28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Tapahtumat

”Lajiamme vaivaavat monet ennakkoluulot” – Hirsalassa jokaisella oli mahdollisuus kokeilla golfia oikealla kentällä

Hirsala Golfissa oli paikalla ihmisiä, jotka eivät olleet ikinä koskeneet golfmailaan.

Hirsala Golfissa pidettiin sunnuntaina matalan golfkosketuksen päivä.

Kantatie 51 johdattaa minua ja mieltäni kohti Kirkkonummella sijaitsevaa Hirsala Golfia. Tien päällä pohdin oman golftaipaleeni alkuräjähdystä 90-luvun puolivälissä Oulun Sankivaarassa. Olin onnekas, että isäni golfasi (ja golfaa edelleen) ahkerasti jo tuolloin. Muuten en ole edes varma, milloin olisin golfkentälle tieni löytänyt, jos milloinkaan. Nuoruusvuosien laajasta kaveripiiristä ainoastaan kaksi pelasi lisäkseni golfia.

Hirsalan klubitalolle päästyäni meneillään on päivä, jolloin ihan jokaisella on mahdollisuus saada proiden opastusta rangella, ja päästä sen jälkeen kokeilemaan ohjatusti golfia oikealla kentällä. Tapaan ensitöikseni Hirsalassa tänä vuonna toimitusjohtajana aloittaneen Essi Liljemarkin.

”Yksi golfalan haasteista on jäsenmäärien selvä lasku. Jos halutaan saada uusia pelaajia ja erityisesti nuoria lajin pariin, täytyy järjestää matalan kynnyksen tilaisuuksia”, Liljemark sanoo.

Golf lajina on jo useamman vuoden eri tahojen toimesta yrittänyt karistaa vahvaksi pinttyneitä käsityksiä elitistisestä ja vain harvojen ulottuvissa olevasta vapaa-ajan vietteestä. Hirsalassa halutaan näyttää suuntaa modernista ajattelutavasta.

”Lajiamme vaivaavat monet ennakkoluulot. Useat ajattelevat, että golfia pitää osata hyvin voidakseen pelata, eikä sen vuoksi uskalleta tulla kokeilemaan. Etikettiasioiden vuoksi joku saattaa myös kokea, että ei sellaisenaan ”kelpaisi” golfin pelaajiksi. Näitä ennakkoluuloja haluamme romuttaa ja järjestää helppoja mahdollisuuksia tulla kokeilemaan, kuinka rento ja mukava laji golf on.”

Tunnistan Liljemarkin sanat. Omassa kaveripiirissäni on ollut useampikin, joka on mieltänyt golfin olevan hankala laji aloittaa esimerkiksi juuri siksi, kun ei ole ikinä koskenut golfmailaan eikä käynyt golfkentällä. Olen ehkä hieman naiivisti verrannut lajin aloittamista siihen, että voihan juoksemisenkin aloittaa, vaikka ei ole ikinä pitänyt lenkkareita jalassa tai käynyt lenkkipolulla.

Rangella Hirsalan prot Nigel Miller ja David Brumpton ottavat jokaisen aloittelijan ystävällisesti vastaan. Jutustelen tuokion hyväntuulisen Millerin kanssa ja hänkin liputtaa ehdottomasti tämän päivän konseptin puolesta.

”Annamme tässä pari vinkkiä aloittelijoille. Turha alkaa käymään kymmentä eri juttua läpi. Sitten he saavat mennä kokeilemaan kentälle, jolloin ensikosketus on aidompi ja pontevampi kuin pelkästään rangella lyöminen. Ei-pelaavat kokevat golfin varmasti tylsäksi katsoessaan sitä vierestä, mutta päästessään itse pelaamaan mieli voi muuttua.”

Nigel Miller (toinen vas.) ja David Brumpton (oik.) jakoivat lajitietämystään pelaajille.

Millerin rento lähestymistapa aloittelijoihin on omiaan vapauttamaan tunnelman ensimmäistä kertaa golfmailoihin koskevien untuvikkojen kanssa. Muutamia pariskuntia ja kaveriporukoita on tarttunut Hirsalan syöttiin ja tullut ennakkoluulottomasti kokeilemaan, mitä tämä golf nyt oikein onkaan.

Kerron Liljemarkille omista havainnostani, että golfkentillä ei juurikaan tyttöjä tai nuorehkoja naispelureita näy.

”Alalla on tehty tutkimusta jäsenmäärien suunnista ja pelaajistosta. Keskimääräinen ikä on nousussa ja sukupuolistuminen on selkeästi havaittavissa. Golf näyttää olevan poikien ja miesten peli kaikissa ikäryhmissä”, Liljemark kertoo.

Aloittelijalle 18 reikää tuntuu todennäköisesti ultramaratonilta. Puolikas kierroskin voi olla liikaa. Hirsalassa kenttä on jaettu 4–5 reiän jaksoihin, joka on varmasti sopiva määrä nähdä ja kokea hankalaa, mutta erittäin palkitsevaa peliä.

Nuorten aikuisten porukka on saapunut Hirsalaan viettämään mukavaa sunnuntaipäivää. Tässä porukassa näyttäisi olevan tilanne, että miehet ovat jo golfareita ja naiset ovat koskeneet ehkä pari kertaa mailaan, jos sitäkään. Rangen ja lounaan jälkeen he ovat valmiita testaamaan taitonsa erinomaisessa kevätkunnossa olevan Hirsala Golfin ensimmäisillä väylillä.

Lotta Nisula ei ole koskaan aikaisemmin ennen tätä päivää koskenutkaan mailoihin tai käynyt golfkentällä. Asenne täysin uutta lajia kohtaan on kuitenkin utelias. Heti ensimmäisessä tiiboksissa hän kyselee kupissa olevien tiinpätkien merkitystä pelissä. Mukana oleva poikaystävä Eero Kaarlehto on innokas kertomaan asian ja muutenkin opastamaan mielitiettyään lajin saloihin.

Samassa ryhmässä pelaava Nea Matilainen omistaa green cardin, mutta pelikertoja ei ole juurikaan tullut. Ryhmän isäntänä toimii Hirsalan kenttähenkilökuntaan kuuluva Mikke Merinen, joka lupsakalla otteellaan muun muassa kertoo, mitä keskellä kenttää olevat valkoiset, keltaiset tai punaiset lätkät tarkoittavat.

Nea Matilainen, Juho ja Iisa Koskenkorva, Eero Kaarlehto, Lotta Nisula ja Mikke Merinen valmiina starttaamaan pelit Hirsalassa.

Nisula on muutaman lyönnin jälkeen päässyt jo väylän puoliväliin. Nyt lyönti lähtee pahaenteisesti metsää päin, mutta pallo kimpoaa puusta takaisin keskellä väylää.

”HÄÄÄH!? Siis tulikse tosta puusta tohon kentälle? Miten se on mahdollista?”, Nisula nauraa ja ihmettelee.

Hän on jo selvästi elämänsä ensimmäisellä golfväylällä oppinut käyttämään puita hyväkseen, kuten todellisen pelurin kuuluukin.

Porukka pääsee yllättävän joutuisasti griinille ja puttaustyöskentelyyn. Ennen kulmaraudan käyttöä Nisula kaivaa griinihaarukan taskustaan ja utelee jälleen sen käyttötarkoitusta. Hänen onnekseen kysymys osuu isäntä Meriselle kuin tilli puutarhaan. Lähes kädestä pitäen Merinen näyttää täydellisen suorituksen pallon alastulojälkeä paikatessaan. Kaupan päällisiksi tulee napakka infopläjäys Hirsalan viheriöillä käytettävästä rönsyrölli ruohosta, ja sen ominaisuuksista.

”Aa, eli tää on vaan niinku garden-hommiin”, Nisula toteaa griinihaarukastaan.

”Joo. Just näin”, Merinen vastaa.

Mikke Merinen näyttää alastulojäljen paikkaamisen. Lotta Nisula seuraa uteliaana vieressä.

Tällaiseen peliryhmään pääseminen on aloittelijoille suorastaan lottovoitto. Mikäli aloittelevat golfarit pääsisivät heti alussa pelaamaan näin asiantuntevaan ryhmään, niin taivas varjele millaisia pelureita Suomeen saataisinkaan.

Iloisella mielellä oleva porukka avaa Hirsalan kakkosväylän par-3:n ja jatkaa matkaa kohti uusia elämyksiä. Heidän modernin rennosta suhtautumisesta peliin aion ottaa jotain mukaan omaankin mentaliteettiini seuraavalle kierrokselle.

Kakkosväylälle tulee hetken kuluttua kolmihenkinen ryhmä, joka on samaa kaveriporukkaa edellä menevien kanssa. Jasmin Jokinen on tullut kokeilemaan golfia kihlattunsa Joonas Heinisen ja Frans Ritalan kanssa. Heininen on heti kättelyssä juttutuulella.

Jasmin Jokinen, Joonas Heininen ja Frans Ritala nauttivat Hirsalan golfpäivästä täysin siemauksin.

”Olen pelannut juniorista saakka golfia ja Jasmin on nyt neljä vuotta kiertänyt caddienä mukana. Tai kuten hän itse asian ilmaisee, palvelijana mukana. Aika oli viimein kypsä tulla kokeilemaan siipien kantavuutta kentällä. Seuraavana viikonloppuna hän meneekin sitten jo alkeiskurssille ja tämä on hieno mahdollisuus kokeilla pelaamista ennen kurssia”, Heininen kertoo pariskunnan golftarinaa.

”Odotan, että saan hänestä elinikäisen golfkumppanin. Tarkoittaa varmaan myös sitä, että tulevaisuudessa saa pelata hyvällä omallatunnolla enemmän. Nyt tämä on ollut vain minun harrastus, eikä aina ole niin suopeasti suhtauduttu, jos lähden kuudeksi tunniksi golfaamaan. Uskon, että minunkin kierrosmääräni nousevat jatkossa”, Heininen jatkaa.

Herrasväki on tuonut siis daaminsa pelaamaan. Fransinkin tyttöystävä olisi ollut todennäköisesti mukana, mutta hän on parhaillaan Espanjassa.

Jasmin Jokinen osoitti puttitaitojaan Hirsalan liukkailla kevätviheriöillä.

Jasmin pääsee pienen metsä -ja bunkkerikäynnin jälkeen puttaamaan. Parin putin jälkeen jäljellä on enää parimetrinen kilkautus.

”Laita nyt sisään, kun kuvakin näköjään otetaan”, Heininen heittää kihlatulleen.

Pieni tsemppaus tuottaa tulosta. Täydellinen kovaa ja keskelle -tyyppinen putti kolahtaa reikään ja hyväntahtoiset naurut saadaan päälle.

Ryhmä jatkaa edellisen perään ja minä siirryn autooni Kantatie 51:lle miettimään päivän antia. Jos itselläni golfin aloittaessani ei juuri kavereita pelannut, näytti tämän päivän parissa ryhmässä olevan heti valmis ystäväporukka nauttimaan golfin tarjoamista tunteista. Ja mikä parasta, golfkentälle tulemisen kynnys oli erittäin matala. Pitkin päivää Hirsalassa vierailleista ihmisistä huokui iloisuus ja hetkestä nauttiminen. Aivan kuten Hirsala Golfin henkilökunnastakin.

Kansallinen Golfviikko on tänä vuonna 9.–16.6. Tuolloin useassa seurassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten avoimia kokeiluja, hauskoja leirejä, puistogolfia, futisgolfia, speedgolfia ja kaikenlaista muuta. Viime vuonna 70 yhteisössä järjestettiin yli 200 tapahtumaa.

Golfliiton vallitseva teema, mun tapa pelata, on kiinteästi läsnä viikon aikana.

Varsinkin sunnuntaina 9.6. on useampia naisille suunnattuja tapahtumia. Tässä muutama poiminta:

Hyvinkään Golf: Klo. 10-13 avoimet ovet kaikille golfista kiinnostuneille naisille. Tarjolla golfopastusta, lyöntikokeiluja rangella ja par3-kentällä, puttikisa ja kenttään tutustumista.

Tawast Golf: Kahden hengen scramble naisille. Kilpailu on suunnattu myös aloittelijoille ja vähemmän pelanneille.

Rantasalmi Golf: Ladyt kutsuu kaksi miestä kolmihenkisiin joukkueisiin. Pelimuotona texas scramble.

Kytäjä Golf: Rusettiscramble Kytäjällä. Ilmoittautuneista arvotaan sekaparit.

Lähiviikkoina kannattaa seurata oman seuran tai oman kaupungin golfseuran tiedotusta ja pysyä näin kartalla, mitä Kansallisen Golfviikon aikana tapahtuu.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje