Potentiaalinen huippumaila – testissä suomalaisen Takomo Golfin raudat - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Potentiaalinen huippumaila – testissä suomalaisen Takomo Golfin raudat

Takomo Golfin rautamailat ovat klassisen näköisiä. Kuva: Takomo Golf

Takomo Golf tuli viime vuonna mailamarkkinoille kahdella eri mallilla. Pääsimme testaamaan kyseiset mailat.

Takomo Golf ei todennäköisesti kerro suomalaisille golfareille juuri mitään. Syykin on selvä. Mailabrändin kotimaan markkinointi on ollut olematonta. Käytännössä suomalaisten keskuudessa mailat ovat tulleet tutuksi puskaradion kautta.

Turussa sijaitsevassa päämajassa Golfpisteen toimituksen valtuuttama testaaja – tämän jutun kirjoittaja – pääsi kokeilemaan Takomon ensimmäisiä rautamailoja. Suomessa mailoja pääsee tällä hetkellä testaamaan muutamassa paikassa Espoossa, Tampereella ja Seinäjoella.

Koska testaaja pelaa vasemmalta puolelta, oli tällä kerralla testausmahdollisuudet hieman rajoittuneempia verrattuna oikeakätisiin pelaajiin. Tämä ei tosin tule yllätyksenä vasen käsi alhaalla lyövälle.

Takomon alkutahdit lyötiin vuonna 2019 ja paria vuotta myöhemmin ensimmäiset mailat olivat markkinoilla. Brändin ensimmäinen maila kantaa nimeä Iron 101, toisen ollessa luonnollisesti Iron 201. Nämä olivat nimenomaan ne mailat, joita pääsimme testaamaan. Lähes tulkoon juuri uunista ulos tullut 101T ja myöhemmin tänä vuonna markkinoille tuleva 301 (CB&MB) kuuluvat myös Takomon arsenaaliin.

101 on suunniteltu suurelle pelaajajoukolle ja sitä seuraava 201 jo enemmän pelanneille. Testausvaiheessa tämä tuli hyvin selkeästi esille. Takomo on siis lähtenyt luomaan nahkaansa luonnollisessa järjestyksessä eikä ole saman tien mennyt tour-tasoisella kurottelulla syvään päätyyn. Kivijalkamyymälää brändillä ei ole, joten mailojen tilaaminen tapahtuu verkossa.

Iron 101

Ulkonäkö:

Takomo Golfin ”esikoislapsi”. Tästä mailasta kaikki on lähtenyt liikkeelle. Mailan ulkonäkö muistuttaa bladea, joten treffipyyntö on heitetty samoin tein monelle golfarille. Ylhäältä päin katsottaessa todetaan kuitenkin nopeasti se, että tätä rautaa ei ole suunniteltu scratch-pelaajille, minkä kertoo lavan koko. Sama havainto tehdään yhdellä silmäyksellä lavan pohjaan, joka on liian paksu ollakseen tarkoitettu kentän paria yhtenään pilkkanaan pitäville pelaajille. Joka tapauksessa leveäpohjainen blade-henkinen lapa kiinnostaa varmasti suurempaa kansanjoukkoa. Silmiä ärsyttäviä kommervenkkejä ei tästä mailasta löydy.

Tuntuma ja lyöminen:

Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien pallo pakenee lavasta. Useampi lyöntikerta toteaa tämän asian myös datan pohjalta todeksi. Siltä se myös tuntuu. Lavassa on ohut osumapintainsertti ja se on ontto sisältä. Kaksiosaisen hollow body -mailan tarkoituksena on olla anteeksiantava, tarpeeksi helppo ja tehokas työkalu suurelle osalle pelaajista. Miinuspuolena on hieman kömpelöhkö käytettävyys. Lyönnin muokkaaminen ja työstäminen eivät nouse päärooliin, mutta heikommallakin osumalla pallo lähtee eteenpäin. Vaikka palloon osuu erinomaisesti, niin palaute jää keskinkertaiseksi. Mielihyvä pysyy lyönnin pituuden ihmettelemisessä, joka on kerrassaan mairitteleva.

