Kingsbarns ja Dumbarnie – Skotlannin modernit mestariteokset

Golfin ikiaikaisille synnyinseuduille on rakennettu myös 2000-luvulla upeita links-kenttiä.

Teksti
Jere Jaakkola
Julkaistu

Britteinsaarten links-kentät eivät ole keskimäärin kovin tuoreita luomuksia. Eivät varsinkaan golfin synnyinseuduilla Skotlannissa, jossa rannikkokaistaleiden kentillä on pelattu tyypillisesti pitkälti toistasataa vuotta, kaikkein vanhimmilla jo satoja vuosia.

Mutta uusiakin kenttiä yhä rakennetaan. Jopa Fifen hallintoalueelle, josta nykymuotoisen golfin katsotaan lähteneen maailmanvalloitukselleen 1700-luvulla.

Fifen alueen golfmekka on luonnollisesti St Andrewsin yliopistokaupunki, joka on Euroopan golfin katto-organisaatio R&A:n tukikohta ja maailman tunnetuimman golfkentän The Old Coursen kotipaikka.

St Andrewsin alueen kenttätarjonta on runsasta, ja alueella on pelattu pitkään golfia muuallakin kuin Old Coursen kumpuilevilla väylillä. Kuvaavaa on se, että Old Coursen viereen rakennettu New Course, ”uusi kenttä”, tulee kohta 130 vuoden ikään.

Vanhat kentät ovat juurtuneet osaksi Fifen maisemaa ja golfkulttuuria, mutta seudulla ei ole jääty paikoilleen ja elämään pelkästään perinteistä. Uuttakin on syntynyt – ja sille on lajin ja kenttäarkkitehtuurin perinnepihalla paikkansa.

15. reikä on vaikuttava veden yli lyötävä par-kolmonen.

Griinialueet ovat muodokkaita ja huolellisesti viimeisteltyjä.

Kingsbarns on rakennettu Pohjanmeren huuhtomalle upealle rannikkokaistaleelle.

Komea Kingsbarns

Kymmenisen kilometriä St Andrewsista itään sijaitsee Kingsbarnsin pieni rannikkokylä. Kauan sitten alue tunnettiin nimensä mukaisesti viljavarastoista, joissa säilöttiin kauempana sisämaassa sijaitsevaan Falklandin kuninkaalliseen palatsiin kuljetettavaa viljaa.

Golfiakin Kingsbarnsissa on pelattu, jo pitkän aikaa ja moneen otteeseen.

Kingsbarns Golfing Society perustettiin jo vuonna 1793. Toiminta jatkui aina vuoteen 1850 saakka, jolloin alue muutettiin takaisin viljelysmaaksi.

Kului yli 70 vuotta ennen kuin toiminta herätettiin uudelleen henkiin. Kingsbarns Golf Club perustettiin vuonna 1922, mutta senkin historia jäi lyhyeksi. Väliin tuli toinen maailmansota, jonka aikana yhdeksänreikäinen kenttä miinoitettiin. Golfin pelaamiseen umpeen kasvanut kenttä ei sotien jälkeen enää soveltunut.

Kingsbarns on modernin links-arkkitehtuurin mestariteos.

Kun golf saapui kolmannen kerran Kingsbarnsin, vuosituhat oli ehtinyt jo vaihtua. Heinäkuussa 2000 kylässä avattiin Kingsbarns Golf Links – ja loppu on historiaa. Kingsbarns-nimi yhdistetään nyt ensisijaisesti maailmanluokan golfkenttään ja vasta sen jälkeen kylään, jossa se sijaitsee.

Kenttä nousi heti avauduttuaan maailmanmaineeseen, ja jo ensimmäisenä täytenä pelivuonna se isännöi European Tourin Dunhill Links Championshipiä yhdessä St Andrewsin Old Coursen ja Open-kenttä Carnoustien kanssa. Nykyisin Alfred Dunhill Links Championshipinä tunnettu kilpailu ja erinomainen menestys kenttärankingeissa on tehnyt Kingsbarnsista maailmankuulun.

Kyle Phillipsin piirtämä Kingsbarns on modernin links-arkkitehtuurin mestariteos. Tilaa on paljon, mutta suunnittelun nerokkuutta on se, että pelaaja joutuu aina aika ajoin myös ahtaalle. Korkeuseroa kentällä on noin 40 metriä, mutta se on siroteltu kierrokseen sopivalla tavalla väylien kulkiessa useammalla eri tasolla. Kenttä istuu erinomaisesti ympäristöönsä, mutta pinnanmuodoista voi tunnistaa modernin kenttäsuunnittelun aikakauden. Muodot ovat suuria ja laajoja toisin kuin tyypillisesti pienipiirteisten pinnanmuotojen links-klassikoilla.

Phillips on onnistunut löytämään alueelta mielenkiintoisia väyläprofiileja, ja varsinkin kentän sisääntulo on mieleenpainuvuudessaan yhtä ilotulitusta.

Kentän kuvatuin reikä on viidestoista, merenlahden yli lyötävä vaativa par-kolmonen. Sen vieressä sijaitsee hieno ja yllättävä yksityiskohta, kahdeksannen ja yhdennentoista griinin taustakulissina toimiva komea korppimetsä.

Kenttänsä ohella Kingsbarns on tullut tunnetuksi myös vieraanvaraisuudestaan, mikä heijastuu kauttaaltaan kentän palvelukulttuuriin. Parkkipaikalta saapuva vieras otetaan lämpimästi vastaan jo ennen klubitaloon astumista, ja asiakaskokemus on viety kaikissa kohtaamisissa huippuunsa.

Vaikuttavan golfkokemuksen kääntöpuolena on, että lystillä on hintansa. Toukokuusta marraskuun alkuun green fee on huimat 374 puntaa eli lähes 440 euroa. Jos kierrokselle haluaa mukaan myös caddien, golfkierroksen hinta alkaa jo viitosella. Aavistuksen edullisempaa on pelata maalis-huhtikuussa, jolloin green feen hinta on 315 puntaa (n. 370 euroa).

Kun Kingsbarns valmistui vuonna 2000, se oli ensimmäinen uusi links-kenttä Skotlannissa yli 70 vuoteen. 2000-luvulla Skotlantiin on rakennettu useita moderneja links-kenttiä, joista viimeisin on puolen tunnin ajomatkan päässä Kingsbarnsista sijaitseva Dumbarnie Links.

Dumbarnien alueella on pelattu golfia jo lähes 200 vuoden ajan.

Uuden kentän reuna-alueet ovat kunnoltaan vielä osin keskeneräisiä, mutta pelikokemusta se ei häiritse.

Dumbarnien teräväpiirteiseen dyynimaisemaan on tehty onnistunut reititys.

Klubitalon yksinkertainen tyylikkyys vetoaa skandinaavipelaajiin.

Kodikas Dumbarnie

Toukokuussa 2020 avattu Dumbarnie Links on Skotlannin uusin links-kenttä. Se sijaitsee Forthinvuonon pohjoisrannalla, Lundinin ja Elien links-klassikoiden välissä. Kenttä sijaitsee The Balcarres Estaten tilalla, joka on ollut lordi Balnielin suvun hallussa jo yli 400 vuoden ajan.

Aivan kuten Kingsbarnsissa, myös Dumbarnien alueella on pelattu golfia jo paljon ennen nykyisen golfkentän perustamista. Golfin varhaishistoriasta Dumbarniessa on päästy tarkemmin selville vasta äskettäin. Hercules Golf Clubin jäsenet pelailivat vuodesta 1837 vuoteen 1870 asti Dumbarnien alueella, kunnes jäsenet siirtyivät muille lähialueen kentille. Toiminnan loppumisesta ehti kulua peräti puolitoista vuosisataa ennen kuin Dumbarniessa lensivät jälleen golfpallot.

Dumbarnie Links on arkkitehti Clive Clarkin perustama ja suunnittelema golfkeskus, jonka konsepti on pitkälti samankaltainen kuin Kingsbarnsissa. Kyseessä on niin ikään moderni huippu-links, jossa pelikokemus on vastaavanlainen.

Kierrokselleen valmistautuvat pelaajat saavat jo klubille saapuessaan käsityksen siitä, mitä on luvassa.

Mutta erojakin löytyy.

Dumbarnien maisema on hieman karumpi ja dyynit pienipiirteisempiä. Vaikka Fifen rannikolla ollaan myös Dumbarniessa, meri ei ole pelissä yhtä olennaisesti läsnä kuin Kingsbarnsissa. Clark on kuitenkin piirtänyt maisemaan erinomaisen reitityksen, joka on selvästi ilmeikkäämpi kuin maisema antaa olettaa. Kenttä on monin paikoin jopa Kingsbarnsia leikillisempi.

Dumbarnien kaikki pelipinnat ovat loistavassa kunnossa, mutta kentän lyhyt historia heijastuu reuna-alueille, joita leimaa paikoin keskeneräisyyden vaikutelma. Raffiruoho ei ole kaikilla dyynirinteillä ehtinyt vielä kunnolla juurtua, mikä tekee joistakin paikoista hieman epäsiistejä. Pelikokemusta ne eivät kuitenkaan häiritse.

Siinä missä huippukentillä on tyypillisesti tapana suunnitella kenttä siten, että klubilta avautuvat komeat näkymät päätösreiälle tai ainakin sen griinille, Dumbarniessa estradille on asetettu kentän avausreikä. Upeana näyttäytyvä ykkösreikä avataan lasi-ikkunaisen klubitalon edustalta, ja kierrokselleen valmistautuvat pelaajat saavat jo klubille saapuessaan käsityksen siitä, mitä on luvassa. Harvinainen, mutta erittäin onnistunut ratkaisu, jonka soisi olevan kenttäsuunnittelussa paljon yleisempikin.

Sekä Dumbarnien että Kingsbarnsin liiketoimintamalli on rakennettu pitkälti amerikkalaisturistien varaan.

Myös Kingsbarnsin asiakaspalvelusta on otettu Dumbarniessa mallia vierailijan vastaanotosta alkaen. Klubiympäristö on huippukentäksi erittäin kodikas ja tavallista pienimuotoisempi, tyyliltään hieman skandinaavinen.

Sekä Dumbarnien että Kingsbarnsin liiketoimintamalli on rakennettu pitkälti amerikkalaisturistien varaan, joita kentällä riittää. Dumbarnien on kentistä edullisempi, mutta golfilla on täälläkin hintansa. Touko–lokakuussa normaalihintainen green fee maksaa 286 puntaa eli noin 335 euroa. Jos Dumbarniessa haluaa kiertää myös toisen kierroksen, sen pääsee pelaamaan puoleen hintaan.

Sekä Kingsbarns että Dumbarnie ovat kokonaisvaltaisia golfelämyksiä ja näyteikkunoita modernien huippu-linksien maailmaan. Jos vain matkabudjetti antaa myöten, Skotlannin vierailijan kannattaa ne ainakin kertaelämyksinä kokea.

Fifen hallintoalueella kenttätarjonta on erittäin runsasta, ja myös perinteisempiä ja huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja riittää. Useamman kentän pelireissuun kannattaa orientoitua siten, että laskee pelaamilleen golfkierroksille keskihinnan, jonka voi sitten kenttävalikoimaa muuttamalla sovittaa omaan reissubudjettiin.

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Seniorigolfari says:

    Dumbarnie ei ole minulle tuttu, mutta Kingsbarn on. Minusta se on Brittein saarilla pelaamistani 88 kentästä paras, kaikki The Open-kentätkin hakkaava links. Pelikokemus siellä on monella tavalla huikea. Väylät kulkevat vierekkäin mereen viettävällä rinteellä. Upeat merimaisemat ovat siten pelaajan ilona koko kierroksen ajan. Monet kentät griineistä ovat tosi isoja. Pisin puttini viheriöllä oli 70m!

    karkkila says:

    Kiitos hyvästä jutusta Jere. Ja kiva kun teet juttuja myös UK&I golfkentistä. Dumbarnie minulle vieras, mutta Kingsbarnin olen pelannut pari kertaa. Kenttään liittyy kiinnostava suomalainen tulokulma. Kentän perusti ja suunnitteli herra nimeltä Mark Parsinen. Hänen vanhempansa olivat suomalaisia. Kingsbarnin jälkeen Parsisen seuraava projekti oli Castle Stuart links- kenttä Invernessin lähistölle. Ja se on jos mahdollista vielä täydellisempi kokonaisuus. Inverness on muutenkin hieno golf kohde. Sielä kolme maailmanluokan linksiä. Ikävä kyllä koronan jälkeen Skotlannin green feet ovat karanneet käsistä, varsinkin Top 50 linksit ovat nykyään todella kalliita, kiitos jenkkien. Mutta olen vuosien saatossa odottanut näkeväni juttua teillä Mark Parsisesta. Hän oli kuitenkin aina ylpeä suomalaisuudestaan, kertoivat hänen perheenjäsenensä, joita tapasin sattumalta kun olin Castle Stuartissa pelaamassa viitisen vuotta sitten. Parsinen kuoli vuonna 2019. Ohessa hänen muistokirjoituksensa, jos se jotakin sattuu kiinnostamaan.
    https://www.golfcoursearchitecture.net/content/castle-stuart-owner-and-co-designer-mark-parsinen-dies-aged-70
    Terveisin, Tero Kekki

    Jere Jaakkola says:

    Kiitos viestistä, Tero!

    Parsinen todella jätti jälkensä kenttäsuunnitteluun, ja sekä Kingsbarns että Castle Stuart ovat upeita luomuksia. Jälkimmäinen on omakin suosikkini näistä kahdesta.

    Parsisen historia on toimituksellemme tuttu, ja uutisoimme mm. neljä vuotta sitten hänen poismenostaan:

    https://golfpiste.com/ajankohtaista/suomalaistaustainen-huippukenttasuunnittelija-mark-parsinen-on-kuollut/

    Mutta Mark Parsinen ansaitsisi varmasti jossain kohtaa uudenkin tarinan. Pidetään mielessä. UK&I -juttuja on joka tapauksessa varmasti luvassa, seuraava jo ensi viikolla.

    Ystävällisesti,
    Jere Jaakkola