23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Golfpiste testaa: pelaanko sopivalla pallolla

Analysaattori listaa muun muassa pallojen lento-ominaisuuksia ja rulliominaisuuksia. Oikealla olevista "kellotauluista" säädetään pallolta toivottuja ominaisuuksia, kuten lähipeli- ja sivukierrekontrollia. Kuva: Pasi Kokko

Olen pelannut usein Titleistin Pro V1:llä. Aina kun palloja on eteen halvalla tullut tai järvipalloista on hyväkuntoisia löytynyt. Samoista laareista ovat kelvanneet myös Pro V1X:t ja Titleistin NXT tourit. Toki olen pelannut myös muilla pehmeillä palloilla, kuten Callawayn Big Bethalla, jossa oli hyvä hinta-laatusuhde. Pro V1:ssä on kuitenkin ollut jotain, joka on aina houkutellut minua. Palloissa on ollut pehmeä ote ja ne ovat lentäneet kohtuullisen hyvin, liian pehmeiltä ne eivät ole tuntuneet. Lisäksi niillä pelasi moni huippupelaaja. Esikuvien pallovalinnat saivat juniorinkin miettimään, josko pelaisi pallolla, jolla on monia majoreita voitettu.

Vantaanportin Golf Centerissä on ollut jo jonkun aikaa FlightScope-analysaattori. Vehje on alunperin tarkoitettu mailojen sovittamiseen pelaajalle, mutta ohjelmistosta löytyy myös pallojen tietoja, joten sillä voi etsiä itselleen sopivaa palloa. Robotti on läiminyt draiverilla lähes kaikki markkinoilla olevat pallot, joiden tiedot ohjelmistosta nyt löytyvät.

Draiveri käteen ja kokeilemaan. Ensimmäisen hyvän draivin jälkeen pallot ovat jo vertailtavissa. Ruudulla näkee pitkän listan erimerkkisiä palloja, joille ilmoitetaan lentopituudet, rullit ja sivukierteet lyömälläni draivilla. Kärjessä ei näy Pro V1:stä. Palloni löytyy vasta listan loppupäästä, olisin siis voinut saada lisää pituutta, jos olisin käyttänyt esimerkiksi Taylor Maden Burner -palloa, jota kone minulle tarjoaa.

Mielenkiintoisen analysaattorista tekee se, että pelaaja voi esittää tulevalle pallolleen toiveita. Säädöillä voi etsiä esimerkiksi pehmeämpää palloa, jolla griinin ympärystässä saa parempaa otetta palloon. Lisäksi säädöillä voi hakea kovempaa, pidemmälle lentävää palloa, tai palloa, jonka sivukierteet ovat paremmin hallittavissa.

Josko kädessäni oli liian löysävartinen draiveri? Analysaattori on tehty juuri draiveja silmälläpitäen. Otetaanpa tiukempaa vartta käyttöön. Ei auta, kärki ei muutu ja Pro V1 on edelleen kaukana minulle suositeltavista palloista. Kovempaan palloon en haluaisi siirtyä. Etsimme minulle pehmeää palloa, joka kuitenkin lentäisi kohtuullisen pitkälle. Kone suosittelee minulle Callawayn Tour ix -palloa ja Niken Tour Onea. Ne ovat kahden kärki. Neljännelta sijalta löytyy Preceptin Lady.

”Tuo Lady löytyy monien hiukan pidemmälle lyövien listalta. Silti pallo ei monille kelpaa” analysaattoria käyttelevä Pia Koivuranta kertoo. Veikkaan, että nirsoilun syy löytyy pallon nimestä.

Kolmantena omalla listallani pehmeistä palloista on Taylor Maden Red. Sillä pallolla Pia Koivurantakin on pelannut. Nykyisin Golf Centerissä työskentelevä entinen kilpapelaaja oli yllättynyt siitä, kuinka löysi oman lempipallonsa suositeltavien kärkipäästä. Koivurannan oma tuntuma oli ollut parempaa kuin minun.

Joudunko siis vaihtamaan palloa? Varastossa lojuisi vielä alelaarista reilu tusina Pro V1:iä. Olen sen verran teknologiauskovainen, että analysaattorin tulokset saavat minut ensi kerralla pallohyllyn kohdalla miettimään ainakin kahdesti. Ja onhan Callawayn ja Niken palloilla niitä majoreitakin voitettu.

Palloanalysaatori maksaa Golf Centerissä kymmenen euroa käynniltä.

Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje