18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

AimPointin suomalainen sanansaattaja

Petri Parviainen (oik.) on hurahtanut täydellisesti AimPoint-menetelmään. Vasemmalla menetelmän kehittäjä Mark Sweeney.

Amerikkalainen Mark Sweeney kehitti AimPointin viitisen vuotta sitten golfkisojen tv-lähetyksiä varten. Tiedäthän sen kisalähetyksissä griinin pintaan ilmestyvän viivan, joka kertoo mitä reittiä pitkin kulkeva pallo menee reikään. Sweeney ymmärsi, että AimPointia voi hyödyntää tv:n lisäksi kentällä ja jalosti siitä puttilinjan lukumenetelmän, joka on tällä hetkellä yksi puhutuimmista lähipeliharjoitustavoista maailmassa. Tour-pelaajista esimerkiksi Padraig Harrington, Justin Rose ja Suzann Pettersen vannovat AimPointin nimeen. Suomessa on kaksi AimPoint-kouluttajaa, Kytäjän pro Antti Vaalas ja Laukaan Peurunkagolfin pro Petri Parviainen. ”Minusta AimPointissa on parasta se, ettei se perustu kenenkään mielipiteeseen vaan on laskennallinen, painovoimaan perustuva juttu. Lisäksi oppimisprosessi on tehty niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista”, Parviainen sanoo.

Peurunkagolfin edustusjunnut perehtymässä AimChart-taulukon käyttöön.

Peurunkagolfin edustusjunnut perehtymässä AimChart-taulukon käyttöön.

AimPointin keskiössä on viheriön kallistusten arviointi. Opetussessioissa pelaajaa harjaannutetaan havaitsemaan kallistusten voimakkuudet ja löytämään puttilinja, jota pitkin pallo menee reikään. Puttaamisen mekaaniikkaan, siis lyöntiliikkeeseen, ei puututa. ”Oikeastaan ainoa siihen liittyvä asia on putterin lavan asento. Opettelemme tähtäämään oikein”, Parviainen sanoo. Puttikeskiarvoissa isoja parannuksia Petri Parviainen sai AimPoint-kouluttajan sertifikaatin toukokuun lopussa. Kesän aikana hän on perehdyttänyt jo 70-80 golfaria AimPointin saloihin. Parviainen on pitänyt klinikoitaan paitsi Laukaassa myös mm. Hämeenlinnassa, Oulussa ja Harjattulassa, missä hän vieraili viime viikonloppuna. Samoin Antti Vaalas on vetänyt opetussessioita eri puolilla Suomea. ”Laukaassa olen pitänyt 2,5 tunnin klinikoita joka toinen viikko ja ne ovat kaikki olleet täynnä”, Parviainen kertoo. Mikä sitten selittää AimPointin suosion? Menetelmällä aikaansaadut tulokset tietenkin. ”Otetaan esimerkiksi pari meidän kilpajunnua, jotka käyttävät AimPointia. Toisella heistä puttikeskiarvo kierrosta kohti on pudonnut lähes kaksi lyöntiä, toisella 1,5 lyöntiä. Se on aika paljon, kun puhutaan pelaajista, joiden tasoitus on noin kolme”, Parviainen hehkuttaa. Pro on laskenut myös omia tilastojaan. ”Ennen AimPointin käyttöönottoa keskiarvoni oli 31,5 puttia per kierros. Nyt se on tasan 30. Tulos on aika huima ja myös kierroskeskiarvoni on pudonnut noin 76:sta 74,8:aan.”

AimPoint-harjoituksissa käytetään erilaisia apuvälineitä. Tässä treenataan narun avulla pallon saamista oikealle linjalle.

AimPoint-harjoituksissa käytetään erilaisia apuvälineitä. Tässä treenataan narun avulla pallon saamista oikealle linjalle.

Ei siis ihme, että Parviainen on hurahtanut täydellisesti AimPointin pauloihin ja levittää sen ilosanomaa aktiivisesti paitsi kenttätyössään myös sosiaalisissa medioissa, kuten omassa blogissaan, Facebookissa ja Twitterissä. Innostaa puttiharjoitteluun Petri Parviainen on perehdyttänyt AimPointia niin kilpapelaajille, kilpajunnuille kuin klubipelaajillekin. Hänen mukaansa yksikään henkilö ei ole ollut poistunut puttiklinikalta pettyneenä. ”Osa klinikoilla käyneistä on alkanut käyttää AimPoint-oppeja ja menetelmään liittyvää AimChart-taulukkoa tosi aktiivisesti, osa vähemmän aktiivisesti. Mutta hekin, jotka eivät ole ottaneet taulukkoa käyttöön ovat sanoneet, että klinikalla saatu ymmärrys pallon käyttäytymisestä griinillä on parantanut heidän pelaamistaan”, Parviainen kertoo. Klubipelaajien kohdalla Parviainen kiittää AimPointia myös siitä, että sen myötä ihmisiä on saatu innostettua harjoitusviheriöille. ”Yleensähän klubipelaaja hakee prolta apua draiviinsa ja olen jo vuosia miettinyt, miten ihmiset saataisiin harjoittelemaan puttaamista. AimPoint näyttää olevan monelle se kipinä, jonka myötä on alettu miettiä myös sitä puttipeliä.” Janne Knuuti

Petri Parviaisen kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje