16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Miten golfmatkailu voi – ja mihin kannattaa matkustaa?

Turkin Belekin suosio on pysynyt kovana. Kuvassa Sueno Golf.

Maailmantalouden kehityksen ylle on noussut viime vuosina yhä tummempia pilviä. Talouskasvun hidastuminen on vaikuttanut monen toimialan tulevaisuuden näkymiin synkistävästi, mutta golfmatkailu tuntuu melovan vastavirtaan.

IAGTO (International Association of Golf Tour Operators) julkisti lokakuun alussa tilastonsa golfmatkailusta vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon osalta (lue Golfpisteen juttu aiheesta) ja sen valossa ala näyttää kasvavan yllättävänkin kovaa vauhtia.

Kysyimme muutamamalta suomalaiselta matkanjärjestäjältä miten golfmatkat myyvät ja mitä kehitystrendejä tulevaisuuteen on mahdollista ennustaa.

Suomalaisten matkanjärjestäjien mukaan golfmatkojen myynti ei juurikaan ole pudonnut määrällisesti, mutta kalliiden matkapakettien sijaan moni valitsee tällä hetkellä kohteekseen hieman huokeamman ja lähempänä sijaitsevan vaihtoehdon.

”Pitää muistaa, että golfmatkailun suurin kohderyhmä on yleisesti seniori-ikäiset, joille talouden suhdannevaihtelut eivät vaikuta matkustusaktiivisuuteen”, Tuomas Kiiskinen OnGolfilta tiivistää.

Talouden epävarmuus heijastuu golfmatkailuun myös siten, ettei varauksia tehdä kovin pitkälle tulevaisuuteen, vaan moni varaa matkansa entistä lähempänä sen alkua.

Arabikevään levottomuuksien jälkimainingit lyövät yhä joidenkin kohteiden, eritoten Egyptin ja Tunisian päälle, eivätkä ne ole onnistuneet houkuttelemaan turisteja takaisin kentilleen.

Etenkin seniori-ikäiset golfturistit suosivat all inclusive -matkapaketteja, joiden hintaan on leivottu sisään asumisen ja pelaamisen lisäksi myös ruokailut ja usein myös juomat.

Long stay kasvattaa suosiotaan

Uudehkona ilmiönä useiden viikkojen, tyypillisesti 3–4 viikon, mittaiset long stay -lomapakettien kysyntä on lisääntynyt ja lisääntyy entisestään.

Deturin Kaj Horsman mukaan long stay -lomat ajoittuvat tyypillisesti Suomen sydäntalveen. Hän uskoo, että väestön ikääntyessä ja siirtyessä eläkkeelle myös long stay -pakettien kysyntä nousee.

”Golfpassille long stay -lomat ovat olleet syksyn kuumin tuote”, Juha Passi Golfpassilta komppaa.

”Kyllä nämä ovat kasvattaneet suosiotaan melko reippaasti ja hyviä kohteita näihin tulee koko ajan lisää. Talvikuukausina hyviä ja halpoja vaihtoehtoja löytyy Manner-Euroopasta lukuisia”, sanoo AK-Matkojen Harri Kontiola.

”Long stay -matkat perustuvat suurimmalta osin kohteiden matalan sesongin aikaan, jolloin sääolosuhteet eivät välttämättä ole sitä parasta a-luokan shortsikeliä, mutta toisaalta pidemmällä reissulla voi valita parhaat pelipäivät sään mukaan. Uskon, että tämä matkustamisen muoto tulee lisääntymään seuraavien vuosien aikana”, Tuomas Kiiskinen valottaa.

Minne matkustetaan?

Suomalaiset suosivat vanhoja tuttuja suosikkikohteita. Turkin Belek, jonne suuntautuvista lomista valtaosa on all inclusive -paketteja, on useilla matkanjärjestäjillä listan kärjessä, mutta Kanariansaaret, Dubai, Kypros ja Manner-Espanjan kohteet ovat säilyttäneet vetovoimansa yhtä lailla.

Portugalin talvisäät ovat välillä arvaamattomia, ja sen vetovoimassa osa matkanjärjestäjistä on havainnut pientä tiputusta.

Britteinsaarten tenho tuntuu säilyvän vuodesta toiseen. Vaikka saarilta ei välttämättä aurinkoisia pelipäiviä voi odottaa, arvostaa moni rikasta ja historiaa henkivää golfkulttuuria. Monille links-fanaatikoille Britteinsaaret on ainoa oikea kohde.

Royal Portrush on monelle pyhiinvaelluskohde.

Royal Portrush on monelle pyhiinvaelluskohde.

Uudemmista kohteista Pohjois-Kypros on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Lähivuosien aikana Bulgaria on piirtymässä golfmatkailun kartalle entistä selvemmin. Maan itäosassa, Mustanmeren rantakaistalla sijaitsevat huippukentät pystyvät vastaamaan vaativimpienkin kenttäbongarien laatuodotuksiin, mutta suorien lentojen puute on tällä hetkellä silmiinpistävä piirre.

”Uutuuksia ei tahdo syntyä muuten kuin uusien kenttien myötä. Bulgaria näyttää kovasti panostavan, siellä on huikeita kenttiä, mutta logistiikka vielä ontuu ja sesonki on lähes sama keskisen Euroopan kanssa”, Deturin Horsma kuvailee.

”Suurkilpailuiden (Open, Masters, Ryder Cup) seuraamiseen yhdistettyjä konsepteja kehitetään. Näille on kysyntää ja ne ovat kokemuksina hienoja”, vinkkaa Golfreseptin Kimmo Ekroth.

Tehdäänkö lomalla muuta kuin golfataan?

Golfmatkalaiset tuntuvat jakaantuvan karkeasti ottaen kahteen leiriin. Suuri osa pyhittää golflomansa pääpiirteissään pelkästi golfille, mutta osa lomalaisista jättää golfin peluun hieman vähemmälle ja arvostaa yhä enemmän muita lomanviettomahdollisuuksia, sekä ruoka- ja kulttuuritarjontaa.

Viikon lomalla pelataan tyypillisesti 4–6 kierrosta, mutta osa lomalaisista kiertää päivän aikana 36 reikää ilman välipäiviä.

Golfia harrastavien ihmisten lomamatkoilla laji on usein selkeästi keskiössä, ja muu meneminen ja ajanviete suunnitellaan pelaamisen ehdoilla.

”Kyllähän matkaan halutaan usein yhdistää muutakin kuin pelkkää golfia. Ruoka, retket, viinit yms. tuovat lisäarvoa kohteelle, ja saattavat vaikuttaa kohteen valintaan. Suurin osa matkoista määritellään kuitenkin ensin kohteen sääolosuhteiden, kohteen sijainnin, halutun hotelli- ja golfkenttätason perusteella”, OnGolfin Kiiskinen tiivistää.

Mitä on tarjolla erilaisille matkailijoille?

Kaikki eivät kuitenkaan halua lomaltaan samoja asioita, siksi pyysimme matkanjärjestäjiltä vinkit erilaisien golflomien kohteiksi. Ehkä saat näistä jopa vinkkejä oman lomasi suunnitteluun.

a) muutaman hengen kaveriporukalle pitkäksi viikonlopuksi
b) perhelomakohde, jossa voi myös golfata
c) long stay -kohde
d) kohde kuluttajille, joille raha ei ole este ja jotka haluavat viettää ikimuistoisen unelmaloman golfaten

Golfreseptin lista:

a) Puolan Gdansk ja Sand Valley, virheetön kenttä ja loistavat isännät.
B) Thaimaa, lapsiystävällinen maa, jossa kaikki viihtyvät. Ruoka on hyvää ja rahalleen saa edelleen loistavan vastineen.
C) Portugali, loistavia kenttiä ja vielä loistavampia diilejä pidemmille oleskeluille.
B) Masters (kauden ensimmäinen major-kilpailu Augustassa, USA:n Georgiassa) elämys jota on vaikea kuvailla. Täysin maaginen tunnelma. Alueelta löytyy myös itselle upeaa pelattaavaa. Todellinen unelmakohde.

Deturin lista:
a) Istanbul
b) Belek
c) Tunisia, kun tulee taas markkinoille
d) Etelä-Afrikka

AK-Matkat:
a) Milanon seutu, Portugalin Cascais, Espanjasta Malaga, Alicante tai Barcelona
b) Costa del Sol, Teneriffa ja Gran Canaria
d) Costa del Sol (kuukausipaketteja useille eri kentille saatavilla) ja Mar Menor
d) Etelä-Afrikka, Dubai

OnGolf:
a) Tsekki ja Praha (kaupunkiloma ja golf,Pohjois-Espanjan Costa Daurada tai Costa Brava (unlimited golf)
b) Belek
c) Portugali
d) Etelä-Afrikka, jossa yhdistyy yhdet maailman hienoimmista kentistä, tasokas ruoka ja aivan huikea luonto upeine maisemineen. Ensi talvella meillä on tulossa uutuus luksuskohteina Uusi-Seelanti sekä Dominikaaninen Tasavalta.

Sami Sarpakunnas

Artikkelia päivitetty perjantaina kello 11.10.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Jussi A says:

    Vähissä ovat golfmatkojen järjestäjät, jos Golfpiste haluaa antaa kuvan suomalaisista matkanjärjestäjistä? Missä ovat niiden muiden mielipiteet? Onneksi ei näihin tarvitse turvautua, kun matkalle haluaa.

    Soturi says:

    Olisiko meillä golfareilla syytä laittaa vähät rahamme omien kotimaan kenttiemme tuottoihin. Yhtiömme voivat huonosti ja näinä aikoina on jopa maanpetoksen luokkaa jakaa rahaa ulkomaan eläville. Muistakaa Kreikka. Miksi golfari pettää omaa isänmaataan ja omia kenttiään?

    maikkip2 says:

    Kesällä matkataan Suomessa golfaamassa, talvisaikaan muualla. Kun fysiikka ei anna mahdollisuutta talviurheiluun. eikä muuten kaunis maammekaan pohjoisinta osaa lukuunottamatta, on suurin ilon aihe päästä liikkumaan myös talviaikaan. Viikko lomaa keskellä pimeintä talvea tekee ihmeitä. Lapin hinnakkaat hiihtokeskukset pysyvät hengissä ulkomaalaisten avulla ja ovat iso työllistäjä tuolla alueella, sitä ei soisi soturinkaan unohtavan. Samaa maailmaa me asutaan, eikä kukaan voi edes omaa maatansa ottaa mukaan täältä lähtiessään, vaikka kuinka sitä rakastaa.