21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Tapahtumat

Kossu Scramble liputtaa kerran kesässä hauskemman golfin puolesta

Varsin laajaksi paisunut kaverikilpailu herätti alkuvuosina joissakin harrastajissa närkästystä. Sittemmin palaute on muuttunut hauskojen teemojen siiivittämänä lähes varauksettoman positiiviseksi.

Erilaiset kaveriporukoiden keskinäiset golfkilpailut ovat hauska tapa ylläpitää vakiintunutta perinnettä ja vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta. Kisoihin saattaa myös liittyä monenlaisia rituaaleja, joita vaalitaan lähes uskonnollisella hartaudella. Osa haluaa pitää kilpailut oheistoimintoineen mahdollisimman salaisina, mutta hämeenlinnalaisen miesjoukon perustama ”Kossu Scramble” on vapaata riistaa käsiteltäväksi julkisuudessa.

Tapahtuma sai alkunsa 13 vuotta sitten, kun eräät nuoret miehet perustivat Aulangon vanhalla kentällä (nyk. Hugo-kenttä) oman golfkilpailun. Palkinnoksi jokaisen kilpailijan oli määrä tuoda tullessaan pullollinen ohrasta valmistettua suomalaista perinnejuomaa. Kilpailumuodoksi sovittiin kahden miehen tasoituksellinen scramble ja kaikki palkinnot päätettiin antaa voittajaparille.

”Aluksi kyseessä oli kahteen lähtöön mahtuvan kilpailu, joka ei sen koommin herättänyt ulospäin huomiota. Kisaan tuli parin vuoden tauko, kunnes vuonna 2007 päätimme aloittaa uudestaan”, Kossu Scramblen puuhamiehiin kuuluva Karri Salo kertoo.

Kaverukset halusivat kilpailustaan näyttävämmän ja päätyivät vuosittain vaihtuvaan pukeutumisteemaan. Pelaajamäärä kasvoi nopeasti ja kilpailijoita alkoivat koristaa mitä erikoisemmat asut ja maskeeraukset. Pelimuoto ja palkintokäytäntö päätettiin säilyttää ennallaan.

Ajan kuluessa ja tapahtuman tultua tutummaksi, suurin osa golfareista on oppinut ymmärtämään paremmin tapahtuman hengen ja siihen liittyvän huumorin.

Salon mukaan hienointa Kossu Scramblessa on koko vuoden kestävä tapahtuman spekulointi ja suunnittelu. Hallituksen tehtävänä on päättää ajankohdan lisäksi kenttä sekä kilpailun mahdolliset sääntömuutokset. Suunnittelu huipentuu teemasta järjestetyn äänestyksen tuloksen julkaisemiseen sekä peliparien arvontaan, joka järjestettiin vappuna ensimmäisen kerran suljetun Facebook-ryhmän live-lähetyksessä.

Paras ilo on jaettu ilo.

Kilpailuun lähti tänä vuonna hieman yli 40 kutsua.

”Uskoisin, että tämä tulee vakiintumaan suunnilleen 40 kaverin tapahtumaksi. Porukasta osa on todella aktiivisia harrastajia, toiset taas pelaavat kisassa vuoden ainoan kierroksensa. Eräällä pelaajalla oli osallistumisessa seitsemän vuoden tauko, mutta oli hienoa saada eksynyt lammas takaisin.”

Moni kilpailun pelaajista on aloittanut golfin tämän tapahtuman innoittamana. He ovat olleet jollakin pelaajalla caddiena ja tulleet sitten seuraavana vuonna kilpailuun mukaan. Tämän vuoden tapahtumassa osallistujia oli kaikkiaan 36.

Salo kertoo, että pukeutumisteemat ovat värittyneet vuosi vuodelta. Aiheina ovat olleet muun muassa turisti, Turkki, nahka, sutenööri, lama, autokauppias ja taiteilija. Tapahtuman ”uuden nousun” alkuaikoina ulkopuolisten suhtautuminen kilpailuun ja pelaajien pukeutumiseen oli varsin kaksijakoista.

”Eräänä vuonna muuan golfia harrastava henkilö kirjoitti meistä paheksuvasti paikallisen sanomalehden yleisönosastolle. Ajan kuluessa ja tapahtuman tultua tutummaksi, suurin osa golfareista on oppinut ymmärtämään paremmin tapahtuman hengen ja siihen liittyvän huumorin.”

Kuinka monesta kaveriporukan kisasta voi lyödä vetoa ihan oikealla pelisivustolla?

Itse kilpailussa osallistujat päättävät oman harkintansa mukaan, kuinka paljon nestettä käytetään.  Tapahtuman nimen mukaisesti kentällä on myös muutamia kossupisteiksi kutsuttavia tankkauspaikkoja, mutta tähänkään ei liity varsinaisia velvollisuuksia.

Kilpailun jälkeen pelaajat saunovat ja ruokailevat sekä osallistuvat palkintojenjakoseremoniaan.

Gorillan roolissa lienee ainakin helteisenä päivänä tukalat oltavat.

Sanoit että jokainen kilpailija tuo ohrajuomaa palkinnoksi yhden pullollisen. Eikö vähempikin riittäisi, kun kyse on kuitenkin vain palkinnosta?

”Eihän palkinnoissa ole määrällisesti mitään järkeä. Toki osa niistä kuluu kisan jälkimainingeissa ja jotkut saattavat mennä myös rikki. Tästä palkintorituaalista olemme kuitenkin halunneet pitää kiinni perinteen vuoksi. On mahdollista, että jossain vaiheessa palkintokuvio muuttuu toisenlaiseksi.”

Salo mainitsee, että vuoden aikana kehitellyistä suunnitelmista kymmenesosa etenee toteutusvaiheeseen saakka. Yksi niistä oli vuoden 2015 juhlat, jotka pidettiin kymmenennen kilpailun kunniaksi Hattulassa Pekolan lavalla.

”Saimme juhlavuoden bileisiin esiintyjiksi muun muassa JVG:n, Teflon Brothersin ja Mikael Gabrielin. Kilpailijat saivat tuoda juhliin myös ystäviään ja väkeä oli paikalla 300 henkeä. Bileisiin kuului juomatarjoilu ja tilaisuus oli kaikille ilmainen.”

Tämän vuoden kilpailu päätyi jopa erään ulkomaalaisen vedonlyöntitoimiston sivuille avoimeksi pelikohteeksi.

”Kuinka monesta kaveriporukan kisasta voi lyödä vetoa ihan oikealla pelisivustolla? Vedonlyönti on avannut kisaan ihan uusia ulottuvuuksia ja spekulaation kohteita”, Salo toteaa innostuneena.

Meidän on pakko pitää tapahtuma jonkunlaisissa raameissa.

Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat ainakin mobiiliapplikaation käyttöönotto esimerkiksi erilaisia yleisöäänestyksiä varten, kilpailun järjestäminen jossain Suomen rajojen ulkopuolella sekä tutustumismatka Koskenkorvalle Etelä-Pohjanmaalle.

”Koskenkorvan reissun voisi jonain vuonna yhdistää kilpailuun, joka pelattaisiin vaikka Ruuhikoskella – jos he meidät sinne huolivat.”

Vaikka tapahtuma on hengeltään varsin vauhdikas ja iloluonteinen, ei Salon mukaan kilpailussa ole tapahtunut koskaan suurempia ylilyöntejä. Kaikki ovat päässeet maaliin, ja kilpailun sääntöjen mukaan tulos hyväksytään, vaikka joukkueen toinen osapuoli ei osallistuisi pelitapahtumiin loppuun saakka.

Vuoden 2017 kilpailu pelattiin Linna Golfissa.

”Hämeenlinnassa on enemmänkin kaverikisoihin liittyviä perinteitä. Viittaan tällä muun muassa Timpa Cup -nimiseen kutsukilpailuun, jota ehdittiin pelata Aulangolla viidellä eri vuosikymmenellä. Me haluamme osaltamme jatkaa samankaltaista traditiota.”

Salo toteaa, että kilpailuun riittäisi paljon halukkaita tulijoita. Tämä ilmenee parhaiten kilpailupäivän iltana, kun pelaajat ovat lähteneet jatkoille kaupungin keskustaan.

”Meidän on pakko pitää tapahtuma jonkunlaisissa raameissa. Tämän kokoisella joukolla, jossa kaikki tuntevat aika hyvin toisensa, homma pysyy vielä kontrollissa. Pohjimmiltaan kyse on vain erään kaveriporukan yhteisestä pelipäivästä ja illanvietosta.”

Tämän vuoden Kossu Scramble pelattiin Linna Golfissa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kilpailussa oli ensimmäisen kerran mukana myös kopterikamerat, jotka tallensivat kisatapahtumia yläilmoista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje