11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Houkutteleva ja vetovoimainen Pirkanmaa

Pirunpelto-kentällä on hienoja väyliä toinen toisensa perään.

Tammer-Golfin senioriladyt pitävät kentän istutukset kunnossa. Kevättalkoissa oikealta Raili Autio, Tarja Tarvainen, Oili Kauppinen, Liisa Ryyppö ja Ritva Pokkinen.

Tammer-Golfin senioriladyt pitävät kentän istutukset kunnossa. Kevättalkoissa oikealta Raili Autio, Tarja Tarvainen, Oili Kauppinen, Liisa Ryyppö ja Ritva Pokkinen.

Tampereen keskusta-alueellaRuotulassa sijaitsevaa Tammer-Golfia voisi kutsua Pirkanmaan Taliksi. Se onjokaisen Tampereen vierailijan pelattava.Perinteikkään, vuonna 1965käyttöön otetun puistokentän voi hieman huonokuntoisempikin pelata ilman autoa.

Klubin pitkäaikaisesta toimitusjohtajasta Eeva Tammisesta näkee, että hänhuolehtii omasta yhteisöstään suurella sydämellä. Pitkät perinteet omaavaRuotula henkii vanhaa golfkulttuuria, jossa tietotaito siirtyy luontevastivanhemmalta polvelta nuoremmille.
”Meillä on reilumeininkinen klubihenki. Kaikkia tervehditään. Kun nuoria tuleetoimintaan mukaan, heidät on heti otettu samanvertaisiksi kavereiksi sohvalleistumaan. Ei katsota ikää, onko numeroita seitsemän vai yhdeksänkymmentä.Samasta asiasta kuitenkin puhutaan eli omasta harrastuksesta golfista. Klubinhenkeä kuvaa myös se, että pelinsä jo lopettaneet tai harvoin pelaavat tulevattänne klubille aikaa viettämään ja höpöttelemään toistensa kanssa.”
Tammer-Golfin valttina on ennen kaikkea sijainti, noin viiden kilometrin päässäkeskustorilta. Suurin miinus on kentän herkkyys sateille. Se on perustettusuopohjalle ja kuivuu hitaasti.
Lassi-Pekka Tilander teki meille ns. masterplanin. Se on upea, mutta vaatisitoteuttamiseen niin paljon rahaa, ettei yhdistyspohjaisella seuralla ole siihenvaraa. Se on meillä perustyökalu, ja korjauksia tehdään pieni pala kerrallaan.Kastelujärjestelmä on saatu nyt kuntoon ja seuraavaksi käydään ikiaikaistensalaojien kimppuun.”

”Kenttägolfaajien keskellä

Jos Tammer-Golfilla on pitkät perinteet, Pirkanmaan uusin kenttä GolfPirkkalarynnii nuoruuden innolla. Pelaajia on paljon, sillä kenttä on tulluttunnetuksi ensiluokkaisesta kunnostaan.
Toimitusjohtaja Pasi Kristianssonin mukaan uutena kenttänä Pirkkalarakennettiin sellaiseksi, että se on keskimääräistä helpompi pitää kunnossa.
”Tärkeä tekijä on kuivatus. Kun vedet saadaan tehokkaasti alueelta pois, kentänhoitaminen helpottuu. Vierailija arvostaa monesti laatua. Meillä on olluttuuria saada kenttämestari, jolla on kova kunnianhimo. Esimerkiksi väylät leikataanviisi kertaa viikossa. Kesällä leikkuukorkeus on 11 milliä. Se kertoo jojotain.”

Golf Pirkkalassa kenttä oli jo toukokuun puolivälissä kuin kesäkunnossa.

Golf Pirkkalassa kenttä oli jo toukokuun puolivälissä kuin kesäkunnossa.

Pirkkalan kenttä on sloganinsa mukaan ”Kenttä golfaajien keskellä”. Viimevuonna Pirkkalassa pelattiin 33 000 starttia, josta vieraspelaajien osuus olikolmannes. Pelaajia on jopa ruuhkaan saakka, mutta silti vieraspelaaja on yhtätervetullut kuin omakin jäsen.
Pelaajamäärä kertoo, että Pirkkalassa on tehty jotain oikein. Puoli vuottatoimitusjohtajana toimineen Pasin mukaan hänellä ei ole ollut mitään suurempiaongelmia. Hänen tehtävänsä on lähteä luomaan hyvästä vielä parempaa.
Klubi täyttää tänä kesänä 11 vuotta ja 18-reikäisenä kenttä on toiminut viisivuotta. Innostuneisuus näkyy vielä aktiivisena seuratoimintana.
Pelikierrokselle saan kavereikseni klubin kapteenin Jarmo Alapirtin jaRuotsista Valkeakoskelle paluun tehneen Kari Lähdekorven.
Vaikka oltiin Hämeessä, kierros sujui savolaiseen tapaan lupsakasti. Juttuariitti golfin ympäriltä niin meiltä kuin Ruotsistakin. Kentän kuntoa saitodella ihmetellä. Väylät olivat ajankohtaan nähden suorastaan upeat javiheriöt hyvinkin kelvolliset.
Keskustelimme tekemistämme holareista ja eageleista. Kari kertoi, ettei hän olekoskaan tehnyt kumpaakaan.
Pari väylää myöhemmin Karin aloituslyönti slaissasi pitkälle viereisen väyläntoiseen reunaan. Sieltä noin 160 -170 metrin päästä hän löi puunelosellasokkolyönnin mäen takana sijaitsevalle viheriölle. Pallo putosi viheriönetureunaan, pomppasi griinille ja vieri kuppiin.

Kevätkenttävalttina

Yöpymispaikaksiolen valinnut noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta sijaitsevanLakeside Golfin, jossa klubitalon ja Järvenranta kentän läheisyyteen onrakennettu golfareille kolme laadukasta noin 90 neliön loma-asuntoa. Mäenpäälle oli lisäksi rakennettu komeita omistushuviloita ja parilla tontillaolivat rakennustyöt meneillään. Tontteja on myös myynnissä.
Yhtä hyvin olisin voinut yöpyä Tampereella tai Nokialla, mutta suunnitelmanmukaan pelaan viimeisenä päivänä Lakesiden kentät. Silloin on mukavaa lähteälintujen laulaessa varhaisen aamun kierrokselle.

Lakeside Golfissa voi majoittua viihtyisästi. Talojen terasseilta avautuvat näkymät niin kentälle kuin Riippilänjärvellekin.

Lakeside Golfissa voi majoittua viihtyisästi. Talojen terasseilta avautuvat näkymät niin kentälle kuin Riippilänjärvellekin.

Mutta ensin on käytävä tarkistamassa Nokian River Golf, jossa pääkenttänä on 18-reikäinen River ja toisena 9-reikäinen Kartano. Golfyhtiö on hankkinut 50 hehtaaria lisämaataja aikoo tulevaisuudessa rakentaa yhdeksän uutta reikää. Suunnittelutyö onmenossa. Kentän muotoja piirtelee Lassi-Pekka Tilander.
Toiminnanjohtaja Erkki Mommo kertoo, että samalla muokataan vanhaa kenttää.
”Tähtäimessä on mahdollisimman monimuotoinen kokonaisuus. Olemme huomanneet,että nykyinen ysireikäisemme on kasvattanut suosiotaan kaiken aikaa.Todennäköisesti säilytämme kaksi ysiä erillisinä kenttinä, mutta ne ovat myösyhdistettävissä. Kentät reititetään sopivasti niin, että voi pelata kuusi,yhdeksän, 12 tai 18 reikää.”
Nokia River Golfissa on yksi erikoispiirre. Nykyinen Kartano-kenttä onsijainniltaan niin edullinen, että se on päästy avaamaan ensimmäisten joukossaSuomessa. Tänä vuonna kenttä avattiin 14. huhtikuuta kesägriineille. Ennätys on23. maaliskuuta.
”Kentällä ei ole metsäväyliä, ne sijoittuvat etelänpuolelle ja lumet sulavattosi nopeasti. Tämä ominaisuus syntyi puolivahingossa. Kun laajennustasuunniteltiin, ei kenelläkään käynyt mielessä, että siitä tulisi ns.kevätkenttä. Se on meille nyt valtava valtti.”
Jäsenmäärältään River Golf on iso seura: jäseniä on yli 1700. KierroksiaRiverillä kirjattiin viime kaudella 33 000 ja Kartanolla 25 000. Vieraita kentilläkiersi reilut 11 000.
”Meillä on vierailla ja jäsenillä ihan samat oikeudet. Vieraat ovat aidostitervetulleita eikä heille ole mitään aika- tai hintarajoituksia. Porukat vaintykkäävät, kun täällä käy vierailijoita.”
Mutta löytyykö aikoja?
”Löytyy ja ei löydy. Viikonloppuina ja kesäsesongin aikana enemmän olisitulossa kuin voidaan ottaa vastaan. Tämän vuoksi laajennus on tarpeen.”
Klubihenkeä Erkki kehuu loistavaksi ja vakuuttaa saman tien, että se on totuus.
”Kyllä me sen eteen teemme töitäkin. Puhumme itse Riverin hengestä, ja se onpysynyt hyvänä. Sehän on kaiken perusta.”
Lähdemme pelaamaan River-kenttää. Kiipeämme par kolmoselle, jonka Golf Digestvalitsi Suomen parhaaksi. Eikä syyttä. Noin 160 metrin väylä lyödäänkorkealta mäeltä joenrantaan. Huikea väylä. Mommon Eki kertoo tehneensäväylällä hole-in-onen.
”Ennen kisaa Honkarakenteen Reijo Salmela kysyi minulta, että voitaisiinko laittaa lähemmäksi lippua kisa väylälle 14, 200 metriselle par-kolmoselle, johon Repalle vastasin, että ilman muuta onnistuu. Samaan hengenvetoon Repa totesi, että holarista hän lupaa grillikatoksen.”

Evakkoreki-Eki Erkki Liikanen ja Holari-Eki Erkki Mommo velmuilevat Riverin kasilla.

Evakkoreki-Eki Erkki Liikanen ja Holari-Eki Erkki Mommo velmuilevat Riverin kasilla.

”Tuohon totesin Reijolle, että miksei laitettaisia mökkiä palkinnoksi, koska ei siinä kukaan kuitenkaan holaria tee. Tähän Repa ei kuitenkaan suostunut. Niin siinä sitten kävi, että löin itse holarin ja minusta tuli onnellinen grillikatoksen omistaja. Grillikatos seisoo nyt seuraavalla tiiauspaikalla.”

Pirunpeltohelmenä

Keskiviikkoaamunaon Lakesiden klubilla rauhallista. Olen jättänyt Pirkanmaan helmen, Pirunpellon,viimeiseen päivään. Pirunpelto jakaa golfarien mielipiteet kahtia, toisetpitävät ja toiset eivät. Minusta – enkä ole ainoa – Pirunpelto on hieno kenttä,tosin hieman raskas kävellä. Tuloksenteko vaatii järkeä, sillä joka väylällävoi pelata eri strategialla. Kivinen metsä antaa omat mausteensa. Olen pelannutkentän kerran aikaisemmin, mutta nyt se näytti erilaiselta. Kenttää on raivattuja helpotettu ja näin saatu ”pirun ivallinen hymy hyytymään ja sarvetputoamaan”.
”Kun rakensimme Pirunpellon, halusimme siitä täysin erilaisen kuin Järvenranta.Miksi tehdä kaksi samanlaista kenttää”, kysyy Kuparisen Liisa oikeutetusti.Liisa toimii nykyisin Lakeside Invest Oy:n toimitusjohtajana. Liisa ongolfpiireissä laajalti tunnettu persoona, jonka näkyvin luonteenpiirre onintohimoinen ja innostunut suhtautuminen työhönsä.

Eikä Liisa ole ainoa. Esimerkiksi Lakesiden pro shopissa palvelu pelaa”viimeiseen tappiin” ja valikoimat ovat laajat. Kauppakin käy, sillä on Suomenklubeista suurin myynti.
Lakesiden toimitusjohtaja Johanna Mäkelä perustelee, miksi golfarin kannattaavalita juuri heidän kenttänsä:

”Kaksihienoa täysimittaista kenttää – ainoana Pirkanmaalla. Ja todistetusti hyväpalvelu. Golf Digestin äänestyksessä saimme siitä ykkössijan. Meillä on nytmajoitustilaa, joten täällä voi viihtyä pitempäänkin.”

KaikkiPirkanmaan golfklubit kertovat alueen plussaksi hyvät liikenneyhteydet.
”Jos Lakesidesta piirretään kahden tunnin ajomatkan ympyrä, siihen mahtuu aikaiso alue: Turku, Pori, Seinäjoki, Jyväskylä… ja Helsingin suuntaan KeimolanKesoil. Tämän vuoksi monet isot yritykset järjestävät meillä tapahtumiaan,koska eri puolilta tulevilla vierailla on suurin piirtein sama matka. Ovat siisasiakkaiden keskellä”, Liisa ja Johanna kertovat.
”Pelaamisesta ja majoituksesta voi aina neuvotella joko erikseen tai pakettina.Hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan. Ainoa rajoite on, ettemme loukkaahinnoittelulla 1 700 osakasta ja jäsentämme.

Teksti ja kuvat Jouni Flinkkilä

Pirkanmaan golfklubit

Tammer-Golf
Tennistie 23
33560 Tampere
Caddiemaster 010 4231800
e-mail:caddiemaster@tammer-golf.fi
Tasoitusraja 54 hcp.
Green fee 45 euroa, juniorit 25 euroa.

Golf Pirkkala
Vaittintie 95
33960 Pirkkala

puh. (03) 3684 444
Green fee 55 euroa, juniorit 25 euroa
www.golfpirkkala.com

Nokia RiverGolf
Alastalontie 33
37120 Nokia
Puh. 03- 3400 234
Green fee 50-55 euroa, juniorit 25 euroa
Tasoitusvaatimus vieraspelaajilla M 36, N 45
www.nrg.fi

LakesideGolf & Country Club Oy
Sastamalantie 1901
38100 SASTAMALA
Puh. (03) 5129 500
Green fee 55 €, juniorit 35 €.
toimisto@lakesidegolf.fi
www.lakeside.fi

Hiisi-Golf
Vaihmalantie 120
37500 Lempäälä
Puh. (03) 3753 868
e-mail:
caddiemaster@hiisi-golf.fi
Green fee: 9-reikää 20 €, juniorit 10 €.
Päivän green fee 25/12 €
www.hiisi-golf.fi

PirkanmaanGolf
Kivirikontie 23
33700 Tampere
puh. (03) 3633094
Green fee 9-reikää 16-20 €
www.golfkeskusmessukyla.fi

IkaalistenGolf
Yliskyläntie 1411
39580 Riitiala
Puh. (03) 4585 210
Green fee 35 €18 väylää,20 € 9 väylää. Juniorit alle 18v.10 €, ei väylärajoitusta.
e-mail: ikaalisten.golf@ikg.fi
www.ikg.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)