Iron 201

Ulkonäkö:

Klassisen kaunis ja houkutteleva. Sirompi lapa ja ohuempi pohja kuin edeltäjällään. Nyt on tarkoitus kosiskella heitä, jotka osuvat palloon säännönmukaisesti toistettavalla tavalla. Kun yrittää miettiä, että miksi tästä mailasta ei ulkonäön perusteella pitäisi, niin mieleen tulee vain yksi asia. Maila ei nimittäin ole tuttu mistään. Se lienee ainoa nyanssi, mikä herättää edes jonkin miinusmerkkisen ajatuksen mailaa katsoessa. Mitään erikoisuuksia tai omituisuuksia silmä ei löydä. Kiteytettynä tämä on kaunein musta hevonen, joka markkinoilta löytyy.

Tuntuma ja lyöminen:

Kuin löisi omalla mailalla (Titleist T100), mikä on erittäin hämmentävää. Toki testaushetkellä piti löytää varsi sopivammaksi, mutta kun se ”oikea” KBS:n varsi lyötiin lapaan kiinni, niin fiilis jäljitteli yllättävän paljon omaa mailaa. Taotussa mailassa on sitä jotain. Niin myös tässä. Hyvä osuma tuntuu jossain tuolla syvällä uumenissa, kun taas heikompi osuma tärähtää saman tien hampaissa amalgaamien resonoidessa korvissa saakka. Joku voisi sanoa, että niin sen pitää mennäkin. 201:llä lyöntiä pystyy muokkaamaan huomattavasti paljon paremmin verrattuna 101:een.

Iron 201 (vas.) ja Iron 101.

Testaus:

Mailojen testaaminen suoritettiin Trackman4-lyöntianalysaattorissa. Molemmat testatut mailat olivat rautaseiskoja. Iron 101 varsi oli KBS Tour 105 S ja Iron 201 KBS Tour 130 X. Testaaja löi ensin omalla Titleistin T100 raudalla (varsi Project X 6.5), jotta saataisiin mahdollisesti vertailukelpoista dataa.

Rauta-7Iron 101 (Takomo)Iron 201 (Takomo)T100 (Titleist)
Mailanpään nopeus90,6 mph88,590,8
Pallon lähtönopeus124,7 mph119,8123,8
Alakierre5181 rpm64136591
Lentomatka ilmassa166,1 m152,3156,6

Yhteenveto testaamisesta:

Takomon 101 on tarkoitettu pelaajille, jotka tarvitsevat lisää mittaa ja anteeksiantavuutta lyönteihinsä. Testaaja ei ole villeimmissä unissaankaan kuvitellut lyövänsä rauta-7:lla jopa 173 metrin siivuja. Kysymyksessä on täysin erilainen maila kuin vaikkapa testaajan omat mailat, joten niiden vertaaminen ei ole edes mielekästä.

Iron 201 testaamisen kohdalla peräkkäisiä lyöntejä oli tullut jo useampia, joten mailanpään nopeus tippui hieman testin aloituksesta. Tämä hankaloitti suorien viivojen vetämistä ja vertaamista Titleistin T100:aan, mutta oletuksena voidaan todeta, että hämmentävän yhteneväiset mailat ovat kyseessä.

Arvio mailoista:

Takomon raudoissa on reilusti potentiaalia. Tämän hetken ainoa ongelma on, että brändi on niin tuntematon. Tulevat vuodet näyttävät, löytävätkö golfarit Takomon pariin. Verrattuna suurten merkkien vastaavanlaisiin mailoihin Takomo pesee ne kaikki yhdessä, mutta merkittävässä kategoriassa. Nimittäin rautasettien hinta on puolet siitä mitä muilla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje