Tuorein esimerkki haastattelun aiheuttamasta keskittymisen herpaantumisesta nähtiin viime viikonvaihteen Italian Openissa.
DP World Tourin kisalähetyksistä vastaava englantilainen Sky Sports on jo vuosia jututtanut pelaajia kesken kierroksen. Tämä tapahtuu niin, että haastattelija lyöttäytyy mikrofoni kädessä pariksi minuutiksi avauksen lyöneen pelaajan seuraan. Keskustelu päättyy, kunnes pelaaja on saapumassa pallolleen.
Pelaaminen on golfammattilaisen työtä, jonka jokainen kilpailussa oleva pelaaja pyrkii tekemään niin hyvin kuin mahdollista. Keskittymisellä on golfin kaltaisessa herkässä lajissa valtava merkitys, eikä sitä tulisi kenttähaastatteluiden kaltaisilla ylimääräisillä häiriötekijöillä haitata.
Haastatteluihin kysytään etukäteen pelaajien suostumus, eikä kenenkään ole niihin pakko suostua. Pelaajat haluavat kuitenkin olla joustavia tiedostaen, että haastatteluilla palvellaan kisalähetyksiä seuraavaa yleisöä. Pelaajia ne eivät palvele. Oman epävirallisen tulkintani mukaan haastatellut pelaajat ovat tehneet kyseisellä reiällä selvästi useammin bogin kuin birdien.
On yllättävää, että tämän jo vakiorutiiniksi muodostuneen käytännön annetaan jatkua. Se on itsekäs tapa värittää kisalähetyksiä hienotunteisten pelaajien kustannuksella. Viime viikonvaihteessa pelatussa Italian Openissa haastatteluissa mentiin askeleen verran pidemmälle. Lauantain kierroksen etuysillä Marcel Siem sai draivin jälkeen kuulokkeet korvilleen ja luurin toisessa päässä oli kisalähetyksen studiotiimi.
Juttutuokion aikana puitiin Siemin parin vuoden takainen putoaminen Challenge Tourille ja se mitä hän pitää uransa parhaana saavutuksena. Häneltä kyseltiin ajatuksia syksyn Ryder Cup -kentästä ja omia mahdollisuuksiaan päästä Euroopan joukkueeseen. Välillä mentiin vitsaillen sivuun koko lajista.
Kun Siem käveli vasemmalle karheikkoon pallonsa luokse, kuului hänen tietysti kertoa, miten pallo makaa ja millaisella suunnitelmalla tästä edetään. Välilyönti vierähti niin ikään karheikon puolelle, ja hetken kuluttua kuulokkeet olivat uudelleen Siemin korvilla. Kysymyksiä sateli studiosta, ja Siem osoitti lähes anteeksipyytelevän oloisena, että taas pitäisi lyödä palloa.
Nyt menee turhan monta lyöntiä haastattelijoiden piikkiin.
Nyt pallo karkasi 15–20 metriä ylipitkänä viheriön takana olevaan karheikkoon. Siemin olisi pitänyt ottaa jälleen kuulokkeet haltuun, mutta hän viittoili käsimerkein, että nyt riittää. On vain haastattelun aiheuttamalla keskittymisen herpaantumisella selitettävissä, että Siemin tasoinen pelaaja sortuu wedgen matkan päästä näin räikeästi yli viheriön karanneeseen lyöntiin.
Tuohon asti kierrostaan virheettömästi pelannut saksalainen chippasi karheikosta hankalasta paikasta pallon pitkäksi, ja välttyi vain kaukaa upottamansa putin ansiosta tuplabogilta.
Urheilijoiden ajatukset ja mielipiteet suorituksista tai muusta tuovat lisäarvoa golfturnausten tv-lähetyksiin. Niitä kuitenkin ehdittäisiin kuulla, kun pelaaja on palannut kierrokseltaan. Nyt menee turhan monta lyöntiä haastattelijoiden piikkiin.
Siemin kanssa viikonlopun kierroksilla pelannut Tapio Pulkkanen totesi, että suostumusta haastatteluihin kysytään ennen kierrosta. Kesken suorituksen tehtävät haastattelut eivät hänen mielestään kuulu urheiluun.
”Parempi ratkaisu olisi esimerkiksi laittaa mikrofoni bägiin, jolloin katsoja kuulisi pelaajan ja caddien keskustelut ennen lyöntiä. Onhan se toki eri asia, mutta pelaajan kuulumisten kysely kierroksella on vähän erikoista”, Pulkkanen sanoi.
Toisen pääkiertueen, PGA Tourin kisalähetyksissä on myös alettu tehdä kenttähaastatteluja, jossa pelaajalla on kuulokkeet korvilla. Huono suuntaus lajissa, jossa ammattilaisten suoritusten olettaisi jo sellaisenaan tuovan katsojille riittävästi elämyksiä.
Kisalähetyksiä seuraaville katsojille halutaan tarjota tänä päivänä yhä mukavampia katselukokemuksia. Nykytekniikka mahdollistaa monenlaisten tilastojen esittämisen kuvaruuduissa ja asiantuntevat studiotiimit kertovat mielenkiintoisia taustoja kilpailijoista ja kilpailuista. Niiden pitäisi riittää. Itse kenttäalueen voisi pyhittää tyystin pelaajille.
Olen toimittajan kanssa samaa mieltä. Sitä paitsi kisatapahtumien seuraaminen on huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin pelaajan haastattelun kuunteleminen. PGA Tour lähetyksissä joutuu ikävä kyllä kuuntelemaan myös pääsponsorin edustajan haastattelun.
Mitähän Pulkkiselta kysyttiin Italian Openin 14. tiiboxissa kun sen jälkeen teki 5 bogia putkeen?
Saattoihan Siemin pelin sekoamisella olla vaikutuksensa myös Pulkkasen otteisiin. Eli haastattelu saattoi välillisesti johtaa Pulkkasenkin tienestien menetykseen.
Jos näin on, niin silloin on Tapsalla vain ja ainoastaan peiliin katsomisen paikka. Ei toisen pelin sekoaminen saa sekoittaa omaa peliä.
Olen miettinyt miksi pelaajat suostuvat tähän ”nappi korvaan” -haastatteluun. Taitaa olla näkyvyyden kanssa tekemistä. Jos et suostu, et saa samaa ruutuaikaa kuin leikkiin suostuvat. Ruutuaika = sponsorisopimuksen koko. Ei ne kaikki ole ubermiljonäärejä kuitenkaan ja vaikka olisivat niin suosiosta ne elävät.
Siemin korvanappiepisodi sattui lauantaina ja Tapsan bogiputki päätöskierroksen loppuun. Pelasivat tosin jälleen keskenään ja Siem kierroksensa peräti 7 yli, mutta korvanappeja ei tainnut enää olla.