Miksi alastulojälki jää usein paikkaamatta – ja kai se sentään osataan tehdä oikein? - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Miksi alastulojälki jää usein paikkaamatta – ja kai se sentään osataan tehdä oikein?

Griinihaarukka on paras väline alastulojälkien paikkaamiseen, mutta myös tiillä pärjää paremman puutteessa.

Alastulojälkien korjaaminen on golfkenttien jokavuotinen vitsaus.

Griineillä näkyvät paikkaamattomat alastulojäljet aiheuttavat parranpärinää golfyhteisöissä. Ilmiö nähdään ja tunnistetaan joka kesä. Ajoittain ankaralla muistuttamisella ja tiedottamisella tilannetta saadaan kuriin, mutta kaikesta informaatiosta huolimatta pieniä kuoppia ilmaantuu suurimmalle osalle maamme viheriöistä.

Syitä on varmasti monia. Yleisesti, viheriöille syntyvien alastulojälkijälkien paikkaamattomuus liittyy läheisesti yhtä tunnistettuihin harmeihin, bunkkerien ja divotien korjaamattomuuteen. Alastulojälkiä jää paikkaamatta golfareilta kaikista pelaajaryhmistä, joten sormella on turha osoitella tiettyyn suuntaan.

Moni pelaaja varmasti korjaa globaalin golfetiketin mukaisesti alastulojälkensä ja saattaa siinä sivussa paikata muutaman muunkin jäljen. Silti, jotain jää usein huomioimatta.

Nimittäin griiniltä pois pompanneen pallon tekemä jälki jää monissa tapauksissa paikkaamatta. Viheriön läheisyydessä pelaaja menee luonnollisesti suoraan pallolleen ja jatkaa peliä siitä eteenpäin. Viimeistään chipin tai bunkkerilyönnin jälkeen unohtuu korjata mahdollinen jälki viheriöllä.

Kyseiseen tilanteeseen liittyy paljon tahattomuutta, mutta edelleen moni golfari voisi olla huolellisempi edellä kuvatussa pelitilanteessa.

Näin alastulojälki paikataan oikein

Joillekin enemmän pelanneille saattaa kuulostaa huvittavalta, mutta viheriön alastulojälkeä ei osata useinkaan paikata oikein.

Moni pelaaja ikään kuin kaivaa griinihaarukallaan alastulojäljen kuoppaa nostaen maata ylöspäin, luullen tekevän toimenpiteen oikeaoppisesti. Todellisuudessa sillä aiheutetaan harmia ja pahimmillaan katkotaan ruohon juuristoa. Pieni ruskea läikkä on merkki siitä, että nurmen juuret ovat katkenneet.

Kuvassa näkyvä alastulojälki paikattaisiin oikeaoppisesti siten, että griinihaarukassa näkyvää palloa (merkkausnasta) työnnettäisiin golfpalloa päin.

Oikea tapa on asettaa griinihaarukka alastulojäljen viereen ja työntää ruohoa keskelle päin. Kun koko kuoppa on käyty läpi, viimeistellään jäljen korjaus putterin lavalla painamalla.

Paras työkalu alastulojäljen paikkaamiseen on nimensä mukaisesti griinihaarukka. Hyvään lopputulokseen pääsee tiilläkin, mutta suuremman ”lommon” tai kovan griinin kanssa saattaa tulla ongelmia.

Syksyä kohti alastulojälkien paikkaaminen edelleen korostuu, sillä griinien pehmentyessä niitä syntyy herkemmin. Kannattaa muistaa, että alastulojälki voi muodostua verrattain lyhyessäkin lyönnissä.

Lue seuraavaksi: Ammatticaddie kertoo, miten bunkkeri haravoidaan oikein

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)