaista mallia

Pro 59 on kolmiosainen uretaanipallo, joka on suunnattu singelitasoituksella pelaaville tai sellaisiksi pyrkiville golfareille.

Tour Titan Soft on kolmiosainen surlyn-pallo. Sen kohderyhmänä ovat pelaajat, jotka haluavat kontrolloida lyöntiensä mittaa.

Kaksiosainen surlyn-pallo Supersonic on tarkoitettu golfareille, jotka tavoittelevat maksimaalista lyöntipituutta.

Hitpinin pallot ovat tulossa Suomeen ensi vuonna. Aluksi palloja saa ainoastaan verkkokaupasta, myöhemmin mahdollisesti myös kauppojen hyllyiltä. Palloja voi jo nyt tilata Ruotsista 3–5 arkipäivän toimitusajalla.

Hinnat (Ruotsin verkkokaupassa):

Hitpin Pro 59: 36,95 euroa/tusina
Hitpin Tour Titan Soft: 27,95 euroa/tusina
Hitpin Supersonic: 27,95 euroa/tusina

Hintoihin lisätään rahtikulut.

Vertailun vuoksi, Callawayn (Chrome Soft), TaylorMaden (TP5) ja Titleistin (ProV1) parhaita uretaani-palloja myydään normaalisti 59,00 eurolla tusina, eli Hitpin Pro 59 on suosituimpia tour-palloja noin 37 prosenttia edullisempi. Srixonin (Z-Star) sekä Bridgestonen (Tour B) ykköspallot maksavat 12 ja 8 euroa enemmän kuin Pro 59.

Pitkä tie maailmanmarkkinoille

Hitpin Golf joutuu aluksi seuraamaan, minkälaista kiinnostusta pallo saa aikaan Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa. Alku on Johan Ronnestamin mukaan ollut pallon kotimaassa parempi kuin hän uskalsi toivoa, mutta sillä ei vielä pitkälle pötkitä. On päästävä Eurooppaan ja myöhemmin maailmanlaajuisille markkinoille, jotta pallomyynnillä olisi mahdollista tehdä kannustavaa tulosta.

Kasvu edellyttää myös tuhtia pääomaa, ja yleensä silloin taustalle tarvitaan sijoitusyhtiöitä. Ne eivät kuitenkaan lähde leikkiin mukaan ilman takeita ja näkymiä kunnon tuotoista. Tie Hitpinillä merkittäväksi peluriksi golfpallomarkkinoilla on pitkä ja vaatii yhtiöltä kärsivällisyyttä. Kymmenen vuotta näissä kinkereissä on lyhyt aika.

Länsinaapurissa osataan brändäyksen taito, ja ruotsalaiset ovat näyttäneet kyntensä golfin puolella tekstiilimarkkinoilla. Esimerkeistä käyvät Galvin Green, J.Lindeberg ja Abacus. Hitpinin kanssa on lähdetty selvästi haastavammalle osastolle.

Hitpin pyrkii varteenotettavaksi tekijäksi kilpailuille pallomarkkinoille. Kuva: Hitpin Golf

80-luvulla ruotsalainen KinBag ilmestyi bägimarkkinoille futuristisella tuotteellaan. Suorakaiteen muotoisessa muovisessa bägissä oli sisään taittuvat kärryt, ja kovapintainen KinBag kävi itsessään myös bägin matkasuojasta. Sen elinkaari jäi lopulta yhtä lyhyeksi kuin banaaninmakuisella mätitahnalla. Samanlaista kohtaloa ei toivoisi pallolle.

Hitpin tarvitsisi paljon näkyvyyttä ja pari kohtalaisen tunnettua pelaajaa pallon käyttäjäksi. Se maksaa. Yksi kiistaton valttikortti sillä kuitenkin on: huokea hinta. Muun muassa Titleistin mallistosta ainoastaan edullisin, TruFeel, on halvempi kuin Hitpinin ykköspallo.

Niin kauan kuin pallon nykyiset pituuskriteerit ovat voimassa, Hitpinin on kuitenkin vaikea kompensoida hinnalla keskeistä puutettaan.

Lue seuraavaksi: TaylorMade puuttui erikoiseen epäkohtaan, ja valmisti mailat naisilta naisille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)