Kunnon talvihuolto pidentää välineiden ikää ja edistää pelinautintoa - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Kunnon talvihuolto pidentää välineiden ikää ja edistää pelinautintoa

Nyt on paras hetki antaa koko pelikauden palvelleille välineille ansaisemansa hoito ja huolto. Kuva: Getty Images

Kaikki golfvarusteet mailoista työntökärryihin ja bägistä kenkiin tarvitsevat loppuvuodesta perusteellisemman kausihuollon.

Vaikka talvet ovat viime aikoina olleet tavallista leudompia, ja siten mahdollistaneet golfin pelaamisen lähes ympäri vuoden ainakin eteläisen Suomen rannikkoseudulla, merkitsee loka-marraskuu valtaosalle harrastajista pelitaukoa seuraavaan kevääseen saakka.

Syksyn viimeisen kierroksen jälkeen mailoille olisikin tarpeellista tehdä kunnon talvihuolto, jotta ne olisivat täydessä iskussa, kun seuraava kausi tekee tuloaan. Tiedustelimme mailahuoltomestari Mika Saastamoiselta, minkälaisia hoitotoimenpiteitä välineille olisi aiheellista suorittaa ennen niiden laittamista talviteloille.

Rautamailojen lapoja pestessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lyöntipinnan uriin, joissa saattaa olla pidemmän ajan takaa pinttynyttä likaa.

”Urat olisi rutiininomaisesti puhdistettava aina, kun ne sitä vaativat – ei siis vain talveksi. Jos palloa lyödään puhdistamattomalla mailalla, voivat uriin jääneet hiekanjyvät vahingoittaa uria. Mitä huonommat urat ovat, sitä vähemmän alakierrettä palloon tulee ja lyönnin pituuteen on vaikea saada toistettavuutta.”

Pesun jälkeen myös varret ja gripit tulee kuivata huolella. Teräksellä on taipumus ruostua, mikäli mailoihin jää ylimääräistä kosteutta pidemmäksi aikaa.

”Lisäksi gripin päässä olevasta reiästä mahdollisesti erottuva grippiteippi kannattaa puhkaista terävällä piikillä tai pienellä ruuvimeisselillä, jotta kosteus ei pääse hautumaan teräsvarren sisällä. Sisältäpäin ruostunut varsi altistuu katkeamiselle, ja se on keväisin yleisin syy käyttää maila varrenvaihdossa”, Saastamoinen kertoo.

Adapterilla varustetun puumailan lapa ja varsi erilleen

Puhdistamisen jälkeen mailat on hyvä säilyttää toisinpäin kuin normaalisti eli lapa alhaalla, jotta kosteus pääsee haihtumaan optimaalisesti.

Grafiittivartisilla puumailoilla ei ole teräsvartisten rautojen kaltaista ruostumisvaaraa. Niiden talvihuoltoon kuuluu puhdistuksen ohella komponenttien irrottamista, sillä uusimmissa puumailoissa varsi on kiinnitetty lapaan erillisellä adapterilla.

Itse suosin puhdistusliinoja, koska ne poistavat käsistä grippeihin pinttyneen rasvan parhaiten.

”Pidempään käyttämättömänä olevan puumailan lapa ja varsi pitäisi irrottaa erikseen, muussa tapauksessa on vaara, että ruuvi ruostuu ja katkeaa adapterin sisään. Tämä kannattaa tehdä ajoittain myös pelikauden aikana, sillä varren kiinnitys voi löystyä vähitellen palloa lyödessä.”

Mika Saastamoinen muistuttaa, että mailat voi tuoda näytille, jos epäilee niiden yleistä kuntoa. Kuva: Aleksi Tuomola

Grippien puhdistukseen voi käyttää mietoa nestemäistä saippuaa ja pehmeää harjaa tai puhdistusliinoja.

”Itse suosin puhdistusliinoja, koska ne poistavat käsistä grippeihin pinttyneen rasvan parhaiten. Saippuaa tai vaikkapa tiskiainetta käytettäessä huuhtelu on tehtävä huolellisesti, sillä pintaan jäänyt pesuaine muuttaa kostuneet gripit liukkaiksi”, hän muistuttaa.

Saastamoinen suosittelee grippien puhdistamista 10–15 pelikierroksen jälkeen, jolloin pito pysyy parempana ja pidentää gripin ikää. Yleisesti ottaen talvi on paras vuodenaika vaihdattaa kuluneet gripit, koska silloin ei ole huolta pelien keskeytymisestä.

”Gripit kuin gripit pysyvät pelikuntoisina ainakin 100 kierrosta. Toisille tuollainen määrä tulee täyteen neljässä kuukaudessa ja toisilla siihen menee kymmenen vuotta. Muuta nyrkkisääntöä vaihdon tarpeeseen ei ole kuin pidon katoaminen.”

Golf Centerissä, Golf Balancessa sekä talvella Planmeca Golf Areenassa Gripster-mailapajaa pitävä Saastamoinen suosittelee asiakkaitaan käymään välineidensä kanssa paikan päällä, jos on epävarma grippien toimivuudesta tai mailojen yleisestä kunnosta.

”Joskus päädytään ratkaisuun, että osa gripeistä vaihdetaan heti ja loput seuraavalla kaudella. Toisinaan puhdistus on riittävä toimenpide.  Silloin kun puhdistuskaan ei enää paranna pitoa, on vaihto edessä.”

