Aluemyyntipäällikkö Juho-Pekka Palamaa muistuttaa, ettei FootJoyn uusia, alkuperäisiä tuotteita voi ostaa mistään alle puoleen hintaan.
Piratismi on levinnyt kaikkialle maailmaan, missä on kaupallista toimintaa. Golfteollisuuden riesana ovat jo kauan olleet Kiinassa valmistetut väärennetyt tuotteet, joita kaupataan aitoina muun muassa verkkohuutokaupoissa.
Acushnet Companyn brändeihin kuuluvan FootJoyn toimintaa ovat viime aikoina häirinneet eri puolilla maailmaa avatut verkkokauppasivustot, joilla ei ole mitään tekemistä merkin virallisia tuotteita valmistavan yhtiön kanssa.
Suomessa FootJoyn nimissä laitonta verkkokauppaa harjoitetaan nettiosoitteessa footjoyfinland.com.
”Olemme olleet mainitusta sivustosta yhteydessä pääkonttoriimme. Siellä on erikseen piratismin torjuntaan keskittyvä osasto, joka sulkee tällaisia sivustoja”, sanoo Acushnet Companyn aluemyyntipäällikkö Juho-Pekka Palamaa.
Hän on vakuuttunut, ettei Suomessa avatulta feikkisivustolta tuotteita ostavat kuluttajat tule saamaan vastineeksi alkuperäisiä ja aitoja Acushnetin valmistamia tuotteita.
”Tällainen toiminta on valitettavaa. Suomessa emme pysty tekemään huijaussivustolle mitään. Pääkonttorissa huolehditaan sulkemisen ohella asian juridisesta puolesta. Näissä on vain se ongelma, että kun yksi sivusto suljetaan, saman tien avataan kymmenen uutta.”
Tuollaisia sivuja on helppo tehdä. Lyödään vain kuvat esille ja sitten odotetaan, että ihmiset menevät ansaan.
Suomessa avatun FootJoyn feikkisivuston epämääräinen kieli ja ulkoasu paljastavat nopeasti, ettei yksi lajin suurimmista brändeistä ole verkkokaupan taustalla.
”Tuollaisia sivuja on helppo tehdä. Lyödään vain kuvat esille ja sitten odotetaan, että ihmiset menevät ansaan”, Palamaa harmittelee.
Pieni tutkimusmatka osoittaa, että FootJoyn nimissä vastaavia sivuja on avattu monessa maassa. Osa niistä on saatu jo suljettua. Sivustoilla kaupataan useita tuotteita, joita ei edes ole saatavana Euroopan markkinoilla. Laittoman verkkokaupan tuotekuvat on otettu FootJoyn USA:n sivustolta.
”Tässä pätee vanha sääntö: kannattaa suhtautua epäileväisesti, jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. On selvää, ettei FootJoyn uusia tuotteita voi ostaa mistään alle puoleen hintaan”, Palamaa tähdentää.
Hän muistuttaa, ettei FootJoylla, Titleistillä tai muullakaan Acushnetin omistamalla merkillä ole Suomessa toistaiseksi sellaista nettiportaalia, josta pystyisi tilaamaan yhtiön tuotteita suoraan Suomeen.
”Titleistin ja FootJoyn Ruotsin sivuilta ostaminen onnistuu. Se on lähin paikka, josta voi tehdä tilauksia kotimaahan. Olemme jossain vaiheessa avaamassa Eurooppaan EU-sivuston Acushnetin tuotteille.”
Palamaa arvelee, että FootJoyn nimissä olevan laittoman verkkokaupan tuotteet tulevat Kiinassa toimivista piraattitehtaista. Materiaalit eivät täytä laatuvaatimuksia ja valmistusmenetelmät ovat heikkoja, takuista puhumattakaan.
”On hyvä tiedostaa, ettei aitojen tuotteiden valmistaja voi korvata huijaussivuilta tehtyjä tilauksia.”
Acushnet Company ei paini yksin ongelman kanssa. Suurimmat golfvälinevalmistajat ovat liittoutuneet keskenään lyödäkseen piraattitoiminnalle kapuloita rattaisiin. Ne tekevät Kiinassa yhteistyötä paikallisen poliisin kanssa, ja ratsioissa on saatu suljettua isojakin väärennettyjä välineitä valmistavia tehtaita.
Laitonta toimintaa ei ole kuitenkaan onnistuttu tyrehdyttämään, sillä uusia piraattitehtaita ja verkkosivustoja avataan sitä mukaan, kun entisiä kaadetaan.
Lue seuraavaksi: Tiukkoina aikoina omista harrastuksista ei ensimmäisenä tingitä