15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][13]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Solid Golf tuo golfopetuksen vaikka olohuoneeseen

Idean kehittäjä PGA pro Bosse Backman odottaa palvelulla olevan muutaman vuoden kuluttua jo tuhansia jäseniä.

Digitalisoitunut maailma tarjoaa paljon käyttökelpoisia ulottuvuuksia elämän eri osa-alueilla. Sen tehtävänä on helpottaa niin sanallisen kuin kuvallisenkin viestin kulkua, ja tuoda kenties muuten saavuttamattomissa olevat asiat lähelle.

Vihti Golfissa prona toimiva Bo ”Bosse” Backman hyödyntää työssään kehittämäänsä Solid Golf -palvelua, joka tuo golfopetuksen jokaisen niin halutessa vaikka olohuoneeseen.

Hän kertoi saaneensa idean interaktiivisen opetuspalvelun käynnistämiseksi erään asiakkaansa tutuksi tulleen ongelman myötävaikutuksella.

”Kiireinen rahoitusalan ammattilainen tuskaili pari vuotta sitten aikansa riittämättömyyttä tulla opetukseen. Ryhdyimme pohtimaan miten yleisestä epäkohdasta siinä loppujen lopuksi on kysymys. Ajatusten yhtälönä syntyi tavoite tuoda golfopetus kaikille ja kaikkialle ajasta ja paikasta riippumatta”, hän sanoo.

Solid Golf käynnisti toimintansa noin vuosi sitten. Kysymyksessä on palvelu, jossa opettaja ja oppilas voivat kohdata toisensa 24/7-periaatteella vaikka vuoden jokaisena päivänä.

Videoita on kuvattu esimerkiksi kotipihalla, ja yksi oli taltioitu erään hiekkatien päässä.

Palveluun on saatavana vähintään kuukauden ja enintään vuoden pituisia jäsenyyksiä kerrallaan. Jäsenyytensä aikana asiakkaalla on pääsy Solid Golfin kaikkiin opetusvideoihin, lisäksi oppilaat voivat lähettää kuukaudessa kaksi harjoitusvideota PGA-pron veloituksettomaan analyysiin.

Oppilas saa selkeän videopalautteen svingistään harjoitteluohjeineen puhuttuna ja piirrettynä.

”Haimme kehittelyvaiheessa vaikutuksia samantapaisella idealla toimivasta yhdysvaltalaisesta RotarySwing-palvelusta, jolla on 250 000 jäsentä. Järjestelmän alustan ja pohjan synnyttämiseen kului hieman toista vuotta, kunnes laitoimme sivuston käyntiin.”

”Amerikkalaisessa versiossa voi ladata videoita palveluun ainoastaan tietokoneella. Solid Golfissa niitä voi ladata myös mobiililaitteella, kunhan älypuhelin (Android tai iPhone) on korkeintaan kolme vuotta vanha. Kaiken kaikkiaan systeemiä on nopea ja helppo käyttää.”

Backman kertoo, että palveluun on liittynyt hänen entisten asiakkaidensa lisäksi useita oppilaita eri puolilta Suomea.

”Monen asuinseudulla ei ole joko kenttää tai pro-palvelua saatavana, joten heille interaktiivinen opetus on luonnollisesti tervetullutta. Videoita on kuvattu esimerkiksi kotipihalla, ja yksi oli taltioitu erään hiekkatien päässä.”

”Oma lukunsa on sellaiset asiakkaat, jotka ovat hieman arkoja tulemaan tunnille. Interaktiivinen opetus tapahtuu enemmän anonyymisti, eikä siinä tarvitse olla kenenkään arvosteltavana.”

Vihti Golfissa työskentelevä Backman arvelee, että interaktiivinen opetus liittyy lähitulevaisuudessa yhä useamman kotimaisen pron palveluvalikoimaan.

Backman toteaa, ettei mikään palvelu korvaa livenä tapahtuvaa opetusta, mutta Solid Golfin kaltainen järjestelmä tarjoaa toimivaa asiantuntija-apua varsin kätevällä tavalla.

”Sen vahvuus on nimenomaan siinä, että voit ottaa ja lähettää videon missä ja milloin tahansa – virtuaali-pro on aina käytettävissä.”

”Palvelu auttaa parantamaan tekniikkaa ja pelaaja saa myös vinkkejä treenaamiseen silloinkin, kun ei ole aikaa tai muuten vain mahdollisuutta käydä valmentajan tunnilla. Se on lisäksi edullisempaa kuin kentällä tai hallissa annettava opetus.”

Ensiksi pitäisi breikata kunnolla Suomessa.

Golf on vain yksi niistä lukuisista lajeista – kuten Backman muistuttaa –, jossa nettiopetus on tekemässä tuloaan. Hän arvelee, että prot tulevat tarvitsemaan tämänkaltaista menetelmää tulevaisuudessa pystyäkseen laajentamaan asiakaskuntaansa.

Palvelulla Backman toivoo olevan muutaman vuoden kuluttua tuhansia jäseniä. Silloin toimintaan mukaan tarvitaan useampi opettaja. Hän on halukas viemään Solid Golfin myös Pohjoismaihin, mutta ensiksi sen ”pitäisi breikata kunnolla Suomessa”.

”Kyllähän tuotteen läpilyönti vaatii paljon esilläoloa ja markkinointia. Paljon on työtä edessä, mutta päämäärät ovat kirkkaina mielessä. Meillä löytyy myös markkinointipuolelta kokenutta voimaa, joten lähtökohdat onnistumiselle ovat hyvät.”

Backman ei ole ainoa expertti, joka toimii Solid Golfin taustalla. Asiantuntijaraatiin kuuluvat myös pituuslyönnin grand old man JanosUotila, mentaalivalmentaja Pertti Ratilainen sekä fyysisen harjoittelun erikoisosaaja Tepi Saarentola.

Kommentti:

Paljon on tapahtunut golfopetuksessa sen jälkeen kun ammattilaisten etujärjestö Suomen PGA ry. perustettiin 80-luvun puolivälissä. Tuolloin kotimaiset prot tarjosivat asiakkailleen lähinnä yksityisopetusta, eikä kenelläkään ollut käytössään teknisiä saati elektronisia apuvälineitä.

Yksityisopetus on tänäkin päivänä lajin intensiivisin valmennusmuoto, joskin erilaiset ryhmäopetukset ovat menneet suosiossa sen edelle jo kauan sitten.

Siitä huolimatta aito halu tulla pron juttusille ei ole kärsinyt inflaatiota. Erilaisista syistä johtuen näin ei usein kuitenkaan käy. Voisiko interaktiivinen opetuspalvelu nostaa yksityisopetuksen tulevaisuudessa uuteen kukoistukseen?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje