27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

TaylorMade toi Speed Pocket –uran rautoihin

RazorBladez -raudoissa on lavan pohjassa kahden millimetrin ura, joka on täytetty polyuretaanilla.

Uusien RocketBladez-rautojen mullistavaksi tekijäksi väitetään Speed Pocketia, joka on tuttu TaylorMaden puumailoista. Se on kaksi millimetriä leveä ura mailan lavan pohjassa, joka on täytetty 3M polyuretaanilla. Se joustaa ja antaa kimmoisuutta osumahetkellä. TaylorMaden insinöörien mukaan uuden lavan lyöntipinta on 11 prosenttia ohuempi kuin merkin aikaisemmissa raudoissa. Ohuempi lyöntipinta tuottaa suuremman pallon lähtönopeuden ja korkeamman lähtökulman.

Suunnittelu pohjautui tutkimuksiin, joiden mukaan amatööripelaajien rautalyöntien osumista 68 prosenttia on lavan keskikohdan alapuolella. Speed Pocketin tarkoitus on antaa tällaisille osumille suurempi pallon lähtönopeus ja samalla pituus. Samalla ”sweet spot” kasvaa. Speed Pocket on 3-7 -raudoissa.

RocketBladez-mailoista tehdään myös Tour-versio ja siinäkin on tuo Speed Pocket. Onkalo tuo lisää nopeutta ja johdonmukaisuutta lyöntien pituuksiin.

”Kun kiertuepelaajamme testasivat mailaa, lyöntipituudet kasvoivat 1-2 mailan verran. Pallon lentokaari pysyi samana ja pituuskontrolli johdonmukaisena”, hehkutti TaylorMaden Sean Toulon.

Tämä on jo neljäs kerta kahden vuoden sisällä, kun TaylorMade on tuonut selkeitä läpimurtoja rautamailojen lyöntipituuksiin. Näitä ovat olleet Burner 2.0, R11, RocketBallz ja nyt RocketBladez. Kaikissa raudoissa johtavana ajatuksena on ollut ohentaa lyöntipintaa ja sen joustoa tavoitteena kasvattaa pallon lähtönopeutta. Nämä raudat ovat herättäneet myös keskustelun siitä, liikutaanko sääntöjen rajamailla.

Kiertuepelaajat ovat perinteisesti vältelleet rautamailoja, jotka kasvattavat pallon nopeutta ja lyöntipituutta, koska heidän mielestään tuo kehitys on tapahtunut tarkkuuden kustannuksella.

TaylorMaden Mark King uskoo, että RocketBladez saattaa jopa muuttaa ammattilaisten suhtautumisen teknistä kehitystä kohtaan erityisesti niiden keskuudessa, jotka suosivat edelleen pienilapaisia bladeja.

Lyhyemmällä raudalla viheriölle

Muutoksen uskotaan tapahtuvan sen myötä, että uuden teknologian avulla rautapeliin tulee tilastollista kehittymistä, joka vaikuttaa tuloksen tekemisen keskiarvoihin. Draiverien, väyläpuiden ja hybridien kehittymisen myötä niiden ja rautamailojen suorituskyvyn välinen ero on kasvanut.

Jos esimerkiksi uuden teknologian rauta-3 kaventaa sen ja lyhimmän puumailan tai entistä pidempien hybridien välistä eroa, voi uusi rauta-4 korvata vanhan kolmoseen ja niin edelleen läpi koko setin.

Tämän seurauksena viheriöille päästään lyömään lyhyemmillä ja helpommin lyötävillä isomman loftin raudoilla. Toisin sanoen entisen rauta-6:n sijaan viheriölle tullaan seiskalla ja koska huippupelaajat ovat paljon tarkempia seiskalla, he pääsevät keskimäärin lähemmäs reikää ja sitä kautta tulokset paranevat.

PGA Tourin tilastojen mukaan 6-7,5 metrin päästä upotettujen puttien määrä on puolet suurempi kuin yli 7,5 metrin päästä upotettujen.

Suomeen harrastelijoiden RocketBladez –mailoja tulee maistiaisiksi jo joulukuussa. Kahdeksan mailan metallivartinen setti maksaa 749 euroa ja grafiittivarsilla 899 euroa.

”Suomessa myydään pääsääntöisesti kuuden ja seitsemän raudan settejä, joten hinnat putoavat suhteessa mailojen määrään”, toteaa TaylorMaden Suomen myyntipäällikkö Pekka Palotie.

Tour-mallisto tulee myyntiin ensi vuonna helmikuun alussa.

Lisää videoita TaylorMade RocketBallz -raudoista löydät osoitteesta golfpiste.tv

Jari Jokinen

Lähteet: Golf Digest US, TaylorMade

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)