Golfkentälle äkillisesti iskevä ukkonen ei ole leikin asia, mutta varautuminen ja tarvittaessa suojautuminen minimoivat riskit.
(Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 4/2019)
Joskus voimakkaatkaan ukonilmat eivät anna itsestään ennakkomerkkejä, vaan jyräävät armottomasti päälle tuoden mukanaan vaarallista salamointia, puuskatuulia ja rankkasadetta. Golfarin sääkoulussa paneudutaan tällä kertaa siihen, miten ukonilmoja voi ennakoida ja miten toimia, jos sellainen yllättää kesken pelin avoimella kentällä.
Eniten salamoi heinäkuussa maa-alueilla
Suomessa ukkoskausi alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Eniten salamoi juhannuksesta elokuun alkuun. Viime vuosikymmenien aikana suurimmat salamatiheydet on havaittu Pohjanmaan maakunnissa, kun taas vähiten on salamoinut Keski- ja Pohjois-Lapissa, merialueilla ja Kymenlaakson rannikkoseudulla.
Ukonilmat tuppaavatkin syntymään auringon lämmittämän mantereen ylle, kun taas kylmä meri tappaa ukkoskehityksen. Kovimmat ukonilmat liittyvät meillä helteisen ja kostean ilman väistymiseen: erityisesti silloin kun lännestä saapuva kylmä rintama puskee helteisen ilman päälle, syntyy laaja-alaisia ja voimakkaita rintamaukkosia. Rintamaukkosten ennustaminen on yksittäisiä kuurosoluja helpompaa.
Salama voi iskeä kilometrien päähän ukkospilvestä
Ukkospilvet ovat useimmiten lyhytikäisiä ja halkaisijaltaan pienikokoisia ilmamassaukkosia, joita syntyy lämpimässä ja kosteassa ilmassa. Hälytysmerkkejä syntyvästä ukonilmasta ovat nopeasti kukkakaalimaisen rakenteen kehittävät kumpupilvet. Jos pilven yläosassa näkyy alasinmainen rakenne, on ukkospilvi jo täydessä mitassaan ja siihen liittyy vaarallisia sääilmiöitä.
Golfaajan kannalta vaarallisimpia ovat tilanteet, jolloin ”salama iskee kuin kirkkaalta taivaalta”. Pienikokoisen ukkospilven lähestymistä voi olla hankala huomata ja joskus salama iskeekin useiden kilometrien päähän varsinaisesta ukkospilvestä.
Salama iskee usein ilman sadetta: muistan todistaneeni useitakin tapauksia, joissa lähin sadehavainto on ollut jopa yli kymmenen kilometrin päässä salamaniskusta. Tämän vuoksi kehotan golfaajia lataamaan käyttöönsä sadetutkan, joka tunnistaa myös salamaniskut.
Sadetutkan seuraamisesta huolimatta ukonilma saattaa joskus yllättää kesken kierroksen. Sen varalta kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä suojautumiskeino.
Jos ukonilma yllättää, toimi seuraavasti:
- Salama pyrkii etsimään helpoimman reitin maahan. Sitä vetävät puoleensa sähköä johtavat esineet, kuten golfmailat, -kärryt ja sateenvarjo. Älä kanna niitä mukana, kun hakeudut suojaan.
- Vältä nojaamista ja seisomista ovien, ikkunoiden ja aitojen vieressä.
- Parhaimman suojan tarjoavat sisätilat ja auto. Hätätapauksessa pyri minimoimaan pituutesi ja hakeudu ukkoskyykkyyn tai ojan pohjalle.
- Hakeudu pois korkeilta ja aukeita paikoilta, joissa olet ympäristön korkein kohde.
- Korkean puun alla ei ole turvallista. Etäisyyttä puuhun pitäisi olla vähintään sen pituuden verran. Matalat ja paksurunkoiset puut ovat parempia vaihtoehtoja, niidenkin alla kannattaa hakeutua kyykkyyn.
- Pyri välttämään vesialueita, kuten tekolampia, altaita ja järviä. Vältä myös oleskelua aivan rantaviivalla, sillä vedenpinta johtaa sähköä hyvin.
- Ota lähestyvä ukonilma aina tosissaan: salama voi lyödä kauas varsinaisesta ukkospilvestä ja sadealueesta. Golfpelaaja mailoineen ja kärryineen on salamaniskulle aina houkutteleva kohde.