26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Tiukkoina aikoina omista harrastuksista ei ensimmäisenä tingitä

KauppaTarina palvelee asiakkaitaan Siilinjärvellä sijaitsevan TarinaGolfin yhteydessä.

Materiaalien ja rahtien kallistuminen on odotetusti nostanut välineiden hintoja.

Inflaatio, korkojen nousu ja energian kallistuminen ovat pitäneet myös golfalaa varpaillaan. Loppuvuodesta pohdittiin kuumeisesti, miten yleinen taloudellinen epävarmuus heijastuu muutaman huippukauden jälkeiseen aikaan kentillä ja golfbisneksessä.

Koronan iskiessä kenelläkään ei ollut käsitystä, miten pandemia vaikuttaisi golfharrastukseen. Lopulta kävi niin, että golfia pelattiin – ja paljon. Golfin kaltainen ulkolaji, jossa on helppo pitää riittävät turvavälit, oli monelle luonnollisin ja paras tapa harrastaa liikuntaa.

Yksi lajin suhdanneherkimmistä sektoreista on viimevuosina kirjavia aikoja elänyt golfkauppa. Koronan alettua pelättiin, että tavarat jäisivät golfliikkeiden hyllyille. Kun harrastajat rynnistivät ennennäkemättömällä tavalla kentille, kävikin niin, että monet tuotteet loppuivat kesken, eikä uusia saatu edes kuukausien odottelun jälkeen.

Tämänhetkisellä tilanteella on hieman toisenlaiset kasvot. Siinä missä jälleenmyyjät reagoivat viime kauteen koronavuosista oppineina isoilla ennakko-ostoilla, on alkavaan kauteen valmistauduttu hieman varovaisemmin.

Golfmessut signaali paremmasta

Välinekauppiaat tekivät vähemmän ennakko-ostoja, ja vielä alkuvuodesta oltiin aidosti huolissaan golfkaupan näkymistä.

”Talvella oli hyvin epävarmat tunnelmat. Maalis-huhtikuun vaihteessa pidetyt Golfmessut olivat kuitenkin signaali paremmasta. Ihmisiä oli Helsingin Messukeskuksessa paljon, ja välineuutuudet herättivät kiinnostusta”, Callaway Golfin aluemyyntipäällikkö Mikael Juslin sanoo.

Callaway Golfin aluemyyntipäällikkö Mikael Juslinin mielestä kesäkuussa ollaan viisampia tämän kauden golfkaupan tilanteesta.

Nyt kun tavaraa on saatu liikkeisiin, on kauppa käynyt jälleenmyyjiltä saatujen tietojen mukaan hyvin. Kauppiaat ovat tehneet näkymien kirkastuttua myös lisätilauksia. Tosin on hyvä muistaa, että innokkaimmat välineiden vaihtajat ovat aina ajoissa liikkeellä.

”Vielä on varhaista tehdä pidemmälle vietyjä johtopäätöksiä välinekaupan tilanteesta. Avainkysymys on, millainen on isomman harrastajamassan reaktio hankintoihin, kun kauden ensimmäinen kuukausi on pelattu. Kesäkuu kertoo jo enemmän”, Juslin toteaa.

Myös välineiden kallistumista on osattu inflaation puristuksessa odottaa. Esimerkiksi Callawayn edellinen uutuusdraiveri Epic maksoi markkinoille tullessaan 599 euroa. Uusimman mallin, Paradymin, suositushinta on 649 euroa.

Hintojen nousupaineet suuremmat uutuusmalleissa

Niin sanottuihin Players Distance -rautoihin kuuluvan Callaway Rogue ST Pron suositushinta on 160 euroa kappaleelta, mutta samassa kategoriassa olevan Paradym-raudan hinta on 57 euroa enemmän. Hintojen nousupaineet luonnollisesti kohdistuvat enemmän uutuuksiin kuin jo viime vuonna markkinoilla olleisiin malleihin.

Ping söi pitkään omasta katteestaan, ennen kuin hintojen nousu välittyi kuluttajahintoihin

Hintojen kohoamisesta huolimatta Juslin on luottavainen välinekaupan pärjäämiseen myös tämän vaikean taloudellisen tilanteen keskellä.

”Tässä ajassa on jotain samantapaista kuin 2010-luvun vaihteen taantumassa. Olin silloin Stadiumilla töissä, ja urheilutuotteet kävivät todella hyvin kaupaksi. Kun on tiukkaa, niin silloin nähtävästi satsataan omiin harrastuksiin ja tingitään matkoista, auton hankinnasta ja muista isommista hankinnoista”, Juslin miettii.

Pingin edustaja Taru Åkesson näkee, että sähkön hinnan maltillistuminen on rohkaissut harrastajia välineostoksille.

Pingin välineet ovat kallistuneet hieman enemmän kuin Callawayn tuotteet. Uutuusdraiveri G430 on satasen edeltäjäänsä kalliimpi ja merkin rautamalleihin on tullut keskimäärin 30–40 euroa lisää hintaa.

Välineiden hintojen nousulle on perusteensa. Teräksen ja volframin hinta on kohonnut vuodesta 2020 noin 30 prosenttia ja titaanin hinta on jopa kaksinkertaistunut. Pakkausmateriaalit maksavat 50 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta sitten. Kontit ja rahtimaksut ovat nousseet lähes 200 prosenttia.

”Materiaalit ja rahdit ovat nyt selvästi kalliimpia, mikä ei tässä ajassa yllätä. Ping söi toisaalta pitkään omasta katteestaan, ennen kuin hintojen nousu välittyi kuluttajahintoihin”, sanoo Pingin Suomen edustaja Taru Åkesson.

Kevään edetessä Partaselle on tullut positiivinen tunne välinekaupan kohdalla.

Hän sanoo, että Pingin suurimmilta jälleenmyyjiltä tulevien tilausten perusteella harrastajat ovat rohkaistuneet ostoksille. Åkesson arvelee, että eniten tähän vaikuttaa sähkön hinnan maltillistuminen.

Parempi saatavuus

Ping on huolehtinut, että sen tuotteita saa jälleenmyyjiltä nyt paremmin kuin muutamana aikaisempana vuotena, jolloin korona ja kova kysyntä aiheutti tuotanto-ongelmia.

”Olemme hieman rajoittaneet isoimpia ennakko-ostoja. Tällä varmistamme, että myös pienemmillä asiakkaillamme riittää valikoimaa.”

Pete Partasella on riittänyt paljon custom fit -asiakkaita.

Siilinjärvellä Tarinagolfin yhteydessä shopia pyörittävä Pete Partanen kertoo miettineensä tulevaa kautta huolestuneena, koska ihmisillä on paljon enemmän menoja välttämättömyyksiin kuin aiemmin.

”Onhan tämä saanut pohtimaan kaikenlaista, kun Suomi on ollut taantuman partaalla. Suurimmalle osalle harrastajista golf on kuitenkin intohimon kohde. Heillä on niin vahva imu lajia kohtaan, että rahat kaivetaan kausimaksuun vaikka kiven silmästä.”

Kevään edetessä Partaselle on tullut positiivinen tunne myös välinekaupan kohdalla. Varmasti on niitä, jotka lykkäävät tälle vuodelle kaavailtua draiverin tai rautojen hankintaa, mutta custom fit -palvelun kysyntä on yllättänyt savolaiskauppiaan.

Uutuuksia mennyt odotuksiin nähden hyvin kaupaksi

”Mailasovituksia on ollut talven aikana paljon, mikä johtuu pitkälti siitä, että Kuopion keskustaan avattiin golfsimulaattorikeskus. Custom fit -toimintaa on ollut itsellä saman verran kuin parhaimmillaan ja puumailojen fittauksien osuus on kasvanut. Uutuuksia on mennyt odotuksiin nähden hyvin kaupaksi”, hän sanoo.

KauppaTarina toimii Callawayn, Mizunon, Pingin, TaylorMaden ja Titleistin välineiden jälleenmyyjänä.

Partanen on samoilla linjoilla Juslinin kanssa todetessaan, että kauden pitää päästä ensin kunnolla vauhtiin, jotta myyntinäkymistä voidaan tehdä syvällisempiä johtopäätöksiä. Kenttä Tarinaharjussa avataan tänä viikonloppuna.

Lue seuraavaksi: Callaway rakensi titaanista ja volframista pitkälyöntiset raudat, mutta niiden hankinta vaatii syviä taskuja

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje