18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Eroon ykköstiin jännityksestä

Piirros Arttu Kauranne

Ongelma:

Kierroksen ensimmäinen lyönti alkaa jännittää jo matkalla ykkösen tiiauspaikalle. Kroppa tuntuu jäykältä, väylä näyttää kapealta, takana tuijottaa kolme pelikaveria ja seuraavakin ryhmä. Jännittää niin paljon, että palloon osuminenkin tuntuu epävarmalta. Kunhan vain saisi pallon väylälle, sitten helpottaa. Seuraava lyönti on jo paljon helpompi… Tuntuuko tutulta?

Reiman ratkaisu:

Muista, että jännitys on myös yksi hienoimmista tunteista, mitä voit kokea – ei suinkaan vain negatiivinen. Esimerkiksi huvipuistot elävät ihmisen positiivisen jännityksen tarpeesta. Joskus jännityksen tarpeella on myös koukuttava vaikutus, kuten vedonlyönnissä. Urheilussa jännittää onnistuminen ja sen tuoma mielihyvä tai päinvastoin epäonnistuminen ja pettymys. Jännitystä ei tule pelätä, vaan opettele nauttimaan siitä.

1. Valmistaudu tilanteeseen Kun tilanne on sinulle tuttu ja tunnet osaamisesi, ei ole mitään syytä jäätyä. Tutki etukäteen, mikä on sinun taidoillesi sopiva kyseisen reiän optimi pudotusalue. Valitse siihen sopiva maila. Päätä mielessäsi, millaisen avauslyönnin lyöt ja pelaa reikä mielikuvituksessasi niin monta kertaa, että uskot pystyväsi siihen.

Vieraskentillä, jos mahdollista, tutustu seuran kotisivuihin hyvissä ajoin. Sieltä löytyy usein väyläopas tai reikäkohtainen kuvaus. Tutustu tuloskorttiin ja laske etäisyydet. Voit suunnitella peliäsi ja avauslyöntiäsi myös väyläoppaan tai tuloskortin avulla. Jos mahdollista, kannattaa käydä kävelemässä kentällä edellisenä iltana ja haistella ilmapiiriä. Jututa klubilaisia – saat varmasti hyvää infoa kentästä etukäteen.

2. Harjoittele tarkkuutta

Ota sopivat avausmailat mukaan rangelle ja päätä sektori, johon haluat pallosi jäävän. Kuvittele olevasi 1. reiän avauspaikalla. Vaadi itseltäsi, että onnistut vähintään 6 kertaa 10:stä. Harjoittele, kunnes onnistut. Tee sektorista sellainen, että onnistut – ainoastaan onnistumisten kautta usko omaan osaamiseen kehittyy!

Vieraskentillä, jos olet tehnyt kohdan yksi taustatyötä, olet jo voinut harjoitella kuvitteellista tilannetta etukäteen. Mutta jos et ole harjoitellut etukäteen, kaiva informaatio väyläoppaasta tai tuloskortista, mene valitsemasi avausmailan kanssa rangelle ja lyö sillä kuvitellulle maalialueelle. Jos joudut kylmiltäsi kentälle ilman mitään valmistelua, kerro se pelikavereillesi avoimesti – nyt ei kannata leikkiä fiksua! Kysele reilusti muilta, minne kannattaisi avata ja mitä sinne on matkaa.

3. Ajattele positiivisesti

Muistele, mitä tunteita ja ajatuksia sinulla oli, kun viimeksi pelasit hyvin. Uskalla eläytyä ja heittäytyä hetkeen. Tätä vartenhan me olemme harjoitelleet – nautitaan nyt tästä hetkestä.

Ykköstii on aina upean ja ainutlaatuisen näytelmän ensimmäinen osa. ” When you step to the tee box, think Big ” – olivat kuuluisat Jack Niclauksen sanat. Uskalla siis ajatella isoja ja kuvittele, kuinka onnistut. Avauksessa vaaditaan aina asennetta. Epäilykselle ei ole sijaa. Ole päättäväinen – tee mitä pitää tehdä. Älä ajattele tulevia tai menneitä. Ole positiivinen ja usko omaan tekemiseesi.

4. Panosta pelikavereiden kohtaamiseen

Ryhmän sisästä positiivisista energiaa ei pidä koskaan aliarvioida. Ole avoin ja esittele itsesi positiivisesti. Pyri luomaan heti hyvä ensivaikutelma – ryhmän toimivuuden kannalta on tärkeää, että jokainen ryhmästä ottaa vastuuta hyvän hengen luomisesta ja ylläpitämisestä. Avointa ja reilua kaveria on kiva kannustaa.

Löysää vähän ja naura omalle jännittämisellesi – voit myös tunnustaa pelikavereillesi, jos jännität. Parempi niin kuin, että puristat ja puhiset. Väkisin ei ole koskaan saatu mitään hyvää aikaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje