23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Tapahtumat

Enhager sytytti kuulijansa

Kjell Enhagerin yli kolmetuntiseksi venynyt luento ei jättänyt ketään kylmäksi. Kuva: Anna Pohjola

Kjell Enhager kävi Suomessa edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin kohdeyleisönä oli vain golfvalmentajat ja maan eturivin pelaajat. Tällä kertaa golfammattilaisten järjestö Suomen PGA, Golfliitto sekä Suomen Golfpiste Oy järjestivät erikseen kaikille halukkaille mahdollisuuden päästä kuuntelemaan ansioitunutta mentaalivalmennuksen erikoisosaajaa aiheesta: ”Difference that makes the difference”.

Vaikka Enhager on toiminut työssään hyvin paljon golfin pelaajien kanssa, on hänellä nykyään kysyntää kaikenlaisissa instansseissa. Eri urheilutahojen ohella mm. liike-elämä, puolustusvoimat ja Göteborgin ooppera ovat vaikuttaneet siihen, että Enhagerista on tullut ajan saatossa yksi Ruotsin suosituimmista luennoitsijoista.

Otavamedian päätalolle saapuneiden kuulijoiden joukosta enemmistö oli tullut paikalle golfharrastuksensa innoittamana: tiedämmehän, kuinka usein peli katoaa, vaikka itse pallon lyömisen osalta asioiden pitäisi olla kunnossa. Mutta mahtui yleisön joukkoon myös jonkun verran muiden lajien harrastajia ja valmentajia tai muuten vain aiheesta kiinnostuneita.

Hyvissä ajoin ovesta sisään astuneilla Marja Smedberg-Hakasella ja hänen tyttärellään FionaHakasella oli ennen luennon alkamista selvät toiveet illan esityksestä: ”Mentaalivalmennus on meitä kiinnostava aihe. Onhan golfissa niin moni asia kiinni korvien välistä”, Nordcenter Golf & Country Clubin naisten kapteenina toimiva Smedberg-Hakanen sanoo.

”Olemme tulleet hakemaan täältä jotain uutta oivallusta. Vain yksi kultahippu, tiedon jyvänen voi olla hyvinkin arvokas.”

Smedsberg-Hakanen on kokenut seminaareissa kävijä. Hänellä on mielessään Timo Rauhalan ja Seppo Palmisen yhteisluento, jossa puhujat osasivat hänen mielestään pukea tutun asian sellaiseen muottiin, että ohjetta on helpompi soveltaa käytännössä.

Negatiivisten asioiden muistijälkiä tulee karttaa, mutta onnistumisista pitää uskaltaa iloita

”Negatiivisten asioiden muistijälkiä tulee karttaa, mutta onnistumisista pitää uskaltaa iloita”, valmentaja evästi yleisöään. Kuva: Anna Pohjola

Enhager vangitsee kuulijansa mainiolla esiintymistavallaan. Esimerkit ovat poikkeuksetta hauskoja ja usein aivan tavallisesta elämästä. Kun 53-vuotias valmentaja pääsee vauhtiin, on ajatuksen mahdotonta harhailla toisaalle. Kädet ja suu käyvät, Enhagerin piirtäessä erivärisillä tusseilla mielikuviaan fläppitaululle.

Alussa ajatus kolmen tunnin esityksestä saattaa tuntua ylimitoitetulta, etenkin kun luento tai siihen liittyvä intro ei vaikuta liiemmin valmistellulta. Nopeasti taitava esiintyjä kuitenkin katkaisee tämän harhaluulon. Esitystapa on johdonmukainen ja nyörit pysyvät hallussa.

Enhager on toiminut paljon maailman huippupelaajien kanssa. Näihin liittyvät tarinat kutkuttavat sopivasti nauruhermoja, mutta luennoitsija pysyy silti asiassa. Kertomukset yhteistyöstä Nick Faldon, Annika Sörenstamin ja Thomas Björnin kanssa saavat kuulijat uskomaan, että samantyyppiset henkiset asiat askarruttavat urheilusankareitakin.

Par ei ole todellinen ihannetulos

”Tavoitteemme golfissa ovat usein häilyviä ja vailla riittävää optimismia”, Enhager sanoo ja kertoo mainion esimerkin: ”Kun Ruotsissa alettiin vuonna 1990 kehittää golfin naishuippuja, golfliiton tavoitteena oli nousu maailman kärkisijoille. Siihen asti olimme olleet rankkauksissa ja MM-kisoissa 20. sijan heikommalla puolella. Ryhmään otettiin 28 pelaajaa, jotka olivat taustoiltaan hyvinkin eritasoisia. Projektia vetäneen Pia Nilssonin mielestä kaikille piti antaa mahdollisuus. Suurena haasteena oli se, että koko ryhmä näki luvun 72 (par) ihannetuloksena.”

”He olivat tässä mielessä kuin ryhmä aivopestyjä apinoita, jotka eivät nähneet mahdollisena parin alittamista. Se kuitenkin oli jo tuolloin edellytys maailmanhuipulle nousemiselle. Minun tehtäväni oli tuoda tilalle tietoisuus siitä, että 54 lyöntiä on tavoite. Pelaajat piti pistää epäilemään, että 72 lyönnin tekeminen kierroksella ei olekaan ”ideal resultat”, kuten heille oli lapsesta asti toitotettu.”

Enhagerin mukaan ruotsalaisnaisten ajatusmaailmassa tapahtui merkittävä edistysaskel siinä vaiheessa, kun jokainen tunnusti tehneensä joskus kotikentällään vähintään yhden birdien kullakin 18 reiällä. Miksi siis tulos 54 ei voisi olla mahdollinen?

Ruotsalaisguru ottaa nopeasti tussin käteensä ja piirtää taululle tutun määritelmän: ”Par-kolmosilla on ideana lyödä pallo yhdellä lyönnillä griinille, par-nelosilla kahdella ja par-viitosilla kolmella. Tähän asti se on ihan ok. Mutta kuka lanseerasi idean, että kaikilla griineillä on tavoitteellista putata kaksi kertaa? Tämä ajattelutapa tuntuu istuvan yllättävän sitkeästi edistyneiden pelaajien mielissä”, Enhager hämmästelee ja muistuttaa, että ”olemme sitä, mitä ajattelemme.”

Kjell

Kjell Enhagerin mielestä jokaisen on muutosta parempaan hakiessaan asetettava itselleen elämän kolme laatukysymystä: Mitä, miten ja miksi? Kuva: Anna Pohjola

Projektin alkuaikoina vain yhdysvaltalainen Al Geiberger oli pystynyt lyömään pääkiertueella yksittäisen kierroksen viitosella alkavalla tuloksella, kunnes Sörenstam liittyi vuonna 2001 kahdeksantena pelaajana ja ensimmäisenä naisena ”viitosten kerhoon”.

”Annika [Sörenstam] oli tässä mielessä hyvin oppivainen, mutta häntä vaivasi aluksi voittamisen pelkoon liittyen aivan toisenlainen asia. Hän pelkäsi voittopuheen pitämistä niin paljon, että tyytyi varmistelemaan vain hyviä sijoituksia”, vuoden puhujaksi Ruotsissa vuonna 2009 valittu Enhager paljastaa.

Ongelman tultua ilmi, Sörenstam alkoi harjoitella Enhagerin johdolla esiintymistä. Lopulta Sörenstamista tuli paitsi etevä puheiden pitäjä myös maailman ykköspelaaja. Hän voitti kolme vuotta sitten päättyneellä ammattilaisurallaan 93 turnausta.

”Jos emme opi, mikään ei muutu”

Enhager vakuuttaa, että maailman parhailla urheilijoilla on yleensä samankaltainen ajattelutapa. Esimerkkinä hän mainitsee hiihtäjä Gunde Svanin, tennispelaaja Björn Borgin ja alppihiihtäjä Ingemar Stenmarkin.

”He ovat kotoisin eri puolilta Ruotsia, ja osittain siksi erilaisia persoonia. Mutta ei voi olla sattumaa, että heillä kaikilla on yhtenäinen ajattelutapa (mindset)”, itse Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva Enhager sanoo.

Luennon puolivälissä Enhager suo kuulijoilleen kymmenen minuutin tauon. Tässä vaiheessa olo on jo täyteläinen, mutta ruotsalainen lyö vielä lisää pökköä pesään. Hauskat esimerkit seuraavat toinen toistaan, Enhagerin palatessa tämän tästä aiempiin piirustuksiinsa. Lopulta tilaisuus venyy 15 minuuttia yliajalle, valmentajan ikään kuin halutessa varmistaa, että kaikki sanottu on mennyt varmasti perille.

Fläppitaulun viimeinen lehti on sen verran täynnä eriväristä tuherrusta, että yhtäkkiä luentosaliin ilmestyvän voisi olla vaikea uskoa sen sisältävän mitään järkiperäistä. Siinä Enhager haluaa kuitenkin päällimmäisenä painottaa, että negatiiviset muistijäljet olisi saatava mielen syövereistä positiivisten muistijälkien tieltä pois.

”Positiiviset muistijäljet vahvistuvat, kun uskallamme riemuita estottomasti onnistumisista. Epäonnistumisia ei pidä hyväksyä, vaan niistä pitää oppia. Jos emme opi, niin mikään ei muutu”, hän vakuuttaa.

Fiona

Fiona Hakanen (vas.) ja Marja Smedberg-Hakanen saivat luennolta sopivasti kotiinvietävää. Kuva: Anna Pohjola

Antoisa ilta

Luennon jälkeen Marja Smedberg-Hakanen ja Fiona Hakanen ovat kokemastaan haltioissaan: ”Ehdottoman antoisa ilta. En muista, koska olisin viimeksi nauranut niin paljon”, Smedsberg-Hakanen kiittelee. ”Enhager on ehdottoman positiivinen esimerkki siitä mistä puhuu, eli positiivisesta ajattelusta ja sen voimasta.”

”Hänen esitystyylinsä oli todella rento, mutta sen takana oli tarkkaan suunniteltu runko, ja punainen lanka kulki mukana läpi koko esityksen. Mietin hänen monista pointeistaan, että niitä voi tosiaan hyödyntää golfin lisäksi missä tahansa elämän osa-alueilla.”

Fiona Hakanen on äitinsä kanssa samoilla linjoilla: ”Oli uskomatonta tajuta, kuinka pienet asiat tai omat ajatusmallit voivat vaikuttaa peliin ja asenteeseen. Enhagerin yksinkertaiset, mutta sitäkin tehokkaammat ohjeet ja piirustukset jäivät hyvin mieleen ja niistä on varmasti hyötyä kaikille, jotka hänen luennoillaan ovat olleet”, 18-vuotias pelaajalupaus sanoo.

Marja Smedberg-Hakasen muistikirjaan päätyneet tärkeimmät Enhagerin teesit:

1. Dare to face your fear. (Uskalla kohdata pelkosi) 2. If you focus on problems the more problems you get. (Jos keskityt ongelmiin, sitä enemmän niitä saat) 3. Think what you want. (Mieti mitä haluat.) 4. Your imagination can always help you. (Mielikuvituksestasi on sinulle aina apua)

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)