23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ympäristölautakunnalle esitetään Vantaan Golfpuistoa koskevaa hallintopakkopäätöstä. Toimitusjohtaja Nurmi: ”Tilanne on hallinnassa.”

Vantaan Golfpuisto on mittava maanrakennushanke.

Herukkaojan tulviminen työmaan pohjoisreunalla on saanut Vantaan ympäristöviranomaiset liikekannalle. Onko kenttähanke vaarantumassa?

Vantaan Golfpuiston 18-reikäisen kentän valmistumista on odotettu suurin toivein. Projekti on rikkonut kenttärakentamisen hiljaisuuden ja täydentämässä ruuhkaisimman Suomen golftarjontaa. Myös pay and play -mallille suurelta osin rakentuva toimintamalli tuo lisäväriä golfharrastuksen vaihtoehtojen palettiin täysimittaisilla kentillä.

Vuoden 2017 aikana taivaalle alkoi kuitenkin kerääntyä pilviä kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti.

Kenttäprojektia on merkittävältä osin rahoitettu alueelle ajetulla maa-aineksella. Suurten maamassojen eläminen on vuodesta 2016 lähtien aiheuttanut aika ajoin ongelmia ja johtanut kentän läpi kulkevan Herukkaojan tukkeutumiseen ja tulvimiseen. Aikataulutkin ovat venyneet.

Ympäristölautakunta kokoontuu tänään

Vantaan kaupungin ympäristökeskus on vuoden 2017 aikana puuttunut mittavia alueita vallanneeseen tulvimiseen, mutta Vantaan Golfpuisto Oy ja sen käyttämä urakoitsija eivät ole määräaikaan mennessä pystyneet ratkaisemaan ongelmia. Huolta on aiheuttanut esimerkiksi se, että tulvien on pelätty vaarantavan Natura-ohjelmaan kuuluvan Vestran luonnonsuojelualueen monimuotoisuuden.

Tammikuun 3. päivänä pidetyn katselmuksen jälkeen ympäristökeskus on päättänyt esittää tänään (31.1.) kokoontuvalle ympäristölautakunnalle vesilain perusteella hallintopakkohakemuksen tekemistä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tulvahaitan poistamiseksi.

Vantaan Golfpuisto Oy:n toimitusjohtaja Ville Nurmi, mitä hakemuksen mukainen päätös käytännössä tarkoittaisi?

”Se voisi esimerkiksi antaa Vantaan kaupungille mahdollisuuden hankkia toisen urakoitsijan tekemään vaaditun työn nykyisen urakoitsijan kustannuksella.”

Kuinka tilanne on viime aikoina kehittynyt?

”Tulvatilanne on onneksi nyt ohi. Urakoitsijan toimenpiteillä vedenpinnan lasku saatiin alkamaan marraskuun kolmannella viikolla ja lopullisesti ongelmat saatiin poistettua tammikuun puolessa välissä.”

Nurmi kertoo tulvaongelman pitkittymisen johtuneen osittain virhearviosta.

”Ratkaisua vesien hallittuun työmaanaikaiseen juoksuttamiseen haettiin läpimitaltaan liian pienellä putkella. Syksyn runsaat sateet sitten vielä pahensivat ongelmaa.”

Aikataulupaineita?

Maa-ainesten liikkeet ovat heijastuneet rakentamiseen ja sen aikatauluihin muillakin tavoilla. Esimerkiksi yhden väylän linjausta jouduttiin jonkin verran muuttamaan mittavan sortuman vuoksi.

Alkuperäinen toimenpidelupa 18-reikäiselle kentälle on umpeutumassa kevään aikana. Tuleeko siitä paineita?

”Toimenpidelupa voi lain mukaan olla voimassa vain kolme vuotta, mikä on golfkentän rakentamisessa lyhyt aika. Olemme hakemassa toimenpideluvalle jatkoa, sellaistahan tapahtuu koko ajan. Merkityksellisempää on se, että vuokrasopimuksessa projektin loppuun saattamisen takaraja on vuoden 2021 alku. Meillä on vielä kolme vuotta aikaa. Vaikka työt ovat reilusti myöhästyneet, yhden kesän pitäisi riittää kentän viimeistelyyn. Sillä ehdolla tosin, että ei ihan hirveästi sada.”

Maa-ainesten puhtaudesta pidetty huolta

Yhteistyön Vantaan kaupungin kanssa Nurmi kertoo sujuneen hyvässä hengessä, vaikka ympäristökeskuksen kanssa on tulva-asiassa jouduttu vastakkain. Yhteistyön sujuminen ei tietenkään ole yllättävää, sillä kentän valmistuminen suunnitellusti on luonnollisesti myös kaupungin edun mukaista.

”Urakoitsija ja kaupungin edustajat ovat esimerkiksi yhdessä huolehtineet tarkasta työmaalle tulevan maa-aineksen seurannasta. Meillähän on lupa tuoda alueelle vain puhtaita materiaaleja. Kaikki kuljettajien nimikirjoituksillaan vahvistamat kuormakirjat ovat olemassa ja tallessa. Väärinkäytösyrityksiäkin on matkalla tullut vastaan ja ilmi. Silloin pilaantuneet ainekset on välittömästi poistettu.”

Mitä matkaan tulleet mutkat ovat merkinneet Martin Ebertin suunnitelmien näkökulmasta?

”Martinhan pyöritteli monenlaisia ideoita ennen lopullista versiota. Viimeiseen päivitykseen ei ole tarvinnut suuremmin puuttua. Rangen paikka tosin muutettiin, koska parkkipaikan tuntumassa olevalle alueelle olisi saatu pituutta vain 215 metriä. Uusi paikka löytyi takaysin keskeltä.”

Tulvimisesta ja maan liikkeistä koituneiden sekä mahdollisista pakkotoimista edelleen koituvien ylimääräisten töiden kustannusvaikutukset eivät Nurmen mukaan rasita suoraan Vantaan Golfpuisto Oy:tä.

”Meillä on urakoitsijan kanssa sopimus, jossa maansiirto- ja pohjatyöt on määritelty tarkasti. Vastuu on heillä.”

”Tilanne on koko ajan parantunut.”

Vantaan kaupungin ympäristöjohtaja Katariina Rautalahti kertoo esittävänsä tänään kokoontuvalle ympäristölautakunnalle hallintopakkohakemuksen jättämistä aluehallintovirastolle.

”Tärkeintä on, että tilanne saadaan normalisoitumaan ja tulvien toistuminen ehkäistyä. Hyvä uutinen on se, että tilanne on syksyn tulvahuipusta koko ajan parantunut.”

Sitä, kuinka pitkä lisäviivästys mahdollisesti käynnistyvästä prosessista tulee, Rautalahti ei lähde arvioimaan.

”Se riippuu ymmärtääkseni paljon AVI:sta. Kaikki lienee mahdollista nopean käsittelyn ja usean kuukauden kestävän harkinnan välillä.”

Hallintopakkohakemus ei tarkoita sitä, että pakkotoimiin välttämättä ryhdyttäisiin.

”AVI ottaa varmasti kantaa hakemukseen ja kokonaistilanteeseen ja tekee ratkaisunsa sen pohjalta.”

Vantaan Golfpuiston ja urakoitsijan Rautalahti katsoo reagoineen ongelmiin.

”Tilannetta on nyt yritetty korjata, mutta ei nähdäkseni riittävällä tavalla.”

Ympäristölautakunnan kokous alkaa kello 17. Kokouksen päätöksistä kertova tiedote on jo tämän illan aikana luettavissa Vantaan kaupungin verkkosivuilta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje