Custom fitting: turhaa hifistelyä vai erinomainen mahdollisuus?
Golfvälineistä puhuttaessa ei nykyisin voi olla törmäämättä sanapariin custom fitting. Suomen kielellä puhutaan arkisemmin ”fittauksesta”, mutta sekin saattaa joidenkin harrastajien korvissa kalskahtaa sellaiselta hifistelyltä, joka on tarkoitettu vain lajiin syvemmin vihkiytyneille.
Tuollaisesta harhakäsityksestä on korkea aika hankkiutua eroon. Välineiden räätälöinti on jokaiselle harrastukseensa tavoitteellisesti suhtautuvalle golfarille vähintään yhtä tärkeää kuin juhlapuvun yksilöllinen sovittaminen pukeutujalle, joka haluaa antaa itsestään ja asustaan parhaan mahdollisen vaikutelman.
Jokainen golfin aloittava tekee viisaasti kääntymällä asiantuntijan puoleen jo ensimmäistä varsinaista settiä hankkiessaan. Kun yksilölliset ominaisuudet otetaan heti svingiä vakiinnutettaessa huomioon, pelaaja välttyy ylimääräisiltä virheasentojen aiheuttamilta harharetkiltä. Gripin paksuus, varren pituus ja jäykkyys, mailan lie-kulma sekä rautamailojen lavan koko ja muoto ovat sellaisia perusasioita, joiden on syytä olla heti kunnossa.
Kun pelaaja edistyy harrastuksessaan ja svingi on jo vakiintunut, räätälöinnillä voidaan lähteä tarkempaan hienosäätöön. Välineiden uusiminen on hyvä ajankohta. Erilaisia varsi- ja lapavaihtoehtoja voidaan käydä tarkemmin läpi, samoin vaikkapa setin kokoonpanoa. Näin voidaan varmistua siitä, että mailojen kantamien väliin ei jää liian suuria aukkoja ja että kaikille mailoille todella löytyy käyttöä.
Missä vaiheessa räätälöintiä sitten tehdäänkin, tavoitteena on aina pelinautinnon maksimointi ja lyömisen tekeminen mahdollisimman vaivattomaksi. Parasta on, että räätälöinnin tulokset näkyvät useimmiten heti, ilman tarvetta erityiseen harjoitteluun.
Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että uudet välineet olisivat vaihtoehto harjoittelulle lajissa eteenpäin tähdättäessä. Välineitä räätälöimällä kenestäkään ei tule parempaa pelaajaa, mutta omaan peliin räätälöidyillä välineillä jokaisesta voi tulla niin hyvä kuin omat eväät tietyllä hetkellä antavat myöten.
Kilpapelaajille fittauksesta on tullut elimellinen osa oman iskukyvyn terävöittämistä. Launch monitorien avulla voidaan hakea esimerkiksi suurimman kokonaispituuden draiveihin antavaa nostokulmaa tai ottaa selvää omaan peliin parhaiten sopivasta pallosta ja lyöntien hajonnasta erityyppisillä varsilla. Ammattilaishuippujen mailojen räätälöinti ulottuu jopa rautamailojen pohjien yksilölliseen muotoiluun pelaajalle ominaisen tulokulman ja lyönninmuuntelumieltymysten ehdoilla.
Älä unohda, että myös putteri kannattaa räätälöidä. Putteria käytetään kierroksella useammin kuin mitään muuta mailaa, joten sen soveltuvuudesta omaan tekniikkaan on syytä varmistua.
Asiantunteva fittaaja pystyy antamaan suosituksia esimerkiksi putterin varren pituudesta, lie-kulmasta ja omaan puttausliikkeeseen sopivasta lapatyypistä. Kun apuna on pallotutka, tulokseksi saadaan arvokasta tietoa myös siitä kuinka pallo käyttäytyy osumassa. Noiden tulosten avulla voidaan hakea parhaan mahdollisen rullin antavaa nostokulmaa. Joskus fittaustuokio antaa syyn harkita mailan vaihtoa, mutta usein riittää että vanhan mailan ominaisuuksia muutetaan.
Wilsonin fittausryhmä on tavattavissa eri puolilla Suomen noin 70 kertaa kauden aikana. Tutustu oheiseen ohjelmaan ja tule varmistamaan omien välineittesi toimivuus.