11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Kärsitkö vedenylityskammosta?

Aiheuttavatko vesiesteväylät sinulle tuskanhikea? (kuvitus Arttu Kauranne)

Ongelma:

Kierros on sujunut mainiosti. Mutta seuraavaksi on vuorossa SE väylä, juuri se, jota eniten inhoat ja pelkäät. Reiän kakkoslyönti on lyötävä veden yli griinille. Mielessäsi on ne lukuisat kerrat, kun lyöt hermostuksissasi duffin tai topperin ja pallosi putoaa suoraan vesiesteeseen. Kun nyt ei tälläkin kerralla kävisi samoin…

Reiman Ratkaisu:

Kentällä tulee aika ajoin vastaan tilanteita, jossa olemme painikielellä ”sillassa”. Se kuuluu pelin luonteeseen. Monelle vesiesteen ylitys on juuri se paikka. Vesi on haaste, jonne joutuminen kiukuttaa ja masentaa, mutta jonka voittaminen antaa tupla-annoksen endorfiinia.

Vesiestekammo on seurausta monista epäonnistumisista. On lohduttavaa tietää, että valtaosa meistä on kokenut saman. Jos olet ajautunut solmutilanteeseen, ensimmäinen kultainen ohje on, että solmu ei aukea kiristämällä vaan löysäämällä. Nöyrry ja löysää asennettasi. Väkisin ei koskaan ole saatu mitään hyvää aikaan. Uskalla taas nauraa itsellesi ja tilanteellesi. Kerro asiasta avoimesti kavereillesi niin huomaat, että melkein joka ryhmästä löytyy kohtalonkumppani.

Kentällä klubipelaajan tulisi miettiä, onko veden ylitys ainoa vaihtoehto ja tarvitseeko sitä ylittää? Jos epäröit, niin kierrä vesieste. Niele ylpeytesi, pelaa pallo takaisin väylälle ja ota nöyrästi yksi tai kaksi lisälyöntiä. Säilytät kasvosi ja suojelet itseluottamustasi. Tämä on vaihtoehto B myös kilpapelaajalla!

Kilpapelaajat arvioivat aina pelitilanteen ja onnistumisen todennäköisyyden. Pallon sijainnin mukaan valitaan järkevän pudotusalue ja tilanteeseen sopivan maila. Suunnittelu rauhoittaa ja usko onnistumiseen kasvaa. Kilpapelaajilla on vahva fokus ja he näkevät mielessään vain kohteen. Pelimiehelle vedenylitys on bonuslyönti, josta saa tupla ”kiksit”.

Vesikammo on aina itse aiheutettua eli mieti, mistä se johtuu. Kannattaa analysoida ja arvioida kriittisesti omaa pelitapaa, pelin suunnittelua ja mailavalintoja. Pystytkö unohtamaan epäonnistumiset nopeasti ja reagoimaan niihin mahdollisimman vähän vai annatko niiden jäädä syömään itseluottamustasi.

1. Tee pelisuunnitelma, jolla vältät vesiesteet. Tutki kortista tai kenttäoppaasta kentän ”vesireiät” etukäteen. Tee pelisuunnitelma ja mieti etukäteen mailavalinnat, jotta vältät joutumasta lähelle vesiesteitä. Useimmissa tapauksissa löytyy helppo tie kiertää esteet.

2. Valitse helppo linja veden ylitykseen. Älä ahnehdi liian pitkälle. Viheriön eteen on usein 20-30 metriä lyhyempi matka kuin viheriön keskelle. Voit sitten chipata pallon lipulle.

3. Tee mentaaliharjoituksia rangella kuvittelemalla vesieste sinun ja kohteen väliin. Voit kuvitella myös bunkkerin vesiesteeksi. Eläydy, harjoittele ja kerää onnistuneita suorituksia. Alitajunta toimii ja onnistumisprosenttisi kasvaa.

4. Ajattele positiivisesti ja maalaa itsesi onnistujaksi. Kuvittele, että nyt sankarin viitta on tarjolla, jos sinulla on vaan rohkeutta ottaa se. Veden äärellä pitää olla päättäväinen. Nyt vaaditaan asennetta ja uskoa. Ole päättäväinen – tee mitä pitää tehdä. Ole positiivinen ja usko omaan tekemiseesi

5. Lyö toinen pallo ”terapiapallona”. Harjoituskierroksella kannattaa lyödä toinen ja vaikka kolmaskin pallo epäonnistumisen jälkeen, jotta sinulle jää onnistumisen elämys ko. paikasta.

6. Uskalla olla lapsellinen ja heittäydy mielikuvitusleikkiin. Leikki on luonnon oma tapa opettaa selviytymään vaaratilanteista. Lapsi rakentaa näitä ajatusleikkejä, jonka avulla luonto opettaa selviämään tositilanteessa. Kuvittele kuinka lyöt ratkaisevan lähestymisen veden yli lipulle, pallosi rullaa reikään ja voitat miljoona dollaria!

Teksti Reima Kaija

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje