16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Gripeillä on väliä

Sadekelillä testataan grippien pitävyys. © Getty Images

Kuka tahansa ”todellinen” golfari on sitä mieltä, että hänen mailojensa gripit ovat yhtä tärkeät kuin niiden varret tai lavat. Gripit vaikuttavat siihen miltä maila tuntuu ja jopa siihen, miten pallo reagoi osumassa. Kysykää vaikka Ryan Moorelta, joka väitti Travelers Championshipin jälkeen, että hänen viime aikojen epätasainen pelinsä johtuu siitä, että hänen grippejään oli käännetty 2-3 astetta suljetummaksi. Muutos oli Mooren mukaan aiheuttanut sen, että lapa sulkeutuu osumassa enemmän kuin hän haluaisi.

Toisin sanoen, jos haluat sekoittaa golfarin pelin, vaihda hänen mailoihinsa gripit, joista hän ei pidä.

Grippi on ainoa varuste, jonka kanssa pelaaja on svingin aikana kosketuksissa. Sen merkitys on merkittävä. Siinä missä gripit merkkaavat harrastajille vain mailan osaa, josta pidetään kiinni, ammattilaiset ovat pilkuntarkkoja niiden koosta, painosta, materiaalista ja asennosta.

Noin kolmas PGA Tourin pelaajista, kuten Moore, on tarkka siitä, että gripit on asennettu juuri oikeaan asentoon, mutta gripin koko on silti yleensä se kaikkein tärkein tekijä. Liian paksu grippi voi rajoittaa käsien liikettä ja aiheuttaa slaissia. Liian ohuet gripit taas voivat lisätä käsien liikettä ja aiheuttaa ilkeitä hookkeja. Joillain on taipumus liioitellakin asian suhteen. Esimerkiksi Bubba Watson on laitattanut grippiensä alle 11 kerrosta teippiä saadakseen parhaan mahdollisen tuntuman mailoihinsa.

Koko on kuitenkin vain yksi osa grippiyhtälössä. Painolla on myös suuri rooli. Jos vaihdat gripit, jotka painavat kymmenenkin grammaa enemmän kuin entiset, huomaat muutoksen tuntumassa. Gripeillä voi olla vaikutusta myös varren jäykkyyteen. Jos stiffin varren pehmeän kumigripin vaihtaa kovaan punosgrippiin (cord grip), varsi muuttuu vieläkin jäykemmäksi.

Punosgripeistä puheen ollen, jotkut pelaajat eivät tyydy niihin sellaisenaan. He ottavat hiekkapaperia ja hiovat gripit vielä pehmeämmiksi. Esimerkiksi Rocco Mediate on tehnyt näin jo vuosia.

Sitten on pelaajia, kuten Bryce Molder, joiden vasen käsi on pienempi kuin oikea. Ero johtuu lapsuusajan sairaudesta ja aiheuttaa ylimääräistä pohdintaa grippien kanssa.

”Mitä ylemmäksi gripissä mennään, sitä paksummaksi se muuttuu”, selittää Molder. ”Minä yritän kääntää sen toisinpäin. Alhaalta katsottuna ensimmäisen tuuman matkalla gripin alla on viisi kerrosta teippiä, seuraavan tuuman alla 4, sitten 3, 2 ja 1. Näin grippi on melko tasainen koko matkalta.”

Molderin erikoinen tapa teipata grippinsä sai alkunsa hänen valmentajansa suosituksesta. ”Ensin en uskonut, että sillä olisi merkitystä, mutta sitten se alkoikin tuntua hyvältä”, Molder kertoo.

Teksti E. Michael Johnson

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje