Maailmanlistan uudistukset tuotiin julki viime viikolla. Polttavin kysymys oli se, saako LIV Golfin kilpailuista maailmanlistan pisteitä. Ei saa, ja se uhkaa ehkä jollain aikajänteellä koko kiertueen olemassaoloa.
LIV:n kohdalta tilanne ei tule muuttumaan ainakaan ennen vuoden 2024 alkua. Sille uutinen oli enemmän kuin huono.
Mutta muutakin päätettiin. Käytännössä nimittäin sementoidaan jo ennestään mahtavan PGA Tourin asema maailman johtavana golfkiertueena, jonka ulkopuolelta tulevilla pelaajilla on merkittävästi heikommat mahdollisuudet kerryttää maailmanlistan pisteitä kuin PGA Tourilla pelaavilla.
Miksi tämä sitten on niin merkittävää? Koska majoreihin karsitaan ensisijaisesti maailmanlistan sijoitusten perusteella. Yleisesti ottaen majoreiden kohdalla maaginen raja on 50. Sen sisällä olevat pelaajat pääsevät majoreihin. Ja majoreiden osallistujalista on niin tasokas, että maailmanlistan pisteitä ropisee roppakaupalla. Positiivinen oravanpyörä siis, jonka ulkopuolelle kukaan ei halua jäädä.
Yhdysvaltalaiset pelaajat alkavat dominoida maailmanlistan top 50 -sijoja muiden, etenkin eurooppalaisten kustannuksella.
Näin on ollut tähänkin asti, mutta uudistukset valuvat yhä vuolaammin PGA Tourin laariin. Kun vanhassa systeemissä ratkaisevaa oli se, kuinka monta maailmanlistalla 200 parhaan joukossa olevaa pelaajaa mukana on, on kaava jatkossa huomattavasti monimutkaisempi.
Uusi kaava kantaa nimeä Strokes Gained World Rating. Siinä otetaan huomioon jokaisen pelaajan pelaaman kilpailukierroksen suhteellinen vaikeus, osallistujien taso ja kilpailun yleinen tulostaso. Majoreissa jaetaan 100 owgr-pistettä, muissa kilpailuissa maksimissaan 80, monissa kisoissa kuitenkin vain murusia tästä.
Menemättä sen syvemmälle pisteidenlaskuun voidaan todeta tilanteen olevan pian pelkistetysti se, että maailmanlistalla PGA Tourilla pelaavat, pääosin yhdysvaltalaiset pelaajat alkavat dominoida maailmanlistan top 50 -sijoja muiden, etenkin eurooppalaisten kustannuksella.
Golfmonthly.com kertoo artikkelissaan esimerkin siitä, miten radikaalisti pisteidenlasku uudistuu ja kuinka kovaa leikkuri iskee DP World Tourin kisoihin. Kun viime viikolla pelatun ISPS Handa World Invitational -kisan voittaja vuosi sitten sai 24 owgr-pistettä, heltisi voittajalle tänä vuonna enää kahdeksan pistettä.
Samaan aikaan pelatun FedEX St. Jude Championshipin pistepotti pieneni sekin (monen maailmanlistalla korkealla olevan pelaajan siirryttyä LIV Golfille), mutta huomattavasti vähemmän tippuen 78 pisteestä 68,5 pisteeseen.
DP World Tour tiettävästi pohti pitkään, ryhtyykö se yhteistyöhön LIV Golfin kanssa vai syventääkö se yhteistyötään PGA Tourin kanssa. DPWT päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Uskaliaimmat ovat jo nostaneet linjauksen pöydälle ja kehottaneet DPWT:ä pohtimaan, olisiko sen asema LIV:n käsikynkässä parempi kuin PGA Tourin helmankantajana.
Kun DPWT ja PGA Tour uudistivat ja syvensivät yhteistyötään kerrottiin, että jatkossa DPWT:n pistelistan 10 parasta nousee kauden päätteeksi PGA Tourille. Jatkossa DPWT siis on aito väylä PGA Tourille. Se on kaksiteräinen miekka.
Kun PGA Tour jatkossa tulee olemaan ylivoimainen kanava maailmanlistan pisteiden kerryttämiseen ja himoittujen major-paikkojen tavoitteluun, ajautuu DPWT yhä voimakkaammin PGA Tourin syöttökiertueen rooliin sen sijaan, että se olisi vahva itsenäinen kiertue, jolla kilpailevilla pelaajilla on aito ja rehellinen mahdollisuus pärjätä myös maailmanlistalla.
Pessimistisimmät kriitikot maalailevat DPWT:lle hiljalleen hiipuvaa asemaa golfkartalla. Siinä skenaariossa DPWT:n huippupelaajat vuosi toisensa jälkeen kupataan PGA Tourille, jonka seurauksena DPWT:n kiinnostavuus yleisön ja yhteistyökumppaneidenkin silmissä lakastuu. Sama koskee muitakin kiertueita, kuten Asian Touria ja Japan Touria.
Uudistusten vaikutus tulee näkymään tulevaisuudessa. Yksinomaan ruusuisia tulevaisuudenskenaariot eivät DPWT:n tulevaisuuden suhteen kuitenkaan ole.
Lue seuraavaksi: Maailmanlista uudistui: LIV:lle ei heru pisteitä, mutta häviäjä on myös DPWT
Tältähän se valitettavasti näyttää. Entinen ET on kohta uudellakin nimellä entinen. Parhaat menevät PGA tourille ja sieltä kaikkein parhaimmat ostetaan LIViin.
Moraalittomat menevät liviin mutta suoraselkäiset ja historiaa kunnioittavat jäävät pga-tourille. Et toimii hyvänä paikkana meille eurooppalaisille, lyhyet välimatkat ja tuttu kulttuuri.
Kyllä minä ihmettelen tätä european tourin alas ajoa. Ehdottomasti pitäisi rohkeasti hypätä LIV:n kyytiin. Ameriikassa puolustetaan omia kuten tietysti kuulukin ja eurooppalaisten pitäisi siitä ottaa mallia. Aivan ylilyöntiä tuo LIV:n dissaus. Siellähän ne pelaa miehet ja naiset lähi-idässä nykyisilläkin kiertueilla. Arabiemiraateissa, Qatarissa jne. Jos oikeasti on jostain ihmisoikeuksista huolissaan niin tuskin sinne mitään kisoja annettaisiin. Kaksinaismoralistista. Parempihan se on että niiltä saadaan öljyrahat takaisin vaikka sitten golfin palkintorahoina ja starttirahoina. Ei ne niitä rahoja kuitenkaan käytä mihinkään kansan hyvinvointiin tai tasa-arvo asioihin.
Ja mitä historiaan tulee niin jos sitä kunnioitettaisiin niin peliä pelattaisiin ainoastaan jossain Skotlannin nummilla. Historiaa pitää tehdä ja tulevaisuuden historiallinen major-kisa voi olla vaikka Afrikassa. Ihan turhaa vasta hankaa ettei mikään saisi ikinä muuttua. Tulevaisuuden historia on ihan erilaista kuin nykyinen historia. Uskokaa pois.
Jospa pistelaskun muuttaminen eurooppalaisia alas painamaan oli näpäytys väärillä rahoilla nykyään pyorivän entisen Europeantourin nokkamiehille PGA Tourin viskaaleilta.