Löytöretki golfin aarreaittaan - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Löytöretki golfin aarreaittaan

Vasatorpin Tournament Course on uusi ja haastava kenttä.

Vaikka Skåne on pinta-alaltaan vain 11 000 neliökilometrin suuruinen, kenttiä on peräti 69. Määrään mahtuu kaikentasoisia peliareenoita. Parasta Skånessa on kuitenkin tietynlainen mutkattomuus pelaamisessa. Vieras kokee aidosti olevansa tervetullut ja hintataso on Suomea edullisempi.

Skånen golfkausi kestää normaalitalvina useilla rannikkokentillä lähes ympäri vuoden. Maaliskuussa kentillä on jo vilkasta, huhtikuussa muualta Ruotsista tulevat pelaajat hakevat joukolla vauhtia kaudelleen. Etelässä kentät saadaan huomattavasti nopeammin hyvää kuntoon kuin maan keski- ja pohjoisosissa. Pääsiäinen on Skånessa golfmatkailun kuuminta sesonkia. Monet kentät tarjoavat greenfeen lisäksi viikon paketteja, joissa monissa on mukana myös majoitustarjous.

Autolla tai lentäen

Skåneen pääse Suomesta parhaiten laiva-autoyhdistelmällä tai lentäen. Ajomatka Tukholmasta on noin 600 kilometriä, mikä on lähes kokonaan moottoritietä. Turusta Tukholmaan kulkevat laivat saapuvat jo varhain aamulla ja ajopäivänäkin ehtii pelata kierroksen joko matkan varrella tai perillä Skånessa.

Lentämällä pääsee helpommalla, jos ottaa kohteeksi Kööpenhaminan. Siitä eteenpäin matkaa voi jatkaa joko vuokra-autolla tai junalla Malmöön. Mikäli matkan aikana on tarkoitus pelata useampia kenttiä, sinällään kompaktilla alueella on hyvä olla auto käytössä.

Greenfee-hinnat ovat Ruotsissa selvästi alhaisempia kuin Suomessa. Keskiverto pelikierroksen hinta arkisin on noin 400 kruunulla. Huippukentillä voi joutua viikonloppuna maksamaan kierroksesta 700-900 kruunua, halvimmat greenfeet ovat arkisin noin 250 kruunua.

Erittäin hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua kiertää kentältä toiselle, on lunastaa viikko greenfee. Näistä tarjouksista ykkösketjuun nousee Vasatorpinn TC kentttä, jolla greenfee on 700 sekä viikkogreenfee 3000 kruunua. Vasatorpin Gamla Banan vastaavat hinnat ovat 430 ja 1920 kruunua.

Skåneen lähtijän kannattaa tehdä suunnitelmansa huolella, ja etsiä tarjouksia internetistä.

PGA

PGA National on yksi Skånen uutuuksista.

Uusi helmi, PGA Sweden National

Ruotsissa ollaan perinteisesti hyvin tasa-arvoisia ja tämä pätee myös golfkenttiin. Vasta viime vuosina on noussut esiin suurella rahalla tehtyjä kenttiä, yksi niistä on PGA Sweden National, joka sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Malmöstä.

PGA:lla on kaksi täysin toisistaan poikkeavaa 18 reiän kenttää; Links course ja Lakes course. PGA:lta löytyy myös yhdeksän reiän par3-kenttä sekä mahtavat harjoituspaikat.

Arkkitehti Kyle Phillips (mm. Kingsbarnsin suunnittelija) on luonut kokonaisuudesta varsinaisen helmen. Kentän johtajana työskentelee Ruotsin golfin ensimmäisiin menestyjiin luokiteltava legenda Ove Sellberg, joten myös henkilökunnan asiantuntemus on huippuluokkaa.

Links coursen layout on saanut vaikutteita 1800-luvun links-kentistä ja se on istutettu nykyaikaan todella hyvin. Kentällä on kuusi teeboxia, joten valinnanvaraa löytyy. Links coursen bunkkerit ovat pieniä, mutta hiekkaa tuntuu olevan joka puolella. Yhteensä bunkkereita on 96.

Links coursella on kovempi alusta ja vähän ruskehtava ruoho, joka kestää kuivuutta. Ruskea ruoho saattaa näyttää ankealta, joten älä hämmästele, jos henkilökunta pyytää anteeksi sitä, että ruoho on vihreä sateen jälkeen. Viheriöt sekä valuma-alueet ovat isot, bunkkerit ovat suhteellisen pieniä.

Lakes course:lla on pienemmät griinit ja kenttä on puistomaisempi. Layoutin vaikutteet tulevat 1920-1930 luvulta. Kentällä on jopa seitsemaän eri teeboxia. Lakes course ruoholajit ovat vihreämpiä ja vaativat vähän enemmän vettä. Alusta on selvästi pehmeämpi kuin Links coursen.

Kun kerran kentillä on eri ruoholajit, myös molemmilla kentillä on oma puttigriini jossa voi virittäytyä tulevaan. Hauska yksityiskohta on se, että Links coursen takatee on puttigriinillä!

PGA Sweden National tarjoaa myös yöpymismahdollisuuden. Klubitalossa on 16 korkeatasoista sviittiä, joista on näkymät kentille.

Barsebäck

Barsebäck on monen suomalaisen tuntema klassikkokenttä.

Legendaarinen Barsebäck

Etelä-Ruotsin tunnetuin golfkeskus on Barsebäck. 1970-luvulla perustetun kentän klubitalossa on mainio tunnelma. Siellä on mm. Solheim Cup:n bägit vitriinissä ja paljon valokuvia pelimiehistä ja naisista.

Barsebäckissä on nykyään kaksi kenttää, Donald Steel on se helpompi ja lyhyempi. Master course on varsinainen kisakenttä, valkoisilta pitkä ja vaikea, mutta keltaisilta se sopii oikein hyvin myös klubipelaajille. Valkoisilta saavat pelata vain singelipelaajat

Barsebäckissä on loistava lähipelialue, jossa voi lyödä omilla palloilla jopa 120 metrisiä lyöntejä kahdelle griinille. Puttigviheriöt ovat isot ja hyvät. Rangella lyödään valitettavasti matoilta. Barsebäckissä on hyvät yöpymismahdollisuudet, kentän vieressä on neljän tai kuuden hengen rivitaloja sekä laadukas hotelli. Jos asuu alueella, saa greenfeet edullisesti. Seitsemän päivän (4 kierrosta Donald Steel + 3 Masters) maksaa 2700 kruunua, joten Barsebäckiin voi tehdä varsin edullisen budjettimatkan.

Yhden kierroksen greenfee Masters kentällä on 750 kruunua. Jos on reipas ja haluaa pelata myös Donald Steelin samana päivänä, se onnistuu 150 kruunun lisämaksua vastaan.

Vasatorp ja erinomainen ruoka

Skånen parhaat kentät eivät rajoitu pelkästään Malmön läheisyyteen. Helsingborgin kupeesta löytyy helpon ajoreitin päästä Vasatorpin golfkeskus.

Vasatorpin golfravintola on Ruotsin parhaita, väkeä on erittäin paljon varsinkin lounasaikaan. Kentän laidalla on perinteinen Skånelänga (=maalaistalo skånelaisittain), jossa on kolme asuntoa. Mainio paikka asua golfmatkalla, jos haluaa nauttia rauhasta pelipäivän jälkeen.

Vasatorpissa on tällä hetkellä kolme eri kenttää, joista TC (Tournament course) kenttä on uusin ja haastavin. Griinit ovat valtavat ja loistavassa kunnossa. Uusien trendien mukaan kentällä ei ole erivärisiä teekuulia vaan teeboxit on merkitty numeroilla, siten että teeboxissa oleva numero kertoo kentän kokonaispituuden.

Myös Vasatorpin vanhat kentät ovat todella hyvät ja siellä on aina mukava pelata. Vasatorpissakin on mahtavat harjoitusolosuhteet.

Falsterbossa

Falsterbossa tuuli tuo haasteensa peliin.

Tuulinen Falsterbo

Falsterbon niemennokka sijaitsee Malmösta etelään ja lounaaseen. ”Nokalla” on laajat virkistysalueet ja kolme golfkenttää. Keväisin ja syksyllä Falsterbo on lintubongareiden ykköskohde Ruotsissa

Tunnetuin kentistä on Falsterbo GK. Se on Ruotsin kolmanneksi vanhin, perustettu jo 1909. Kenttä on melkein alkuperäisessä muodossaan, 1930-luvulla tehtiin isoimmat muutokset. Klubitalossa huokuvat perinteet, kadehdittavan terveellä tavalla

Pitkästä historiastaan huolimatta kenttä pitää pintansa ja kenttäennätys on niinkin korkea kuin 65. Puita ei ole juuri missään, korkeusero korkeimman ja matalimman paikan välillä on ehkä 30cm.

Alue saattaa ensivaikutelmaltaan vaikuttaa tylsältä. Tylsyys on kaukana kenttää kiertäessä. Väylät ovat hyvin erilaisia ja sääolot vaikuttavat peliin paljon. Falsterbossa tuulee noin 330 päivää vuodessa. Tuuli tarkoittaa noin 2-4 mailan puhuria. Muina päivinä on tilastojen mukaan myrsky, silloin paikalliset eivät vaivaudu kentälle. Klubin johtajan mukaan alueella on vuosittain neljä tyyneksi luonnehdittavaa päivää.

Falsterbossa voi antaa täydet pisteet kentälle, henkilökunnalle ja ravintolalle. Kokemus jää mieleen. Ainoastaan harjoitusmahdollisuudet jättävät toivomisen varaa. Falsterbon greenfee toki vaihtelee kuukauden ja viikonpäivän mukaan, mutta hinta/laatu suhde on erittäin hyvä.

Ljunghusenin punertava kanervikko

Ljunghusenin kenttä sijaitsee aivan naapurissa. Nimi tulee siitä, että alueella kasvaa kanervaa. Kentällä siis ei ole juuri raffia, vaan väylien ulkopuolella on kanervikko. Pallo löytyy hyvin, mutta on vaikea lyödä sieltä. Kanervikossa kannattaa nöyrästi ottaa wedge käteen. Falsterbon tavoin tuuli vaikuttaa tosi paljon peliin myös Ljunhusenissa.

Thomaksen top5

Olen pelannut Skånessa neljällä vuosikymmenellä ja arviolta puolet kentistä on tuttuja. Listallani on kolme kenttää, jossa voi hyvinkin viettää viikon tai kaksi ja keskittyä golfiin. Muut kaksi kenttää ovat linksejä. Yhteistä suosikeilleni on tunne siitä, että kun saavut kentälle, tulet golfkentälle tosi isolla G:llä.

1. PGA National, www.pganationalsweden.se

2. Barsebäck, http://www.barsebackresort.se/

3. Falsterbo , www.falsterbogk.se

4. Vasatorp www.vasatorpsgk.se

5. Ljunghusen, http://www.ljgk.se/

Huomioi tämäkin

– Ruotsissa kärryt ovat usein maksullisia. Säästät viikon aikana melkoisesti, jos otat omat mukaan.

– Klubeilla voi syödä hyvin ja lounasaikaan on tarjolla Dagens rätt tai lyhyesti Dagens eli päivän lounas, johon sisältyy salaatti, leipää, juoma, kahvi. Jos Dagens ei miellytä, voit syödä esimerkiksi Pyttipannaa, johon kuuluu ehdottomasti punajuurta.

– Joillain kentillä on tarjolla myös skånelaisia herkkuja kuten pölsaa (jonkinlainen makkara) tai kroppkakoreita eli täytettyjä perunapullia. Skånessa syödään perinteisesti paljon possua.

– Skånessa puhutaan vaikeasti ymmärrettävällä murteella, joten kouluruotsilla voi olla haasteellista asioida. Englannilla pärjää kuitenkin mainiosti

– Tarkista myös onko kentällä tasoitusrajaa, esim Falsterbo:ssa miesten raja on 27,0 ja naisten 30,7 sekä ryhmän yhteenlaskettu tasoitus saa olla korkeintaan 97.

TEKSTI THOMAS ANTILA, Kuvat kentiltä

Juttu on julkaistu Golf Digestin 2/11 -numerossa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje