Seuraa näitä TrackMan -arvoja talvella harjoitellessasi - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
mainos Golf Center - MAINOS - Välineet

Seuraa näitä TrackMan -arvoja talvella harjoitellessasi

Artikkelissa kerromme välineasiantuntijan vinkit siihen, mitä lyöntiarvoja sinun kannattaa seurata talvella harjoitellessasi.

Ulkona on raikasta ja kentät ovat kauneimmillaan. Osa harrastajista siirtää bägin varastoon odottamaan ensi kautta, mutta yhä useampi jatkaa harrastusta sisätiloissa talvikuukausina. Tässä jutussa pureudutaan siihen, mitä sisällä kannattaa treenata, jos käytössä on TrackMan tai vastaava lyöntitutka.

Keräsimme välineasiantuntija Ville Itkosen kanssa listan tärkeimmistä arvoista, joita TrackMan lyönnistä mittaa. Mailamitoituksessa keskitytään ensisijaisesti tiettyihin lukuarvoihin, mutta omatoimisessa tekniikkaharjoittelussa tavoitteet määrittävät sen, mitä lukuja kannattaa seurata.

Välineasiantuntija Ville Itkonen

Mikä TrackMan?

Maailman käytetyin ammattitason lyöntianalysaattori mittaa tutkateknologiaa hyödyntäen kaiken tiedon pallon ja mailan liikkeestä. TrackManin oranssi laatikko on tuttu näky golfopettajien ja mailamitoittajien työkaluna lyöntistudiossa ja rangella, mutta laitteita on yhä enemmän markkinoilla myös omatoimisen harjoittelun ja pelaamisen tukena.

Golf Centerissä ja Golf Balancessa TrackManit ovat ympärivuotisessa mitoituskäytössä, mutta talvella välineliiketoiminnan hiljentyessä ne palvelevat ennen kaikkea simulaattoripelaajia ja harjoittelijoita.

TrackManin juuri uudistettu käyttöliittymä tekee laitteen käyttämisestä kuluttaja-asiakkaalle entistä helpompaa ja viihdyttävämpää. Pelaamisen, lyöntiharjoittelun ja rangen välillä on helppo navigoida, mikä luo säännöllisestä harjoittelusta monipuolisempaa. Simulaattorin jatkuvasti kasvavaa, noin 200 kentän valikoimaa ei ehdi pelata yhden talven aikana, vaikka kierroksen pelaakin kaverin kanssa alle kahdessa tunnissa.

TrackMan kertoo monipuolisesti tietoa lyönnistä

Listasimme välineasiantuntija Ville Itkosen kanssa rauta-7:lle optimaalisia viitearvoja, joita lyöntiharjoittelussa kannattaa seurata. Lyöntitutkan antama data on helposti luettavissa näytöltä ja tietoa on saatavilla todella paljon, mutta jokaista lukua ei tarvitse tuijottaa. Harrastajalle on edullisinta keskittyä tekniikkaharjoituksissa pariin relevanttiin lukuun.

Lyönnistä saatavia arvoja on todella paljon. Tässä muutamia yleisimpiä kaikkia kiinnostavan lyöntipituuden lisäksi:

Alastulokulma kertoo pallon laskeutumiskulman, joka on optimaalisimmillaan 45–50°. Jyrkkä alastulokulma tarkoittaa parempaa pituuskontrollia, sillä pallo pysähtyy nopeammin ja ennustettavammin. Jyrkkä alastulokulma kompensoi hyvin liian pientä pallon takakierrettä, joka on usein haaste harrastetason pelaajilla.

Alastulokulman määräytymiseen vaikuttaa ennen kaikkea launch angle, eli pallon nousukulma. Nousukulma, pallon nopeus ja kierteen määrä tekevät lentokaaren. Pallon nousukulman muodostavat mailan asento, vauhti ja liikeradan suunta. Rauta-7:llä optimaalinen nousukulma on 17–20°.

Mailan dynaaminen loft eli nostokulma osumahetkellä on hyödyllinen tieto. Sen määräytymiseen vaikuttavat kehon ja käsien asento osumahetkellä. Rauta-7:n dynaaminen loft kannattaa pitää 23–26° välimaastossa, jotta palloon syntyy optimaalinen määrä takakierrettä. Liian suuri nostokulma syö osumasta tehoja ja nostaa pallon liian korkealle, jolloin lyöntimitta jää lyhyeksi. Liian pieni dynaaminen loft ei nosta palloa tarpeeksi korkealle.

Attack angle eli mailan vertikaalinen tulokulma palloon osuessa on olennainen arvo mailan dynaamisen nostokulman muodostumiselle. Rautamailoilla lyödessä tulokulma olisi hyvä olla negatiivinen (-1°– -5°), toisin sanoen mailan liike kohdistuu osumassa alaspäin.

Spin rate eli spinni tai pallon kierre syntyy lyönnin osumahetkellä. Mitä pystymmässä kulmassa lapa osuu palloon, sitä enemmän palloon syntyy kierrettä. Suurella kierteellä pallo pysähtyy tehokkaammin alas tullessa. Spinniin vaikuttaa mailan liikeradan lisäksi pallon ominaisuudet. Optimaalinen rauta-7:n takakierteen määrä liikkuu 6500–7500 kierroksen välillä minuutissa.

Pallon lähtönopeus (ball speed) on tärkeä luku. Mitä suurempi pallon nopeus, sitä pidempi lyönti. Pelkkä mailanpäännopeus ei kerro, onko osumassa tehoa vai ei. Rauhallisellakin lyönnillä voi saavuttaa tehokkaan pallon nopeuden ja tarpeeksi pitkän lentokaaren, kun lapa on osumahetkellä oikeassa asennossa.

Pallon nopeutta on yksinkertaista arvioida smash factorilla eli osumakertoimella, jonka maksimiluku on 1.50. Smash on mailanpäännopeuden ja pallon lähtönopeuden välinen kerroin, joka saa olla golfin sääntöjen mukaan enintään 1.50. Arvon suuruus vaihtelee mailasta riippuen. Esim. draiverilla osumat tuottavat pääosin suuremman kertoimen kuin nostavammilla ja lyhyemmillä rautamailoilla. Rauta-7:llä lyödessä tavoiteltava osumakerroin liikkuu välillä 1.30–1.40. Silloin pallo lähtee puhtaasti lavasta ja tuottaa todennäköisesti riittävän määrän kierrettä pysähtyäkseen nopeasti.

Seuraa näitä kahta lukua sisäharjoittelussa

Talvella sisätiloissa harjoitteleminen voi tuntua kinkkiseltä ilman, että näkee koko lyönnin omin silmin tai voi tähdätä kiintopisteisiin. TrackMan kuitenkin tietää, mihin suuntaan pitäisi lyödä ja mihin todellisuudessa lyö. Kyselimme usealta välineasiantuntijalta ja PGA Pro:lta, mikä on heidän mielestään tärkein arvo lyöntitekniikan harjoittelemiseen TrackManilla. Kaikki olivat yksimielisiä, vieläpä tietämättä toistensa vastauksia.

  1. Club path eli mailan liikerata suhteessa tähtäyslinjaan (nollalinja) kertoo sen, mihin suuntaan maila liikkuu horisontaalisella asteikolla (oikea–vasen). Suora lyönti on kaikista haastavin golflyönti, ja useimmiten mailan liikerata leikkaa lyöntilinjan yli vasemmalle tai oikealle kaikissa lyönneissä.
  2. Face to path kertoo mailan lyöntipinnan kulman suhteessa mailan liikerataan. Jos lyöntipinta jää sopivasti suljettuna lyöntilinjaan, lähtee pallo draw-kierteellä. Lyöntipinnan jäädessä sopivasti auki syntyy fade-kierre. Face to pathin lukuarvoa kannattaa seurata tiiviisti club pathin kanssa, sillä face to path synnyttää fade- tai draw-kierteen.

Kilpapelaajat lyövät ensisijaisesti joko fade tai draw -kierrettä kontrollin vuoksi, ja voivat halutessaan lyödä erilaisia lyöntejä tilanteesta riippuen. Harvoin lyödään täysin suoraan.

Mitä lähemmäs nollalinjaa mailan saa kulkemaan, sitä suorempia ja puhtaampia lyöntejä on luvassa. Vinkki: harjoittele suuntaustikkujen avulla. Jokainen meistä lyö luonnostaan toiseen suuntaan, mutta harjoittelemalla lyöntiä voi muokata haluamaansa suuntaan. Optimaalinen club path liikkuu -3° – +3° välillä.

Golf Centerin ja Golf Balancen myymälöissä voit harjoitella ja pelata TrackMan-simulaattoreissa marraskuun puolesta välistä maaliskuun loppuun. Simulaattoreiden ja lyöntipaikkojen hinnat julkaistaan ennen talvikauden alkua.

Ammattilaisesi välineostoksissa

Me teemme golfvälineiden ostamisesta helpompaa. Välineasiantuntijamme Golf Center TAGi:ssa ja Golf Balance Vantaalla ovat koulutettuja alan ammattilaisia ja osaavat ratkoa jokaisen pelaajan välinehaasteet.

Autamme intohimoisesti jokaista golfin harrastajaa tasoon katsomatta ja myymme markkinoiden parhaita golfvarusteita kilpailukykyisin hinnoin. Voit varata mitoituspalvelun verkkosivuiltamme tai myymälöistämme. Myyjämme auttavat sinua henkilökohtaisesti sopivien välineiden löytämiseksi.

Tilaa Golfpisteen uutiskirje