Grippien kesto on kiinni paitsi kulumisesta myös materiaalista. Niiden valmistajat käyvät samalla tavalla kovaa kilpailua asiakkaista kuin välinevalmistajat, minkä vuoksi materiaalit kehittyvät koko ajan. Tämä tekee gripeistä entistä kestävämpiä ja pitävämpiä.

Kulmien tarkistus osaksi talvihuoltoa

Talvisäilytykseen välineitään valmistelevia Saastamoinen kehottaa tarkistuttamaan myös rautojen lie- ja loft-kulmat.

”Etenkin hieman pehmeämmästä materiaalista valmistettujen taottujen rautojen kulmat olisi hyvä tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa. Paras ajankohta tähän on loppuvuosi, kun kausi on ohi. Jos pelaaja jatkaa harjoittelua sisähalleissa, tarkistus kannattaa siirtää seuraavaan kevääseen, sillä säännöllinen matoilta lyöminen voi muuttaa rautojen kulmia.”

Paras paikka mailojen säilyttämiselle talvella on lämmin ja etenkin kuiva tila. Golfkentän lämmittämättömässä bägivarastossa tai kylmässä pihavajassa kosteus voi nousta sen verran korkeaksi, että varsien ruostuminen pääsee valloilleen. Suurimman ongelman kosteassa tilassa säilyttämiselle aiheuttaa ulkoilman lämpötilan toistuva vaihtelu pakkasen ja plusasteiden välillä, mikä edistää korroosiota.

Golfkengät ovat lujilla vaihtelevissa olosuhteissa. Siksi ne tarvitsevat puhdistuksen ohella elvyttävää hoitovoidetta. Kuva: Getty Images

Pelkkä kylmyys ei tuota harmia varsille tai mailanlavoille. Se voi kuitenkin kovettaa gripit ja aiheuttaa niiden kuivumisen ja sitä kautta pidon heikentymisen.

Muiden varusteiden osalta, bägistä on hyvä ottaa pois mahdolliset hedelmät, pähkinät ja kaikki muu syötäväksi tarkoitettu. Samalla on paikallaan vilkaista, ettei taskuihin ole jäänyt esimerkiksi kostuneita vaihtovaatteita.

Kun bägin taskut (ja sisäpuolen pohja) on käyty läpi, vetoketjut kannattaa jättää hieman auki ilmanvaihdon vuoksi. Tämän jälkeen bägin voi puhdistaa vielä kostealla liinalla ja pyöräyttää bägipyyhe pesukoneessa.

Työntökärryt tarvitsevat myös omat puhdistustoimenpiteensä. Kärryjen puhdistukseen käy parhaiten mieto saippua, pyyhe sekä harja. Pesun yhteydessä renkaat on aiheellista irrottaa, ja poistaa kiinnityskoloista ja pienimmistäkin rakosista hiekanjyvät ja muu kärryjen mekaniikkaa haittaava ylimääräinen lika.

Pelkkä pesu ei riitä kengille

Kärryjen säilytyslokerolle tehdään sama rituaali kuin bägin taskuille. Mahdolliset mytyssä olevat golfhanskat kannattaa ojentaa ja laittaa kuivattelun jälkeen laatikkoon odottamaan seuraavaa käyttöä. Pidempään käyttämättömänä ollutta ”huonompaa” hanskaa ei pidä kuitenkaan hävittää, jos se on ehjä. Varahanskoja harvemmin on liikaa.

Golfkengät kaipaavat niin ikään huomionsa kauden päätteeksi. Ne käydään huolella läpi kostealla pyyhkeellä ja annetaan hetken kuivua. Mikäli et ole vielä tullut hankkineeksi kenkiä hoitavia voiteita, ainakin yksi hoitovoide ja -spray olisi hyvä löytyä omista tarpeista. Kenkien hoitotuotteet toimivat kosteusvoiteen tavoin, pehmittäen, kosteuttaen sekä parantaen nahan elastisuutta. Lisäksi kenkäpuiden avulla jalkineet pysyvät pidemmässä säilytyksessä ryhdikkäinä ja säilyttävät muotonsa.

Mikäli bägin säilytyspaikaksi valikoituu välineiden talvihuollon jälkeen kylmä ulkovaja, pallot tulee muistaa siirtää bägin taskuista ja vajan hyllyltä lämpimiin tiloihin. Etenkin pidempiaikaisessa useamman talven pituisessa kylmässä säilytyksessä pallojen lento-ominaisuus heikkenee selvästi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Bogitaipar(i) says:

    Monia hyviä vinkkejä jutussa. Grippien pesu ennen talvea ei liene kovin oleellista, keväällä ennen käyttöönottoa voi pestä myös talven mahdolliset pölyt samalla. Grippien ikää voi jatkaa kevyellä hionnalla, näin gripit uudistuu mukavasti, ohentumista ei juuri tapahdu (omia havaintoja). Mailoille oletan käytössäni olevan 8-10 °C lämpöisen kuivan varaston olevan varsin hyvä, mitenhän lienee palloille, olisiko huonelämpötila parempi? Voiko kuluneita hanskoja uudistaa pesun lisäksi kevyellä rasvauksella? Kevyellä tarkoitan, että ennen talvea rasvaa siten, että kaikki rasva imeytyy nahkaan niin ettei ainakaan keväällä ole rasvaa joka irtoaisi grippeihin.