5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Unohda harjoitussvingi putissa, niin puttaat paremmin

Cameron Smith on eittämättä yksi maailman parhaista puttaajista. Hän ei tee harjoitussvingejä. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltalaisen neurotieteilijän mukaan harjoitussvingi lähes poikkeuksetta heikentää putin onnistumisen todennäköisyyttä.

Harjoitussvingi on monelle vakiintunut osa golflyönnin rutiineja. Kevyt mailanheilautus saattaa auttaa rentouttamaan kehoa ja liikettä. Osa taas tapailee harjoitusvingissä varsinaisen lyönnin liikerataa ja svingin pituutta, jonka pyrkii sitten toistamaan varsinaisessa suorituksessa.

Etenkin putissa monella on tapana ottaa muutama harjoitussvingi kuivaharjoitteluna ennen suoritusta. Mutta eipä kannattaisi, julistaa Instagramissa nimimerkki Dr. Izzy Justice.

Räväkän nimimerkin takana on piinkova ammattilainen ja neurotieteen tohtori, joka on keskittynyt tutkimaan aivojen vaikutusta urheilusuoritukseen. Golf ei suinkaan ole ainoa Dr. Justicen tutkima urheilulaji, vaan hän tehnyt työtä myös mm. tenniksen, jalkapallon, koripallon, triathlonin ja baseballin parissa.

Dr. Justice on myös kirjoittanut useita kirjoja. Golf EQ: The Game between shots -niminen teos pureutuu golfiin ja lajin mentaalisiin vaatimuksiin sekä haasteisiin.

CV on siis kova. Mutta niin on väite siitäkin, että harjoitussvingi haittaa puttisuoritusta lähes poikkeuksetaa. Dr. Justice kertoo kuvanneensa golfarin aivojen käyttäytymistä ja reagointia puttisuorituksen aikana yli 6000 suorituksessa. Tulosten mukaan aivojen on helpompi keskittyä puttisuoritukseen ja siihen, että pallo lähtee oikealle linjalle, lähes poikkeuksetta silloin, kun puttaaja ei ole tehnyt harjoitussvingiä. 95% kerroista putti oli parempi ilman harjoitussvingiä.

Idea on yksinkertainen ja puttaamisen yhteydessä usein kuultu: kun ihmistä pyydetään heittämään vaikkapa tennispallo kymmenen metrin päässä seisovalle ystävälleen, hän onnistuu siinä yllättävän helposti. Aivot osaavat tulkita, miten pitkä heitto on kyseessä ja kuinka paljon siihen on käytettävä voimaa. Putissa tilanne on vastaavanlainen, eli aivot osaavat tuottaa tarvittavan liikkeen, kunhan emme hankaloita niiden toimintaa – puttaamisesta puhuttaessa turhalla harjoitussvingillä.

Osa huippupelaajista, kuten yhtenä maailman parhaista puttaajista pidetty Cameron Smith puttaa ilman harjoitussvingiä. Myös Billy Horschel on kertonut siirtyneensä puttaamaan ilman harjoitussvingiä, koska kokee sen parantaneen puttaamistaan. Toisaalta niin ikään maailman parhaisiin puttaajiin lukeutunut Zach Johnson kertoo tekevänsä aina kaksi harjoitussvingiä.

Jos kuitenkin haluaa heilutella mailaa ennen suoritusta, se kannattaa tehdä ennen kuin tarkastelee puttilinjaa ja pyrkii luomaan itselleen mielikuvan pallon kulkuradasta ja lyönnin voimakkuudesta.

Puttaaminen on golfin tärkeimpiä osa-alueita, joten Dr. Justicen idea kannattaa kokeilla. Epätoivoisin tilanne on tietenkin silloin, jos on jo entuudestaan huono puttaaja, vaikkei ole tähän mennessäkään tullut tehneeksi harjoitussvingiä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje