9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Painetta teräsprässiin ja tuntumaa rautoihin, lupaa TaylorMade

TaylorMade kertoo hyödyntävänsä P•7MB-rautojen suunnittelussa Rory Mcllroylta ja Collin Morikawalta saatua palautetta. Kuva: TaylorMade

Uutuusmailan lavan teräksen valmistuksessa hyödynnetään uudenlaista työstötapaa.

TaylorMade esitteli viime viikolla uusitun P-sarjansa. Kyseessä on niin sanottu pelimiesten rauta, joka ei lähtökohtaisesti kiinnostaisi kovin laajaa yleisöä, ellei uutuuden valmistusmenetelmään liittyisi kiinnostavaa teknologiaa.

P•7MC- ja P•7MB-rautojen merkittävin muutos koskee mailojen taontaprosessin raskaampaa vaihetta, eli lavan valmistuksessa käytettävän metallin työstämistä takomalla. Metallipalkista taivutettu lapa-aihio puristetaan viidesti muhkealla 2000 tonnin paineella. Luvut sinänsä eivät kerro maallikolle mitään, mutta olennaista on tietää, että ne poikkeavat merkittävästi alan vakiokäytännöstä. Esimerkiksi tunnokkaista raudoistaan tunnettu Mizuno tekee saman toimenpiteen neljästi ja puolet pienemmällä paineella.

Taotussa lavassa pelivara muotoilun ja painon asettelun osalta on rajoitetumpi kuin valetun raudan kohdalla. Painopiste on tiukasti keskellä, minkä vuoksi taottu rauta ei ole kovin anteeksiantava. Tämä kiinnostaa taitavia pelaajia, jotka pystyvät kontrolloimaan lyöntiä ilman teknologian tarjoamaa apua.

Taotun raudan halutuin ominaisuus tunnokkuus. Se on juuri taonnan ansiota. TaylorMade kertoo havainneensa, että sen uudenlaisessa puristusprosessissa teräsrakeet painuvat entistä tiukemmin yhteen – ja yhtiö uskoo juuri tämän johtavan parempaan tuntumaan.

TaylorMade P•770. Kuva: TaylorMade

Vaikka kyseessä on taottu rauta, hyödyntää TaylorMade siinä modernia teknologiaa. Osumapinnan takana on onkalo lisäämässä osumapinnan joustavuutta. Onkalo täytetään foamimassalla, jonka tarkoitus on vähentää lavan tärinää. Massa on entistä kevyempää, ja kun painoa on säästynyt, ovat suunnittelijat pystyneet lisäämään lavan alaosaan volframipainon madaltaakseen lavan painopistettä.

Erityisen hyödyllinen ominaisuus on pitkissä raudoissa, sillä pallo lähtee korkeammassa ja laskeutuu jyrkemmässä kulmassa, jolloin peliväline sekä lentää pidemmälle että pysähtyy helpommin viheriölle.

P•7MB-raudan pohjan bouncea on lisätty, jotta lapa kulkisi tehokkaammin ruoholla. P•7MC puolestaan on pienen kehäpainotuksensa vuoksi aavistuksen anteeksiantavampi rauta kuin sen sisarmalli.

TaylorMaden uutuusraudat saapuvat merkin jälleenmyyjille 20. tammikuuta, mutta ennakkotilauksia otetaan jo vastaan. Kaikkien versioiden suositushinta on 220, 00 euroa kappaleelta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje