Opi Golf on alunperin keväällä 2023 julkaistu Golfpisteen artikkelisarja, joka lähestyy golfissa kehittymistä ymmärtämisen näkökulmasta. Sarjan tarkoituksena ei ole opettaa sinulle svingiä, vaan auttaa sinua ymmärtämään golflyönnin lähtökohtia. Läpi koko artikkelisarjan keskiössä pysyy kuitenkin se, miten voit tiedon ja ymmärtämisen kautta kehittyä pelaajana. Tervetuloa mukaan golfin oppimisen polulle!
Draw-lyönnin osaamista pidetään etenkin klubitasolla hyvän pelaajan merkkinä. Suurin osa klubigolfareista kärsii liialti vasemmalta oikealle kaartavasta slaissista, ja antaisi vasemman kätensä pystyessään kierrättämään palloa toiseen suuntaan. Tässä artikkelissa käydään läpi draw-lyönnin anatomiaa ja sitä miksi kaikkien tulisi hallita sen perusteet.
Mikä on draw?
Draw on ilmassa oikealta vasemmalle kaartava lyönti. Draw-lyönnissä pallo lähtee halutusta kohteesta oikealle ja kiertää ilmalennon aikana takaisin kohteeseen.
Draw eroaa myös oikealta vasemmalle kiertävästä hukkilyönnistä siinä, että hukissa sivukierrettä on enemmän - yleensä niin paljon, että pallo päätyy kohteesta vasemmalle. Toisin sanoen, draw ja hukki eroavat toisistaan siinä, että draw-lyönnissä sivukierrettä on sopivasti, hukissa sitä on liikaa.
Miten draw syntyy?
Draw-lyönnissä mailan kulkusuunta on aina kohdelinjasta oikealle, eli sisältä ulos. Myös lavan lyöntipinnan tulee osoittaa osumahetkellä kohdelinjasta oikealle.
Toisin kuin usein luullaan, draw'ta lyötäessä lavan pitää osumahetkellä osoittaa tavoitellusta kohteesta oikealle, ei suoraan kohteeseen.
Tämä saattaa tulla monelle yllätyksenä, sillä draw-lyöntiä opetetaan usein niin, että mailan lapa asetetaan suoraan kohdelinjaan ja sitten mailaa swingataan oikealle. Mikäli näin tapahtuu, ja lapa osoittaa osumahetkellä kohti kohdelinjaa, päätyy pallo aina kiertämään kohteesta vasemmalle. Tämä johtuu siitä - kuten edellisessä artikkelissa opimme - että pallon lähtösuunta määräytyy lähes täysin sen mukaan, mihin suuntaan lapa osumahetkellä osoittaa. Ja koska vasemmalle kiertävä draw-lyönti pitää saada lähtemään kohteen oikealle puolelle, pitää tällöin myös lavan osoittaa kohdelinjasta oikealle.
Kuinka paljon oikealle?
Jotta oikealta vasemmalle kiertävä sivukierre syntyy, täytyy lavan olla kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Eli vaikka draw-kierteisessä lyönnissä lavan tulee olla auki suhteessa kohdelinjaan, on se silti kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Tämä on tärkeää omaksua. Lavan tulee olla auki suhteessa kohdelinjaan, mutta kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että lavan on osoitettava kohdelinjan ja mailan kulkusuunnan väliin.
Draw'ta lyötäessä lapa (keltainen viiva) osoittaa suunnilleen mailan kulkusuunnan (musta) ja kohdelinjan (sininen) puoliväliin.
Jos halutaan lyödä suurempi draw, mailan kulkusuunta on enemmän oikealle. Lapa osoittaa jälleen suunnilleen kulkusuunnan ja kohdelinjan puoliväliin.
Hyvä nyrkkisääntö on se, että lavan lyöntipinnan tulisi osumahetkellä osoittaa puoleen väliin kohdelinjan ja lavan kulkusuuntaan nähden. Tällöin pallossa on sopiva määrä sivukierrettä, jotta se kiertää oikealta takaisin kohdelinjalle. Esimerkiksi, jos maila on osumahetkellä kulkemassa kolme astetta sisältä ulos, tulee tällöin lavan olla puolitoista astetta auki kohdelinjaan nähden. Mitä enemmän maila kulkee oikealle, sitä enemmän lyönti ilmassa kaartaa, mutta kunhan lapa osoittaa osumahetkellä kohdelinjan ja mailan kulkusuunnan puoleenväliin, kaartaa pallo takaisin kohteeseen.
Miksi draw lentää pidemmälle?
Yleistäen voidaan sanoa, että draw lentää hieman pidemmälle kuin vasemmalta oikealle kiertävä vastaparinsa fade. Syitä tähän on muutamia, joista ehkäpä merkittävin on se, että draw-lyönnissä on lähtökohtaisesti vähemmän alakierrettä, kuin fade-lyönnissä.
Jokaisessa golfmailassa on nostokulmaa, joka synnyttää palloon alakierrettä. Mailan osumahetken nostokulma kuitenkin elää hieman sen mukaan, kuinka auki tai kiinni lapa on. Koska draw-lyönnissä lapa on kiinni mailan kulkusuuntaan nähden, muuttuu lavan osumahetken nostokulma pienemmäksi, kuin fade-lyönnissä, jossa lapa on auki mailan kulkusuuntaan nähden. Pienempi osumahetken nostokulma myös tuottaa palloon hieman enemmän vauhtia, mikä myös auttaa draw-lyöntiä lentämään pidemmälle.
Miksi moni huippupelaaja silti luottaa fade-kierteeseen?
Koska draw-lyönnissä lavan tulee olla kiinni mailan kulkusuuntaan nähden, tarkoittaa tämä sitä, että lavan tulee sulkeutua fade-lyöntiä aiemmin. Lavan sulkeutumisliike voi myös tuottaa lyöntiin hieman enemmän mailanpäännopeutta, koska lavan kärki kiihtyy sulkeutuessaan. Lavan sulkeutumisliikkeestä voidaan myös puhua lavan vapautumisena, jonka puutteesta kärsivät etenkin slaissaajat, jotka eivät saa aukinaista lapaa sulkeutumaan ajoissa osumaan, jolloin lyönnit karkaavat liiaksi oikealle. Mailan vapauttaminen osuman läpi on oleellinen osa golfsvingiä, ja tämän vuoksi kaikkien kannattaa harjoitella välillä draw-lyönnin tai hukin lyömistä, jotta vapautus paranee.
Fade-lyönti tuottaa enemmän alakierrettä, joka auttaa palloa pysähtymään koville väylille ja viheriöille.
Toinen toistaan pidemmälle lyövien huippupelaajien kohdalla tilanne on erilainen, kun vauhdin sijaan he pyrkivät löytämään peliinsä hieman enemmän tarkkuutta. Koska fade-lyöntiä lyödessä lavan ei tarvitse kiertyä yhtä nopeasti kiinni, kuin mitä draw-lyönnissä, antaa se heille hieman enemmän kontrollia hallita lavan asentoa osumahetkellä. Tämä lisättynä siihen, että fade-lyönti tuottaa enemmän alakierrettä, joka auttaa palloa pysähtymään koville väylille ja viheriöille, lienee syynä siihen, miksi monet huiput siihen luottavat, vaikka draw-lyönti heidänkin tapauksessaan lentäisi vähän pidemmälle.
Lue Opi golf -artikkelisarjan muut jo julkaistut jutut:
Osa 1: Mikä saa pallon kiertämään?
Veli-Pekka Hakala
Veli-Pekka Hakala on freelance-tuottaja, joka rakastui golfiin 15 vuotta sitten. Plus-tasoituksella pelaava ”Vellu” on innokas pelin tutkija, joka auttaa harrastajia löytämään lisää nautintoa peliinsä. Hän uskoo hyvän pelin rakentuvan lähtökohdista, jotka eivät ole niin svingikeskeisiä kuin miten golfia usein opetetaan. Päivätyönään Vellu tuottaa suomalaisten golfareiden unelmalomia matkanjärjestäjä Golf Tailorsin palveluksessa.
Golfpallon sivukierre?
In golf, there is no such thing as side spin. FACT. Sure enough the ball may often spin to the side but what is really happening here is the golf ball is back spinning on a tilted axis
Kiitos viestistäsi. Tämä pitää teknisesti paikkansa, mutta ymmärrettävyyden vuoksi on parempi puhua sivukierteestä, kuin vaikkapa sivuttaisesta alakierteestä.
Terveisin, Vellu Hakala
Hukin ja drawn ero on kierreakselin kiertymisessä.