5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Tutkimus: Moderni tehosvingi aiheuttaa pahoja selkävaivoja yhä nuoremmille pelaajille

Oikeiden lihasten kehittäminen ja joustavuuden parantaminen auttaisi kovalle kuormitukselle altistuvaa selkää.

Tiger Woods aloittelee toista perättäistä kauttaan terveiden pelaajien kirjoissa. Väittely mikä tai mitkä tekijät aiheuttivat Woodsin lukuisat selkävaivat ja -leikkaukset, tuntuu pysyvän kestävänä puheenaiheena.

Joidenkin mielestä syy on tyrmäävässä lyöntien määrässä, toisten taas pitäessä Tigerin selkävaivojen aiheuttajana liian innokasta voimaharjoittelua. Woodsin entinen caddie Steve Williams puolestaan näkee pelaajan selän joutuneen liian lujille ammattisotilaille tutusta military-trainingista.

Niin tai näin, uuden tutkimuksen mukaan Woodsin ja muiden nykypelaajien loukkaantumiselle löytyy yhteinen nimittäjä. Journal of Neurosurgery -lehdessä joukko Barrow’n neurologisen instituution lääkäreitä on sitä mieltä, että vaivojen taustalla on monen ammattilaispelaajan suosima moderni ”X-factor”-svingi.

Kyseinen svingi mahdollistaa kovatempoisen liikeradan ja pitkät lyönnit, mutta lääkäreiden mukaan tämän hintana on selkärangan mittava kuormitus.

Legendaarisia Jack Nicklausta ja Ben Hogania lihaksikkaammilla nykypelaajilla on voimakkaampi downsvingi, mikä voi tuottaa lisääntynyttä kuormitusta välilevyille ja fasettinivelille. Tämä puolestaan johtaa traumaattiseen välilevyjen kulumiseen.

”Meidän mielestämme Tiger Woodsin selkärankavaivat tuovat esille todellisen mutta aliarvioidun, nykygolfareita kiusaavan ongelman”, lääkäri Corey T. Walker sanoi.

Lääkärit jatkavat, että nykypelaajat eivät pelkästään tuskaile edeltäjiään enemmän selkävammojen kanssa. He kokevat kyseisiä vaivoja nuorempina kuin ikäisensä golfia ei harrastavat henkilöt.

Ajatukset eivät ole tuoreita, sillä muun muassa Phil Mickelson on puhunut pitkään selkävammojen vaaroista.

”Ernest Jones tapasi todeta, että pystyt pelaamaan golfia koko ikäsi ja ilman vammoja, mikäli svingaat kuten Bobby Jones. Kunhan heilautus muistuttaa enemmän svingiä kuin väkivaltaista liikettä”, Mickelson sanoi vuoden 2016 Mastersissa.

”Monet nuoret kaverit loukkaantuvat, kun he luovat itselleen tällaisen väkivaltaisen liikeradan. Mielestäni se ei ole edes kunnollinen tapa svingata mailalla.”

Vaikka raportti voi aiheuttaa huolta sekä ammattilaisten että amatöörien keskuudessa, terveysasiantuntijat korostavat venyttelyn ja keskivartalolihasten kehittämisen merkitystä  loukkaantumisten ehkäisemiseksi.

Golf Digestin fitness-asiantuntijan Ben Shearin mielestä selkävaivoja voisi puolestaan välttää vahvistamalla alaselän lihaksia ja parantamalla keski- ja yläselän joustavuutta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje